Norėdami paaiškinti, kaip ir kodėl tai vyksta, privalome paminėti, kad iš tiesų geležis ir jos lydiniai nerūdija. Iš tiesų jie oksiduojasi ir pamažu virsta niekuo kitu, bet raudonu geležies oksidu.

Geležies oksidacija vyksta geležiai sutikus vandenį ir deguonį. Šį procesą gali paspartinti ir kitos medžiagos, pavyzdžiui, druska ar ledą tirpdančios medžiagos, kuriomis žiema yra barstomi keliai. Fizikos vadovėliuose paaiškinama, kad šio proceso metu geležies elektronai jungiasi su deguonimi ir gaunamas geležies oksidas, o tai iš esmės ir yra rūdys.

Pirmiausia, nesvarbu, ko imsitės prieš rūdis, svarbu to imtis kaip įmanoma greičiau, nes iš pažiūros mažytė parūdijusi vieta labai greitai gali virsti didele ir brangia problema.

Antra, veikiausiai yra dešimtys rūdžių šalinimo metodų, tačiau daugeliu atvejų teks klauptis ant kelių ir ranka (šepečiu ar švitriniu popieriumi) arba specialiu šlifuokliu pašalinti rūdis.

Jeigu parūdijusi vieta yra nedidelė, tereikia ją pašveisti švitriniu popieriumi, užtepti gruntu ir vėliau tą vietą nudažyti, kad ji nesiskirtų nuo viso kėbulo. Šlifavimas ir dažymas turėtų būti atliekamas beveik tuo pačiu metu, nes priešingu atveju nušveistos vietos vėl gali tapti pažeidžiamos, ir visas darbas nueis niekais.

Prie didesnių parūdijusių plotų padirbėti teks daugiau, priklausomai, žinoma, nuo problemos rimtumo. Jeigu kalbame ne apie parūdijimą, o kėbule atsivėrusią skylę, situacija tampa jau gerokai sudėtingesnė.

Tokiu atveju reikia ne tik kruopščiai nušveisti visas rūdis, bet ir užtaisyti skylę derva ar glaistu. Tuomet reikia palaukti, kol ta vieta išdžius, tada nušlifuoti taip, kad nesimatytų lopo kontūrų, o vėliau gruntuoti ir dažyti.

Rūdžių prevencija

Jeigu norite išlaikyti savo automobilį kaip galima naujesnį, vertėtų pagalvoti apie kėbulo apsaugą nuo rūdžių:

1. Galvanizavimas. Šio proceso metu automobilio važiuoklė yra nupurškiama skystu cinku. Išdžiuvęs cinko sluoksnis apsaugo metalą nuo rūdijimo.

2. Jeigu turite garažą, drėgmės kontrolė ir jos sumažinimas iki minimumo padės ne vienerius metus išvengti rūdžių. Vertėtų garaže pastatyti drėgmės surinktuvą.

3. Šiuo metu galima nusipirkti daugybę priemonių, kurios padės apsaugoti jūsų automobilį nuo rūdžių. Paprastai tokios priemonės užpurškiamos ant automobilio slėginiu purkštuvu, panašiu į tą, kuris naudojamas automobilių plovykloje.

4. Geriausia apsauga nuo rūdžių yra dažų sluoksnis. Todėl vos tik pasirodė rūdys, geriausia būtų tą automobilio dalį perdažyti.

Kiekvienas vairuotojas turi suprasti, kad galiausiai nėra tokio dalyko, kaip automobilis be kruopelytės rūdžių, nes kiekvienoje mašinoje yra bent kelios dalys, pagamintos iš besioksiduojančio metalo. Tad prevencija ir anksčiau aptartos priemonės padės pratęsti jūsų automobilio gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)