Kaip rašoma laikraštyje „Rossijskaja gazeta“, pradeda galioti susitarimas dėl vienodų transporto priemonių važiuoklių ir mechaniškai varomų mašinų bei kitokios technikos pasų įvedimo. Taip pat pranešama apie elektroninių pasų sistemos sukūrimą. Patvirtinta, kad visoje Sąjungoje veikiančią sistemą administruos korporacijai „Rostech“ priklausanti įmonė „Ellektronyj pasport“.

Operatorius konfigūruoja serverius, kuria skirstomąsias duomenų bazes ir informacinę aplinką, kurioje nuo šiol bus registruojami, saugomi ir bendrinami duomenys apie kiekvieną automobilį. Iš Eurazijos ekonominės komisijos laikraščiui „Rossijskaja gazeta“ buvo pranešta, kad tiesioginių tokios sistemos analogų pasaulyje nesama.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. pasirodys bandomoji sistemos versija. Tada šalies automobilių pramonės atstovai patys pirmieji pradės pildyti elektroninius pasus.

Numatoma, kad perėjimas prie elektroninių transporto priemonių registracijos pažymėjimų iš viso truks porą metų. Per tą laikotarpį valstybinės automobilių inspekcijos pareigūnai ir toliau išdavinės popierinius pažymėjimus. Automobiliams tokius dokumentus planuojama išduoti iki 2017 m. liepos 1 d., o traktoriams ir kitokiam mechaniniu būdu varomam transportui – iki 2018 m. liepos 1 d.

Kaip teigia Eurazijos ekonominės komisijos Techninio reglamentavimo ir akreditacijos departamento vadovo pavaduotojas Ilja Novikovas, sukūrus vieningą Sąjungoje eksploatuojamiems automobiliams, žemės ūkio, kelių tiesybos ir kitokiai technikai skirtą duomenų bazę, bus galima sumažinti riziką keliančių veiksnių, pašalinti iš rinkos saugos reikalavimų neatitinkančius automobilius, atlikti apskaitą valstybės mastu ir vykdyti pradinės automobilio konstrukcijos atitikties stebėseną.

Be to, pavyks efektyviau kontroliuoti transporto priemonių gabenimą per sieną, taip pat muito ir kitų mokesčių mokėjimą. Gali būti, kad tada sumažės automobilių vagysčių, numerių pakeitimo, neteisėto išmontavimo dėl atsarginių dalių ir kitokių nusikaltimų.

Beje, asmeninių transporto priemonės savininko duomenų elektroniniame pase nebus, nes šios sistemos paskirtis – kuo tiksliau identifikuoti patį automobilį. Pirkimo-pardavimo sutartyje bus nurodytas unikalus automobilio numeris (VIN), pagal kurį vieningoje informacinėje sistemoje bus galima išsiaiškinti elektroninio paso galiojimą (galiojantis, negaliojantis, utilizuotas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)