„Stovėjimo vietų užimtumui piko metu viršijant 85 proc., stovėjimo vietos nebeatlieka savo pagrindinės funkcijos. Tai reiškia, kad vairuotojai sugaišta daug laiko ieškodami laisvos vietos, ir tai daro teršdami aplinką.

Nepatogumų patiria tiek įmonių klientai, tiek ir gyventojai, kurie ir yra priversti kvėpuoti automobilių išmetamomis dujomis. Todėl būtina ieškoti būdų mažinti stovėjimo vietų užimtumą, kartu gerinant ir aplinkos būklę“, – teigia SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Anot M. Gusarovienės, įmonė sulaukė nusiskundimų iš gyventojų, gyvenančių Šv. Stepono, Raugyklos, Mindaugo gatvėse bei kitų gatvių atkarpose, kuriose automobilių statymas yra nemokamas, kai aplinkinėse gatvėse jis yra mokamas.

Mokamo stovėjimo bandantys išvengti vairuotojai savo transporto priemones palieka tose gatvėse, kuriose automobilių stovėjimas vis dar yra nemokamas. Chaotiškai statomi automobiliai kliudo tose gatvėse gyvenantiems, dirbantiems ir į jose esančius objektus atvykstantiems vilniečiams.

„Neapmokestintose gatvių atkarpose pastebimas ženkliai padidėjęs automobilių srautas, dėl ko kyla tos pačios problemos – gyventojams nelieka laisvų vietų pasistatyti savo automobilius. To negali padaryti ir trumpam į šias gatves atvykę vairuotojai“, – sako „Susisiekimo paslaugų“ vadovė.

Atsižvelgiant į augantį stovėjimo vietų užimtumą – kai kada stovėjimo vietų užimtumas sostinės centre ir Naujamiestyje siekia beveik 100 proc., nuo birželio mėn. pradžios bus apmokestintos šios gatvės ir jų atkarpos: Žvejų g. (geltonoji zona); Mindaugo g. tarp J. Basanavičiaus ir Naugarduko g. (geltonoji zona); Šv. Stepono g. tarp Pylimo ir Kauno g. (geltonoji zona); Raugyklos g. tarp Pylimo ir Kauno g. (žalioji zona); aikštelė A. Goštauto g. prie Geležinio Vilko g. tilto (prie „Statoil“ degalinės) (geltonoji zona); Palangos g. (raudonoji zona); A. Stulginskio g. tarp A. Smetonos g. ir Gedimino pr. (raudonoji zona); aikštelė K. Kalinausko g. šalia Santuokų rūmų (geltonoji zona).

Šiose sostinės gatvėse gyvenantys ir savo gyvenamąją vietą deklaravę vilniečiai galės įsigyti leidimus, suteikiančius teisę statyti gyventojų automobilius apmokestintose stovėjimo vietose. Leidimui įsigyti gyventojai turi pateikti automobilio registracijos liudijimą, deklaruotos gyvenamosios vietos pažymą ir vairuotojo pažymėjimą, išduotą prašymą pateikiančiojo vardu.

Likusiems vairuotojams už transporto priemonių stovėjimą teks mokėti nuo 0,30 euro už valandą žaliojoje zonoje, 0,60 euro geltonojoje zonoje iki 0,90 euro už valandą raudonojoje zonoje, arba susimokėti mėnesio rinkliavą, kuri žaliojoje zonoje kainuoja 33 eurus, o geltonojoje – 67 eurus.

Pirmajam automobiliui skirtas leidimas žaliojoje rinkliavos zonoje kainuoja 7,2 euro metams. Tuo tarpu leidimai gyventojams geltonojoje zonoje kainuoja 14 eurų metams, o raudonojoje – 22 eurai metams.

Jau dabar gyventojai dėl leidimų įsigijimo gali kreiptis į SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Klientų aptarnavimo centrą Vilniuje, Gedimino pr. 9A, šalia Vinco Kudirkos aikštės.