Pasak „Carglass“ generalinio direktoriaus Jurijaus Končanino, atvejų, kai teko keisti išdaužtus šoninius automobilio stiklus šių metų sausio-balandžio mėnesiais, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo penktadaliu (19,5 proc.).

Specialistai tai labiausiai sieja su trimis svarbiausiomis priežastimis: gamintojų prevenciniais veiksmais automobiliuose diegti gamykloje integruotas, todėl sunkiau pavagiamas ir ne taip greitai realizuojamas garso bei navigacijos sistemas, augančiu vairuotojų atsargumu – jie rečiau salone palieka ilgapirščių dėmesį galinčius pritraukti vertingus daiktus ir teisėsaugos pareigūnų darbu.

Nežiūrint pozityvios bendrosios statistikos, dėl vagystės ar vandalizmo „Carglass“ meistrams kiekvieną darbo dieną tenka keisti bent vieno automobilio šoninius stiklus. Gamintojo kokybės standartus atitinkančio stiklo keitimas šiemet vidutiniškai kainavo 104 eurus.

„Šoniniai automobilių stiklai dažniausiai gaminami iš grūdinto stiklo, kuris nuo smūgio subyra į smulkius gabaliukus. Todėl jo suremontuoti neįmanoma ir tenka keisti nauju. Vagims nerūpi, kad tai kainuoja brangiau – mokėti juk reiks automobilio savininkui, o ne jam“, – sako bendrovės vadovas.

Ledkalnio viršūnė

Pasak ADB „Gjensidige“ Žalų direktoriaus Gyčio Matiuko, išdaužto stiklo keitimo išlaidos, tai tik vagišių pridaryto nuostolio ledkalnio viršūnė – įsilaužimo metu neretai sugadinamos automobilio spynelės, apibraižomas kėbulas, pavagiami salone palikti daiktai. Šiemet nuo vagystės nukentėjusiems bendrovės klientams išmokėta vidutinė žala sudarė apie 900 eurų.

Anot draudimo bendrovės atstovo, iš automobilių vagiama viskas, kas paliekama : fotoaparatai, rankinės su dokumentais ar net tušti kompiuterių krepšiai – vagis juk nežino, kad jame nieko neras.
„Tikras saldainis vagims – automobilio salone paliktas mobilus telefonas, navigacijos ar vaizdo registravimo prietaisai“, – pasakoja G. Matiukas, kuris pats neseniai tapo liudininku, kaip ilgapirščiai „apšvarino“ vos minutei kitai be priežiūros paliktą automobilį aukščiausioje automagistralės Kaunas–Klaipėda poilsio aikštelėje.

Trys patarimai padėsiantys apsaugoti turtą

Draudimo bendrovės „Gjensidige“ statistika rodo, kad tradiciškai vagysčių iš automobilių skaičius padidėja vasaros metu. Tuomet vyksta daugiau įvairių masinių renginių, žmonės kelionėn vežasi vertingų ilgapirščius masinančių daiktų. Pagauti pakilios atostogų nuotaikos žmonės labiau atsipalaiduoja, praranda budrumą, o vagims dažniausiai tik to ir reikia.

Pasak specialistų, vieno recepto, kaip 100 proc. apsisaugoti, kad automobilis nebus apvogtas, nėra. Tačiau pasinaudoti keliais jų pastebėjimais – verta:

1. Vagis fiziškai negali pavogti to, ko jūsų automobilyje nėra. Net ir matomoje vietoje paliktas tuščias pirkinių krepšelis, akiniai nuo saules ar elektroninės įrangos įkrovimo laidai gali paskatinti jį išdaužus stiklą pasidomėti, galbūt ir pats prietaisas bus paliktas daiktadėžėje ar bagažinėje.

2. Jei neturite galimybės daiktų pasiimti su savimi – palikite juos bagažinėje. Tik įsitikinkite, kad šio jūsų veiksmo smalsiai nestebi pašalinės akys. Taip vagystės neprisišauksite, nors ir garantijos, kad automobilis nebus „patikrintas“ profilaktiškai taip pat nebus.

3. Todėl vertėtų atkreipti dėmesį, kur paliekate transporto priemonę. Jei nėra galimybės parkuoti automobilį saugomoje aikštelėje, visada bus saugiau palikti jį apšviestoje, aktyviai žmonių lankomoje gatvėje ar šalia įstaigos, kurios aplinką saugo vaizdo kameros. Pasitaiko ir kuriozinių atvejų, kai užregistravus pranešimą apie išdaužtą šoninį automobilio stiklą paaiškėjo, kad tai tiesiog paliktas atidarytas langas.

Specialistai rekomenduoja pastebėjus įtartinus asmenis prie jūsų ar greta stovinčių automobilių, apie tai nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)