Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje duomenimis, tik trečdalis praėjusiais metais užfiksuotų eismo įvykių, kuriose dalyvavo motociklininkai ar motorolerių vairuotojai, buvo sukelti jų pačių. Iš viso avarijos, kuriose dalyvavo motociklus vairuojantys asmenys, nesudarė nė 1 proc. visų draudimo bendrovės praėjusiais metais fiksuotų eismo įvykių.

„Tai, kad neva daugelis motociklų vairuotojų yra nedrausmingi, linkę pažeidinėti taisykles ir dažnai sukelia avarijas yra populiarus, tačiau klaidingas, mitas. Realybėje yra priešingai – šių transporto priemonių vairuotojai daug dažniau nukenčia dėl kitų eismo dalyvių neatidumo ar neatsargumo kelyje.

Žinoma, kaip ir tarp kitų transporto priemonių vairuotojų, pasitaiko ir kelių eismo taisykles pažeidinėjančių motociklininkų, jie turbūt ir pastebimi labiau nei pavyzdingi vairuotojai. Vis tik pagal nedidelę dalį spręsti apie visus motociklininkus tikrai nebūtų teisinga“, – sako Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Transporto žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas.

Anot jo, pernai kovo-spalio mėnesiais draudimo bendrovė iš viso užfiksavo 54 eismo įvykius, kuriuose dalyvavo motociklininkai arba motorolerių vairuotojai. Tik 17 visų šių incidentų įvyko dėl prie motociklo ar motorolerio vairo sėdusiųjų kaltės.

Didžiausia pernai motociklo vairuotojo eismo įvykio metu patirta žala, R. Bieliausko teigimu, siekė daugiau nei 9600 eurų. Tąkart „Harley-Davidson“ motociklas nukentėjo po susidūrimo su lengvuoju automobiliu, kuris manevruodamas sankryžoje neužleido kelio pirmenybę turėjusiam motociklininkui.

Iš viso už praėjusiais metais avarijose, kuriose dalyvavo motociklai ar motoroleriai, patirtas žalas eismo dalyviams jau išmokėta ir dar bus atlyginta 72 tūkst. eurų.

„Dažniausiai incidentai, į kuriuos patenka motociklininkai, kyla dėl neatidaus kitų eismo dalyvių vairavimo. Saugaus atstumo nesilaikymas, dešinės rankos taisyklės nepaisymas, pagrindinio kelio nepasidalijimas yra dažniausiai pasitaikančios aplinkybės, dėl kurių įvyksta motociklų ir automobilių susidūrimai. Patys motociklų vairuotojai avarijas neretai sukelia neatsargiai lenkdami kitus eismo dalyvius“, – pagrindines eismo nelaimių priežastis vardina R. Bieliauskas.

Draudikų atstovas sako, kad prasidėjus motociklų sezonui vairuotojai turėtų būti dar atidesni ir nepamiršti, kad visas transporto priemones – automobilius, motociklus, motorolerius, dviračius ir kitas – vairuojantys asmenys yra lygiateisiai eismo dalyviai.

Automobilių vairuotojams šiltuoju metų laiku patariama būti dėmesingesniems, nepamiršti dažniau ir atidžiau žvilgtelėti į galinio vaizdo veidrodėlius, stebėti kelią ir eismą tiek automobilio priekyje, tiek gale, prieš įvažiuojant į sankryžą visuomet įsitikinti savo pirmumu.

Motociklininkai savo ruožtu, kaip ir kiti eismo dalyviai, turėtų laikytis kelių eismo taisyklių, nepamiršti, kad staigiai manevruodami ar elgdamiesi nenuspėjamai rizikuoja būti nepastebėti kitų vairuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)