Pastebėjo apgaulę

DELFI gavo skaitytojo laišką, kuriame, kaip teigiama, demaskuotas nesąžiningas automobilio pardavėjas. Skelbime rašoma, kad „Volkswagen Caddy“ automobilis pagamintas 2011 metų pabaigoje. Rida nurodyta itin tiksliai – 187390 km. Taktiškai neperžengta psichologinė 200 tūkst. km riba.

Toks dyzelinis vienatūris įvertintas 8,7 tūkst. eurų.

Specialistai sako, kad automobilio kaina tiesiogiai priklauso nuo ridos. Regis, apdairūs pirkėjai nepasimovė ant šio kabliuko ir neįsigijo mašinos, kuri nuvažiavusi toliau, nei yra mėnulis. Paaiškėjo, kad automobilio rida skiriasi daugiau nei 300 tūkst. km.

„Skelbime parašyta: 187390 km. Patikrinus švediškų automobilių (automobilio registracijos numeriai švediški) registracijos bazėje, rida – 494987 km. Pardavėjas suklastojo automobilio ridą, už ką gali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn“, – rašo DELFI skaitytojas.

Beje, šio skelbimo internete jau nebėra.

Tyrimų nėra

Po praėjusiais metais priimtų ir nuo lapkričio įsigaliojusių Baudžiamojo kodekso pataisų, tas, kas suklastojo transporto priemonės ridą, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Panašu, kad ridos po šios, Baudžiamojo kodekso 306 straipsnio 2 dalies įsigaliojimo niekas nebeklastoja. Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis DELFI informavo, kad kol kas tyrimų dėl ridos klastojimo pradėta nebuvo.

Kaip teigia specialistai, jei nėra automobilio serviso istorijos, nustatyti, kiek pravažiavęs automobilis – praktiškai neįmanoma. DELFI kalbinti ir nenorėję savo pavardžių skelbti „auksarankiai“ meistrai sako, kad atsukti automobilio ridą ir pakeisti kompiuterio parodymus galima taip, kad pastebėti apgaulę yra neįmanoma.

Lygiai taip pat neįmanoma nustatyti, kur buvo atsukta rida – Lietuvoje ar užsienyje. Belieka ieškoti arba reikalauti automobilio dokumentų, iš kurių galima nustatyti tam tikrais momentais užfiksuotą tikrąją ridą arba naudotis specialių registrų paslaugomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (391)