„Vaikai puikiai orientuojasi „klasikinėse“ situacijose, gerai žino ir nedvejodami pasako, kaip reikia elgtis pėsčiųjų perėjose, kokiam signalui degant kirsti šviesoforu reguliuojamą sankryžą. Tuo tarpu mažieji tauragiškiai padėjo atskleisti nestandartines eismo sąlygas, kurias privalu akcentuoti, mokant vaikus saugaus eismo“, – sako Vilniaus apskrities kelių policijos komisarė Aistė Dijokaitė.

Kokią pasirinkti teisingą vietą ir kaip žengti per kelią, jeigu arti nėra šviesoforo ir pėsčiųjų perėjos? Atšvaitai – mada ar poreikis? Kaip išsiugdyti įprotį nepamiršti atšvaitų išeinant iš namų ir teisingai juos užsisegti?

Šiuos ir daugelį kitų klausimų Tauragės pradinukai pasufleravo saugaus eismo puoselėtojams, suteikdami vertingos informacijos, kokius klausimus gvildenti, kalbant apie saugų eismą.

„Vaikai geriausias barometras, atskleidžiantis opias saugaus eismo problemas. Mažieji piršteliu baksteli į aktualijas, kurios dažnai suaugusiems atrodo lyg ir savaime suprantamos“, – teigia Stanislovas Daukšas, vadovaujantis Tauragės techninės apžiūros centrui. Jame buvo surengtas tyrimas, atskleidęs vaikų saugaus eismo žinių ir įgūdžių sampratą.

Savo apylinkėse, pažįstamoje aplinkoje pradinukai puikiai žino pavojingas eismo vietas ir jose būna atidesni. „Modeliuojant ir kuriant vis naujus rebusus bei patrauklia žaidybine forma ieškant atsakymų ugdomas vaikų budrumas, būtinas visose eismo situacijose, kur jie beatsidurtų“, – pastebi LRT TV laidos „Keliai, mašinos, žmonės“ vedėjas Valdas Juozas Vilūnas.

Tauragės techninės apžiūros centre surengta akcija šalyje tęsiamas pradinukams skirtas saugaus eismo renginių ciklas „Būk saugus eismo dalyvis“. Jį inicijavo Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacija „Transeksta“ kartu su Vilniaus apskrities Kelių policija, sakoma pranešime žiniasklaidai.

„Tėveli, ar tvirtai prisegtas saugos diržas? O padangos, ar ne per „plikos“? Kodėl nepurškia langų apiplovimo skystis? Ar ne per silpnai šviečia žibintai“, – šiais ir daugeliu kitų klausimų vairuojančius tėvus apiberia mažieji, apsilankę techninės apžiūros stotyse. Jie tampa mūsų neetatiniais saugaus eismo kontrolieriais“, – sako Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos prezidentas Antanas Dadurka.

Vaikai gatvės nebelaiko žaidimų aikštele ir suvokia poreikį būti būdriems. Nes, kaip patys teigia, ne visi eismo dalyviai yra sąmoningi ir gali ar sugeba būti atsakingi už kitų saugumą.

O štai kokį atstumą nurieda automobilis, vairuotojui nuspaudus stabdžius, pradinukai akivaizdžiai įsitikino tik stebėdami eksperimentą „Kur sustos automobilis?“ Toks demonstracinis bandymas jiems buvo surengtas Tauragės techninės apžiūros centro aikštelėje.

Įsibėgėjusio iki 50 km/val. automobilio vairuotojas prie menamos perėjos staigiai stabdo, tarsi išvydęs netikėtai išbėgusį pėstįjį. Net ir šiuolaikiškai tobulas bei techniškai tvarkingas automobilis, deja, nesustoja it įbestas, o iš inercijos nurieda ar nučiuožia tam tikrą atstumą. Jį atspėti – užduotis pradinukams. Numanomą automobilio sustojimo vietą ženklinančių vaikų nuomonės labai išsiskyrė. Kai kurie eksperimento dalyviai pernelyg optimistiškai vertino technikos galimybes. Nepaisant ant slidžios dangos vykusio bandymo, vienam iš tauragiškių pavyko tiksliai atspėti automobilio sustojimo vietą.

Automobilio stabdymo bandymus pratęsė ekskursija po Tauragės techninės apžiūros centrą. Jo atstovai pradinukams papasakojo ir parodė, kaip, kokiais tikslais bei prietaisais tikrinami stabdžiai, žibintai, išmetamosios dujos ir kiti transporto priemonių techninės būklės parametrai.

Tauragės techninės apžiūros centre su pradinukais bendravęs kelių policijos pareigūnų pagalbininkas „Amsius“ vaikus palydėjo į pamoką. Joje komisarė A. Dijokaitė žaisminga forma išdėstė saugaus elgesio pagrindus, atskleidė keliuose tykančius pavojus ir priminė, kaip jų išvengti.

„Kepurė ar šalmas – kas patikimiau apsaugo galvą? Ar gali nevirtas kiaušinis, numestas ant žemės, nesudužti?“ Pasirodo, gali. Bet tik tuomet, jeigu jis bus įdėtas į šalmą. Tuo įsitikino mažieji tauragiškiai, stebėdami bandymą su kiaušiniu, kurį atliko komisarė A. Dijokaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)