Premjero Algirdo Butkevičiaus pirmininkaujama komisija gruodžio pradžioje pritarė baudos balų sistemos grąžinimui, nors reikalingus projektus Vidaus reikalų ministerija parengė dar pavasarį. Siūloma, kad baudos balų sistema įsigaliotų 2016 metų liepą.

Jeigu baudos balų grąžinimui Vyriausybė pritars, Seimui pataisos bus teikiamos antrą kartą. Pernai rudenį parlamentas iniciatyvai nepritarė ir grąžino ją tobulinti.

Argumentuodamas siūlymą, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sako, kad baudos balų sistemą įvedus 1994 metais ženkliai sumažėjo žuvusių kelyje asmenų.

Tuo metu, pasak ministro, 2008 metais baudos balai buvo panaikinti atsiradus alternatyvioms bausmėms, tačiau šios nepasiteisino.

„Baudos nėra ta priemonė, kuri atgrasytų nuo pakartotinių pažeidimų“, - BNS sakė S. Skvernelis.

Pataisose numatoma, kad pakartotinai kelių eismo taisykles (KET) pažeidžiantiems vairuotojams, per vienus metus sukaupusiems 10 baudos balų, būtų atimta teisė vairuoti. Tuo metu pradedantiesiems vairuotojams nustatyta 6 baudos balų riba.

Patobulintame įstatymo projekte siūloma balus skirti tik už tuos KET pažeidimus, kurie kelia didelę grėsmę eismo saugumui, o balai būtų diferencijuojami priklausomai nuo pažeidimo sunkumo lygio ir keliamo pavojaus eismo saugumui. Siūlomas didžiausias skiriamų balų už pažeidimą skaičius yra 5, kad pažeidėjas nesurinktų maksimalaus leidžiamo balų skaičiaus per vieną kartą. Mažiausias balų skaičius – 2.

Be kitų pažeidimų, balai būtų skiriami už tokius KET pažeidimus, kaip nustatyto greičio viršijimas, vairavimas esant neblaiviems, važiavimas esant draudžiamam šviesoforo signalui, nepaklusimas sustabdyti transporto priemonę ar pasitraukimas iš eismo įvykio vietos.

Įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad asmeniui, išklausiusiam papildomą vairuotojų mokymo kursą, pasibaigtų trijų balų, paskirtų jam už paskutinį pažeidimą ar kelis pažeidimus, galiojimas. Tačiau numatoma, jog šia galimybe asmenys galėtų pasinaudoti tik vieną kartą per metus.

Taip pat siūloma, kad asmeniui, kuris vairavo transporto priemonę, kai jam atimta teisė vairuoti transporto priemones, ši teisė grąžinama ne anksčiau kaip po vienerių metų nuo administracinės nuobaudos už šį pažeidimą paskyrimo dienos. Šis vienerių metų terminas sutampa su paskirtų balų galiojimo terminu.

Baudos balų sistema, kai per metus už padarytus pažeidimus surinkus dešimt baudos balų būdavo atimama teisė vairuoti automobilį 12 mėnesių, galiojo iki 2008 metų.

Kritikai sako, kad baudos balų sistema skatina korupciją policijoje ir skatina atsipalaiduoti vairuotojus, kurie žino, jog turi galimybę kelis kartus pažeisti kelių eismo taisykles, nerizikuodami prarasti teisių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)