Čia Alytaus krašto pradinukams buvo surengta saugaus eismo pamoka. Tokie renginiai, pasak mokytojos D. Bartkevičienės, vaikams tiesiog būtini, nes apie saugų elgesį priminti reikia kiekvieną dieną.

Pradinukai žaisdami išsiblaško ir užsimiršta. Jiems tenka nepaliaujamai kartoti saugaus elgesio tiesas ne tik pamokose, bet ir per pertraukas, ir išlydint į namus.

Mokytoja D. Bartkevičienė pasidalino mintimis apie saugaus elgesio mokymo ypatumus.

- Kokius pradinukai turi saugaus elgesio įgūdžius?

- Labai įvairius. Esminiai tokio elgesio pagrindai formuojami šeimoje. Vaikai mato ir įsimena, ar su tėveliais teisingai kerta gatvę, eina keliu, kaip vyresnieji važiuoja automobiliu, kaip elgiasi autobuse. Mes, mokytojai, tuos įgūdžius tik įtvirtiname.

Be abejo, yra vaikų, kuriems tuos įgūdžius reikia mokyti nuo pat pradžių. Labai gerai vaikams visi šie dalykai įsimenami, kai jie atliekami praktiškai, kaip kad šioje saugaus eismo pamokoje.

- Vaikai turbūt pasidalina įspūdžiais ir apie tėvelių elgesį?

- Vaikai atviri, jie papasakoja įvairias situacijas apie netinkamą suaugusiųjų elgesį, važiavimą automobilyje neprisisegus diržų, be specialios vaikiškos kėdutės, viršytą leistiną greitį ir kitus įvykius. Mes visada padedam suvokti vaikams, kas gerai ir kas blogai, koks elgesys netinkamas, diskutuojam, svarstom.

Aiškinam, kad būtina ne tik vairuotojams laikytis eismo taisyklių, bet bet ir pėstiesiems elgtis saugiai, būti matomiems. Ypač dabar, tamsiuoju metų laiku tikrinam, ar visi su atšvaitais, raginam juos nešioti ne tik vaikams, bet kad jie primintų ir stėveliams. Džiugu girdėti vaikus pasakojant, jog jie pamoko tėvus, kaip reikia elgtis.

- Kaip jūsų auklėtiniai pasiekia mokyklą?

- Didžiąją dalį mokinukų atveža mokyklos autobusai. Gyvenantys iki trijų kilometrų į mokyklą ateina pėsčiomis, tad jiems kiekvieną dieną tenka pritaikyti saugaus elgesio įgūdžius.

Todėl bet koks priminimas apie saugų elgesį yra būtinas, o ypač toks renginys - ypač teigiamas ir labai reikalingas vaikams. Vaikai kartais nebegirdi mokytojos, kuri kiekvieną dieną dėsto esmines tiesas. Tuo tarpu naujas kalbėtojas, veidas, balsas atkreipia vaikų dėmesį ir padeda jiems geriau priimti informaciją.

Alytaus techninės apžiūros centre pradinių klasių moksleiviams surengtą akciją „Būk saugus eismo dalyvis“ inicijavo Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacija „Transeksta“ kartu su Vilniaus apskrities Kelių policija.

Alytaus techninės apžiūros centre per 120 pradinukų būrį pasitiko kelių policijos pareigūnų pagalbininkas „Amsius“.

Pamokoje vaikams žaisminga forma buvo išdėstyti saugaus elgesio principai, atskleisti gatvėje bei keliuose tykantys pavojai ir priminta, kaip jų išvengti.

Vaikai mokėsi pereiti gatvę, stebėjo eksperimentą, patvirtinantį šalmo dviratininkui būtinumą.

Žingeidžius vaikus ypač patraukė eksperimentas su kiaušiniu. Pastarasis, įdėtas į šalmą, net ir numestas nesudužo, tuo tarpu be šalmo - ištiško.

Pamokos pabaigoje vaikai pasitikrino žinias, atsakydami į saugaus eismo viktorinos klausimus. Po jos ir edukacinių filmukų peržiūros saugaus eismo pamokos dalyviai buvo pakviesti praktinę užduotį „Kur sustos automobilis?“.

Susiskirstę į komandas pradinukai gairelėmis turėjo pažymėti numanomą vietą, ties kuria turėtų visiškai sustoti įsibėgėjęs ir ties paskirta riba pradėjęs stabdyti automobilis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)