Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis „Laisvosios bangos“ radijui tvirtino, kad naujajame administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta už minėtus pažeidimus taikyti griežtesnes sankcijas.

Vidmantas Pumputis
„Nuo kitų metų balandžio 1 d. viršijus leistiną greitį motociklų, autobusų, krovininio transporto priemonių, kurių masė didesnė nei 3,5 t., be baudos bus taikomas ir teisių atėmimas 3-6 mėn.“ , – kalbėjo pašnekovas.Specialisto teigimu, minėtos vairuotojų grupės pasirinktos neatsitiktinai. Išnagrinėjus turimą informaciją buvo nustatyta, kad vairuoti motociklą apie 70 kartų pavojingiau, nei vairuoti automobilį.

„2013 m. Lietuvoje žuvo 13 motociklų vairuotojų, pernai 9, ir visais atvejais jie patys buvo kalti dėl nelaimingo eismo įvykio. Viena iš esminių nelaimės priežasčių – šiurkštus greičio viršijimas, todėl nuo balandžio 1 d. viršijus greitį 30km/val. ir daugiau tokiam vairuotojui 3-6 mėn. bus atimama teisė vairuoti“ , - sakė V. Pumputis.

Pašnekovo tikinimu, jeigu teisėtai stabdant greičio viršytoją jis reikalavimui nepaklus, pareigūnai jo po miestą nesivaikys ir netaranuos. Tačiau eismo pažeidimas bus užfiksuotas, o už nepaklusimą sustoti, grės teisės vairuoti netekti 3-5 metų.

Pasak V.Pumpučio, griežtinama atsakomybė ir už pavojingą bei chuliganišką vairavimą.„Naujai patvirtintame ATPK yra apibrežta, kas yra pavojingas vairavimas ir ką reikėtų laikyti chuliganišku vairavimu. Lenkimas vietose, kuriose kelių eismo taisyklės (KET) draudžia tą daryti – sankryžose ir atitinkamai pažymėtose juostose bus laikoma pavojingu vairavimu.Elgesys kelyje, kuris kitą vairuotoją privers imtis ekstremalių veiksmų – staigaus stabdymo, nuvažiavimo į kelkraštį, bus laikomas chuliganišku vairavimu. Dabar pakaks, kad kitas eismo dalyvis pateiktų policininkui filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuotas, chuliganiškas ar pavojingas vairavimas ir teismas išnagrinėjęs įvykį paskirs bausmę (2-6 mėn. teisės vairuoti praradimas)“ , - kalbėjo specialistas.

V. Pumpučio teigimu, mėgstantiems prie vairo sėsti neblaiviems atsakomybė smarkiai išaugo. „Apsispręsta, kad nuo 1,5 promilės ATPK straipsnis nebus taikomas. Tokiu atveju nusižengimą ir sankcijas jo vykdytojui jau apibrėžia Baudžiamasis kodeksas, o veikla kriminalizuota. Esminis skirtumas,jog už vairavimą, apgirtus daugiau kaip 1,5 promilės, grės laisvės atėmimas iki 1 metų“ , - kalbėjo Saugaus eimos skyriaus vedėjas.Pasak V. Pumpučio sankcijos ir bausmės vairuotojams, kurie girtumas sieks mažiau nei 1,5 promilės, nesikeis.

Visą pokalbį galite klausyti ČIA.