Tikriausiai daugeliui yra tekę stebėtis internete ar per televiziją rodomais įspūdingais ir laimingai pasibaigiančiais eismo įvykiais, kai per plauką prasilenkia du lekiantys vilkikai arba briedis sustoja per centimetrą nuo keleivio durelių, – ir išeina visai nebloga nuotrauka. Visus šiuos kadrus filmuoja būtent vaizdo registratoriai.

Bauda už nieką

Įsivaizduokime: neviršydamas greičio pagrindiniu keliu tvarkingai savo kelio juosta važiuoja automobilis, ir netikėtai iš greta esančios eilės priešais jį persirikiuoja į veidrodėlius retai užmetantis akį vairuotojas. Staigi vairo korekcija, žaibiška reakcija ir žviegiančios padangos – kažkas išvengė smūgio į priešais važiavusį automobilį. Deja, ne jūs, nes važiavote iš paskos ir ne dėl savo kaltės nebuvo kada sureaguoti.

Pirmasis iš šios grandinės, pavojingai „užlindęs“ vairuotojas, savo kaltės nepripažįsta arba to padaryti tiesiog negali, nes nekalba angliškai, o antrajam į galą įvažiavote būtent jūs. Tikriausiai jau įtariate, ką tai gali reikšti?

Kelių policija negaišta laiko, paskubomis surašo dokumentus, ir visi išvažinėja savais keliais. Taip visiškai netikėtai jūsų privalomojo vairuotojo draudimo poliso pastabų eilutėje atsiranda naujas įrašas su žvaigždute: „reject no-claim bonus in the future“. Išvertus į lietuvių kalbą tai byloja ne ką kita, kaip „nebesuteikti nuolaidų nesaugiai vairuojančiam kelyje“. Pačios nuolaidos, kaip žinia, čia nėra tik simbolinės – metinis privalomasis vairuotojų civilinės atsakomybės draudimas Anglijoje gali kainuoti brangiau už patį automobilį.

Padaugėjo tris kartus

Dėl tokių bei panašių incidentų kelyje vis daugiau vairuotojų pradėjo naudoti vaizdo registratorius, kurių įrašus kaip įrodymus galima pateikti draudimo kompanijai įvykus eismo įvykiui. Per pastaruosius dvylika mėnesių šių prietaisų pardavimas visoje šalyje šoktelėjo net 918 procentų, o naudojančių juos vairuotojų padaugėjo daugiau nei tris kartus.

Nesunkiai prie priekinio stiklo iš vidinės automobilio salono pusės tvirtinami vaizdo registratoriai paprastai įjungiami vos išvažiavus į kelią. Filmuodami ir fiksuodami eismą jie renka ir saugo informaciją, kurią prireikus galima panaudoti kaip įrodymus.

Draudikų nuolaidos

Kaip skelbia vienas didžiausių Jungtinėje Karalystėje naudojamų vaizdo registratorių gamintojų „Nextbase“, visos 29 pagrindinės šalyje veikiančios draudimo kompanijos pripažįsta registratorių parodymus. Be to, jos skatina vairuotojus tokius prietaisus įsitaisyti savo automobiliuose.

Skatina ne žodžiais, o darbais. Nuo pernai draudimo kompanija „Swiftcover“ suteikia 10 procentų nuolaidą savo klientams, kelyje naudojantiems vaizdo registratorius. Dauguma kitų draudikų taip pat pradėjo taikyti panašias akcijas.

Apsaugo nuo kelių sukčių

Gamintojai teigia, jog vairuotojai pradeda suvokti jų gaminamų prietaisų naudą. Be to, jie primena apie keliuose siaučiančius sukčius, tyčinius avarijų sukėlėjus, specialiai sulėtinančius greitį, staigiai stabdančius bei tyčia užblokuojančius kelią taip, kaip prieš tai aprašytajame epizode. Už nedidelį nubrozdinimą mainais už tylą apie įvykusį įvykį paprastai prašoma sumokėti grynaisiais, antraip reikės gaišti laiką ir bus nelengva įrodyti, kad įvažiavus į kito automobilio galą „visos šalys ėmėsi būtinųjų saugumo priemonių“.

Nusikalstamos veiklos keliuose mastai yra didesni, negu gali pasirodyti: draudimo kompanijoms tai kainuoja apie 1 milijardą svarų prarastų pajamų per metus. „Įsirengti vaizdo registratorių salone yra pati efektyviausia priemonė apsisaugoti nuo „crash for cash“ sukčių kelyje. Ne veltui už vaizdo registratorių naudojimą draudimo bendrovės dosniai atsilygina savo klientams“, – teigia „Nextbase“ atstovai.

Svarbu ir kokybė

Kur galima įsigyti automobilinį vaizdo registratorių? Beveik visur, kur prekiaujama buitine technika bei elektronika. Šių įrenginių nesunkiai rasite visose didžiausiose elektronikos prekių parduotuvėse, taip pat internete. Internetiniuose aukcionuose, tokiuose kaip „Amazon“ ar „eBay“, prekiaujama tūkstančiais „dash cam“ prietaisų. Kaina svyruoja nuo 20 iki 200 svarų.

Ekspertai pataria atsižvelgti ne tik į kainą, bet ir į kokybę. Labai svarbu, kad vaizdą būtų galima įrašyti aukštesnės raiškos kamera, kuri sugebėtų užfiksuoti priešais važiuojančių automobilių registracijos numerius. Jeigu jų nesimatys, gali būti sunkiau pretenduoti į draudimo bendrovių nuolaidas.

Kitas būdas – kelionės vaizdą fiksuoti naudojantis specialia išmaniojo telefono programėle. Viena iš jų – „Android“ telefonams skirta nemokama „Auto Guard“, kurią jau parsisiuntė 24 tūkst. D. Britanijos gyventojų. Tereikia telefoną pritvirtinti prie stiklo specialiame įdėkle (nebrangių galima rasti „eBay“), ir taip pat galėsite filmuoti kelionę.

Naudojantis išmaniosiomis programėlėmis draudikai nuolaidų nesuteiks, tačiau eismo įvykio metu visi užfiksuoti įrodymai bus jūsų kišenėje.

Taigi technologijos tobulėja, ir tobulėja sparčiau, negu vairuotojų įpročiai kelyje. Kol visi nevažinėsime kompiuterių vairuojamais automobiliais, tol visai neblogas sumanymas yra leisti išmaniesiems prietaisams padėti mums vairuoti. O kol kas – saugių kelionių visiems!