Senesnių, požeminių aikštelių neturinčių, daugiabučių gyventojai taip pat noriai perka ar nuomojasi netoli namų esančius privačius garažus. Transporto priemonių savininkai taip tikisi ne tik išvengti automobilio statymo rūpesčių, bet ir jaustis saugesni dėl savo turto. Deja, modernūs rakinami garažai nebūtinai tai garantuoja. Europos bendrovė „ERGO Insurance“ Lietuvoje perspėja, kad požeminės daugiabučių stovėjimo aikštelės dažnai būna kone tobula vieta vagims, o tokiose patalpose nuostolių patyrę gyventojai dėl žalos atlyginimo kreipiasi nuolat.

Darbuojasi ir smulkūs vagišiai, ir organizuoti nusikaltėliai

Požeminius garažus ir stovėjimo aikšteles pamėgo ir smulkūs, atsitiktinio grobio tykantys vagišiai, ir organizuotos, brangias automobilių dalis medžiojančios nusikaltėlių grupuotės.

„Neretai sėkmingai pasidarbavę vieną kartą vagys nesibaimina į tą patį daugiabučio garažą brautis ir dar kartą, – sako Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas. – Štai neseniai vieno Vilniaus mikrorajono daugiabučio požeminėje aikštelėje vagys per tris mėnesius jau antrą kartą išpjovė prabangių BMW automobilių žibintus. Nuostoliai išties dideli – ir pavogti žibintai brangūs, ir automobiliai stipriai apgadinti, stengiantis kuo greičiau išlupti vertingas dalis“.

Anot R. Bieliausko, šiuo atveju greičiausiai veikė ta pati gerai organizuota grupuotė, kuri tiksliai žinojo, kuriuo metu ir kaip patekti į garažą, kaip likti nepastebėtiems ir ką vogti.

Draudimo bendrovės atstovo teigimu, vertingų automobilių dalių vagystės ir yra didžiausias pavojus, gresiantis transporto priemones požeminiuose garažuose laikantiems savininkams. Dažniausiai jie pasigenda automobilių žibintų, veidrodžių, navigacijos, garso ir vaizdo sistemų, parkavimosi daviklių, apdailos detalių, taip pat automobilių viduje paliktų vertingų daiktų – nešiojamų bei planšetinių kompiuterių, prie bagažinės pritvirtintų dviračių.

Nebijo nei stebėjimo kamerų, nei praeivių

R. Bieliauskas atkreipia dėmesį, kad nuo piktų kėslų požeminiuose garažuose vagių neretai neatbaido net ir geri užraktai ar stebėjimo kameros, nors papildomos apsaugos priemonės vagystės riziką sumažinti gali.

„Motyvuoti vagys sugeba išlaužti net ir modernius užraktus, apeiti požeminių garažų apsaugos sistemas, tad turto neapdraudusiems gyventojams ryte atėjus prie automobilio kartais tenka griebtis už galvos, – sako R. Bieliauskas. – Smulkesni vagys dažnai paprasčiausiai bando laimę – tikrina, ar kas nepaliko atrakintų garažo durų, stengiasi prasmukti į vidų dienos metu ir pasislėpus pratūnoti ligi stovėjimo aikštelėje nebeliks žmonių. Dėl to labai svarbu, kad visi namo gyventojai palaikytų gerus bendruomeniškus santykius, atkreiptų dėmesį į garaže esančius įtartinus asmenis, patikrintų ar įėjimas į vidų nepaliktas atviras, ar gerai veikia užraktai“.

Draudikų atstovo įsitikinimu, požeminėse stovėjimo aikštelėse įrengtos stebėjimo kameros kai kuriais atvejais gali būti naudingos, ypač tuomet, jei jos ne tik įrašinėja, bet ir nuolatos tiesiogiai perduoda patalpų vaizdą apsaugos darbuotojams. Vis dėlto net ir jų įsibrovėliai nebūtinai bijo – vagys paprastai veikia greitai, dengia veidus ir nuostolių pridaro dar iki atvykstant apsaugai.

Taikosi ir į privačius garažus

Eksperto teigimu, daugiabučių požeminiai garažai ir stovėjimo aikštelės yra itin patrauklus taikinys ilgapirščiams, nes juose gausu vietų pasislėpti, daug progų iš anksto nusižiūrėti grobį, naktį juose praktiškai nebūna žmonių, niekas nusikaltimo negali pastebėti pro aplinkinių namų langus. Vis dėlto ne tik bendri daugiabučių ar vieši požeminiai garažai tampa nusikaltėlių taikiniu.

„Nelaukti svečiai mėgsta apsilankyti ir privačiuose garažuose, ypač jei jie yra atokiau nuo savininko namų, juose nėra įrengta signalizacija. Tokio apsilankymo kaina čia gali būti dar didesnė, kadangi neretai savininkai šiose patalpose laiko ne tik automobilius, bet ir kitus daiktus, kurie gali sudominti nusikaltėlius, – įspėja R. Bieliauskas. – Be automobilių ir jų dalių dažniausiai gyventojai privačiuose garažuose po vagių apsilankymo pasigenda dviračių, įvairių įrankių, žoliapjovių, padangų. Be to, į juos atklysta ir lengvo grobio ieškantys metalo vagys“.

Draudimo bendrovės atstovas pabrėžia, kad norint apsaugoti savo turtą garažuose reikėtų pasirūpinti kuo daugiau saugumo priemonių – efektyvia signalizacija, gerais užraktais, stebėjimo kameromis, taip pat bendradarbiauti su kaimynais, apdrausti savo nuosavybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)