Atšvaitų klijavimo akcija „Būk matomas“ pastaraisiais mėnesiais įgavo naują pagreitį. Ši iniciatyva yra skirta spręsti kasmetinę tamsaus paros meto vaikų nematomumo kelyje problemą. Akcija iki Kalėdų apkeliavo daugiau nei 50 mokyklų ir bendruomenės centrų, buvo apklijuota virš 12 tūkst. vaikų bei suaugusių viršutinių drabužių, o metų pradžioje ši socialinė akcija įgavo dar daugiau jėgos – startavo projektas „Būk matomas su žvaigžde“.

„Atšvaitus nešioja ne visi. Vaikai dažnai juos pameta, ir kai ateina vakaras, keliauja be jų. Nutarėme pasiūlyti paprastesnį būdą, kaip apsaugoti tamsoje vaikštančius pėsčiuosius. Specialia šviesą atspindinčia plėvele dekoruojame viršutinius drabužius. Toks atšvaitas niekada nepasimeta, o tai pat ir pagyvina viršutinius mažųjų apdarus. Šiuos šviesą atspindinčius ženkliukus dedame nemokamai“, - akcijos aktualumą atskleidžia jos iniciatorės daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ vadovė Jurgita Pocienė.

Akcijos „Būk matomas“ metu klijuojami atšvaitai nuo įprastinių skiriasi tuo, jog pagal individualius eskizus išpjaustomi iš specialios atšvaitinės plėvelės ir gali būti pačių įvairiausių formų. Be to, prie viršutinių drabužių jie prikaitinami specialiu aparatu, tad ne tik nepasimeta, bet ir leidžia susikurti originalų, stilingą drabužių dekorą.

Lietuvos vardą pasaulyje garsinantis lenktynininkas B. Vanagas kaip niekad gausiai susirinkusiems moksleiviams pristatė savo paties sumanytą atšvaitą – Vyčio simbolį. Juo mažieji mokinukai puošėsi ypač noriai. „Tikiuosi, kad šis ženkliukas padės išvengti netikėtumų kelyje ir apsaugos kiekvieną mažąjį keliautoją“, – sakė B. Vanagas.

„Ryto“ progimnaziją baigęs, daugumai vilniečių gerai žinomas policijos kapelionas kun. A. Toliatas agitavo vaikus ant drabužių prisitvirtinti atšvaitinį angeliuką, kuris, kaip ir kasdienė malda, kiekvieną saugo ir globoja ne tik kelyje.

Švytintis smuiko raktas

Nuo šių metų sausio prie akcijos „Būk matomas“ prisijungus būriui Lietuvos pramogų pasaulio veidų, pasak organizatorių, pavadinimą teko atitinkamai pakoreguoti ir antrąjį akcijos etapą pavadinti „Būk matomas su žvaigžde“. Į šią socialinę veiklą įsitraukė dainininkės Natalija Bunkė, Vaida Genytė, Augustė Vedrickaitė, aktorė Redita Dominaitytė, dainininkas Jurgis Didžiulis, karjerą baigęs krepšininkas Matas Niparavičius, lenktynininkai Darius Jonušis ir B. Vanagas, kiti visuomenėje žinomi žmonės.

Akcijos siekį atkreipti vaikų ir suaugusiųjų dėmesį į saugumą keliuose tamsiu paros metu palaikančios pramogų pasaulio žvaigždės kiekviena sukūrė po savo firminį atšvaitą. Pavyzdžiui, Vaida Genytė savo simboliu pasirinko smuiko raktą, Vilniaus krašto lankštingala tituluojama Evelina Sašenko – paukštelį, Matas Niparavičius – krepšinio kamuolį, Darius Jonušis – lenktyninį automobilį. Šie riboto tiražo atšvaitai gimtosiose žinomų žmonių mokyklose sulaukė didelio populiarumo ir vaikų buvo graibstyte išgraibstyti.

Finišas – tik trumpa pertraukėlė

Kovo mėnesiui baigiantis baigsis ir „Būk matomas“ 2014-2015 m. sezonas, kurį vainikuos akciją palaikančių scenos įžymybių koncertas. Tiesa, akciją organizuojančios Daugiavaikių šeimų asociacijos MES atstovai tikina, kad tai – tikrai ne pabaiga, o tik trumpa atokvėpio pertraukėlė naujoms idėjoms gimti. Nuo rugsėjo vaikų viršutinių drabužius nemokamai ženklinantys savanoriai vėl lankys Lietuvos mokyklas ir stengsis, kad kelyje spindėtų kiekvienas pėsčiasis – tiek didelis, tiek mažas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)