Internautams siūlomas produktas – labai lengvai įsimenančiu pavadinimu „Baudos pimpalas“. Šiuo lipduku galima „papuošti“, pavyzdžiui, neleistinoje vietoje pastatytą automobilį ir taip sugadinti nuotaiką jo savininkui. „Baudos pimpalus“ per „Facebook“ platina lipdukų gamintojai, pasivadinę „Limpalimpa“. Jie netgi tvirtina, kad tokia priemonė – kur kas efektyvesnė nei baudos kvitas.

Tačiau policija įspėja, kad tokiomis ar panašiomis priemonėmis įžūlius vairuotojus sumanę bausti gyventojai patys gali būti nubausti.

„Manytumėme, kad tokiuose veiksmuose galima įžvelgti administracinio teisės pažeidimo, numatyto LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 188 str., požymių“, - DELFI teigė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Jo nurodytas Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) straipsnis numato atsakomybę už savavaldžiavimą, kai „nesilaikant įstatymų nustatytos tvarkos, vykdymas savo tikros ar tariamos teisės, ginčijamos kito asmens, nepadaręs esminės žalos piliečių teisėms ar teisėtiems interesams arba valstybinėms ar visuomeninėms įmonėms, įstaigoms arba organizacijoms“.

Remiantis šiuo ATPK straipsniu, „Baudos pimpalo“ užklijavimas ant svetimo automobilio lipduko savininkui gali kainuoti nuo 100 iki 200 Lt.

Sykiu R. Matonis pažymi, kad ne pagal taisykles pastatyto automobilio savininkas atsakomybės neišvengia, nepriklausomai nuo to, kokiais lipdukais apklijuota jo transporto priemonė.

Baustų net ir nepadarius žalos

Pasak advokatų profesinės bendrijos TAILORS advokato Martyno Duksos, ATPK nurodytos baudos nepavyktų išvengti net ir nepadarius jokios žalos.

„Teismų praktikoje pripažįstama, kad administracine prasme savavaldžiavimas yra tada, kai nepadaroma esminė žala. Net ir nepadarius jokios žalos, vien neteisėtų veiksmų atlikimas užtraukia administracinę atsakomybę. Remiantis nurodyta situacija, darytina išvada, kad tokiais veiksmais asmenys, klijuojantys lipdukus materialinės žalos nedaro, tačiau vien jų veikimas buvo neteisėtas, nes tokie veiksmai laikytini savavališkais, t.y. teisės aktais nėra leista klijuoti tokio tipo lipdukus, todėl turėtų būti taikomas ATPK 188 str.“, - teigia advokatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (527)