Klaipėdos Ryšininkų gatvės 3 namo kieme dar visai neseniai automobilius statė aplinkiniai gyventojai, tačiau nuo birželio prie įvažiavimo į jį atsirado transporto eismą draudžiantis ženklas, o jo nepaisantiems kaimynams tenka mokėti baudas nuo 100 iki 300 litų. Tad jie suabejojo, ar visai tai daroma teisėtai.

„Jų kiemas vakarais būna pustuštis, o palikus ten savo automobilį kviečiami policijos pareigūnai, mums skiriamos baudos. Mūsų name sklando keli gandai: pirmas – ženklai yra nelegalūs, antras – viename iš penkiaaukščių namų gyvena savivaldybėje dirbantis žmogus, kuris ženklus pasistatė teisėtai, tačiau nesilaikant jokių ženklų įrengimo taisyklių“, – pasakojo vienas Ryšininkų gatvės 2 name gyvenantis vyras.

Jis minėjo, jog lygiai tokie patys ženklai stovi ir prie įvažiavimo į Rumpiškės gatvės 25 namo kiemą.

„Nieko čia neteisėto nėra. Kreipėmės į savivaldybės Saugaus eismo komisiją, suderinome su policija, gavome leidimą ir ženklas buvo pastatytas. Bendrija namo gyventojams išduoda leidimą, su kuriuo jie gali įvažiuoti į kiemą, o jeigu pamatome automobilį be leidimo, kviečiame policiją. Tai – ne mūsų idėja, greta yra kitas namas, kuriame galioja tokia pati tvarka“, – pasakojo Ryšininkų gatvės 3 namą administruojančios daugiabučio namo savininkų bendrijos „Banga“ vadovas Irmantas Pazdrazdys.

Savivaldybės administracijos Transporto skyriaus specialistas Vytautas Paukštė patvirtino, kad toks kiemų apsisaugojimo būdas – jokia naujiena.

„Senamiestyje tokie ženklai įrengti jau seniai. Galima kreiptis į savivaldybę ir prašymai bus svarstomi. Ypač, jeigu tie namai yra automobilių statymo apmokestinimo zonoje arba jos prieigose, kaip šiuo atveju“, – sakė jis.

Anksčiau Klaipėdoje yra pasitaikę ir neteisėtų vietos automobiliams rezervavimo būdų: savavališkai įrengti specialūs užraktai arba tarp metalinių strypų ištempta grandinė.

Ginčai dėl vietos automobiliui neretai pasiekia ir policiją: kaimynai išdrįsta „jų vietą“ užėmusiam automobiliui nuleisti padangą, subraižyti kėbulą, o kartą Klaipėdos policijoje užregistruotas neįprastas atvejis – prie daugiabučio Baltijos prospekte paliktas automobilis buvo apipiltas išmatomis.