Pavyzdžiui, policijai įkliuvęs neblaivus motociklininkas ar taksistas, kuriam nustatomas 0,2 promilės girtumas, dabar gali atsipirkti 20 litų bauda. Vilkiko ar autobuso vairuotojui, kuriam nustatomas toks pat girtumas, piniginę tektų praverti plačiau – bauda gresia nuo 500 iki 1000 litų.

„Na, yra tokia situacija: liepos 1 d. įsigaliojo reikalavimas, kad motociklų ir taksi vairuotojams neblaivumas yra nuo 0,2 promilės, o anksčiau nuo 0,4 buvo. Ir kodeksas nėra pakeistas, t.y. nenumatyta atsakomybė kaip kitiems vairuotojams – pradedantiesiems, krovininių, autobusų, kuriems ir anksčiau 0,2 buvo taikoma. Tai šitiems naujiems subjektams bus skiriama švelnesnė nuobauda“, – „Lietuvos ryto“ televizijai aiškino Kelių policijos tarnybos vyriausiasis specialistas Rytis Vosylius.

Dvi arba keturias dešimtąsias promilės į alkotesterį įpūtusius motociklininkus ir taksistus policija dabar gali bausti pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnį, kuris taikomas kodekse nenumatytais atvejais. Vis dėlto, kad 20 litų bauda už vairavimą išgėrus yra juokinga, sutinka ir policijos, ir valdžios atstovai.

Politikai pripažįsta, kad tobulindamas įstatymus Seimas paprasčiausiai neapsižiūrėjo. „Sunku vertint, jeigu yra neatitikimų tarp įstatymų, daromi pakeitimai, didinamos baudos, bet to nėra numatyta ATPK, tai nėra gerai“, – stebėjosi susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas sako, kad klaidos turi būti ištaisytos kuo skubiau.

Bet kuriozinę situaciją greičiausiai pavyks ištaisyti tik rudenį. Mat likusią vasaros dalį Seimas į posėdžius nesirinks.