„Prieš dvidešimt metų niekas negalėjo pagalvoti, kad taip išpopuliarės šokiai, dainos ir čiuožimas ant ledo. Todėl manau, kad jeigu mes bendromis jėgomis išpopuliarintume kultūrą keliuose, jeigu tai padarytume mada labiau, nei kažką iš dešinės apvažiuoti, užkišti savo mašiną, kaip reikiant pakeltume džentelmeniškumo ir pagarbos keliuose lygį“, - DELFI sakė policijos kapelionas.

Ketvirtadienį Vilniaus Šv. Ignoto bažnyčioje A. Toliatas, žinomas ir kaip motociklininkas, vadovavo pamaldoms už visus, dirbančius prevencinėse programos, ir potencialias auto įvykių, prekybos žmonėmis aukas, kenčiančius nuo priklausomybių.

Į prevencijų dieną sukviesti žmonės maldoje prašė stiprybės, vienybės dvasios ir Dievo palaimos politikams, pareigūnams, tarnautojams, socialiniams darbuotojams ir savanoriams, kuriems ne vis viena skaudžios žūtys keliuose, griūtys asmeniniuose gyvenimuose.

Bažnyčios kieme pašventinti kelių policijos motociklai ir automobiliai išlydėti apsukti garbės rato aplink Vilnių.

Keičiasi vergovės formos

Algirdas Toliatas
„Prevencijų dienos proga norėjome suburti visus tuos, kurie prisideda prie trijų prevencijos krypčių Lietuvoje. Iniciatyvą saugoti vieni kitus keliuose remia Kelių direkcija, Susisiekimo ministerija, Bažnyčia, nes darbas niekada nebus vaisingas, jei neapjungsime jėgų ar tik ieškosime kaltų. Kiekvienas turime padaryti, tai, ką galim, ir vieni kitus palaikyti“, - DELFI sakė policijos kapelionas.

Antroji prevencijų dienoje pristatyta iniciatyva - itin skausminga realija iš kurios pelnosi nusikalstamas pasaulis. Tai prekyba žmonėmis.

Kaip pabrėžė kapelionas, prekyba žmonėmis tai ne vien prostitucija, bet ir prekyba organais, žmonių pardavimas darbo vergijai, vaikų išnaudojimas išvežant juos į užsienį vagiliauti. Tai – naujosios vergijos formos, kurios tarpsta ir sunkiai išaiškinamos.

„Lietuvoje mažai apie tai girdime, tačiau tai nereiškia, kad nesinaudojama silpniausio socialinio sluoksnio žmonėmis. Tai labai skausminga ir intymi problema, nes paprastai prekiautojai žmonėmis naudojasi labiausiai pažeidžiamais sluoksniais, patiems nukentėjusiems gėda apie tai kalbėti. Bylos lėtai juda į priekį, tačiau net ir išsiaiškinus nusikaltimus, žmonės neretai atkrenta. Vis dėlto, jeigu nieko nedarysime, pažeidžiamiausi ir liks pasipelnymo šaltiniu. Kaip rodo statistika, prekyba žmonėmis pagal pelną yra trečioje vietoje po prekybos ginklais ir narkotikais“, - atkreipė dėmesį kun. A. Toliatas.

Trečioji rykštė – priklausomybės nuo narkotikų, alkoholio, lošimų. „Sunku padėti žmogui, kuris nenori pagalbos, tačiau tiems, kurie nori, reikia rasti būdų. Čia taip pat reikia visų mūsų pastangų – švietimo, medicinos, kultūros, teisėsaugos darbuotojų“, - įsitikinęs policijos kapelionas.

Kun. A. Toliato žodžiais, mūsų pažiūros gali būti skirtingos, partijos, nuomonės nesutapti, netgi tikėjimas skirtis, tačiau yra vertybių, kurios bendros ir jungia visus.

Iššūkis - neviršyti greičio

„Yra skaudulių, kurių pasekmes sumažinsime tik sujungę jėgas. Todėl šiandien pristatomų trijų prevencijų iniciatyvą parėmė įvairiausios institucijos ir žinomi asmenys, tarp kurių Lietuvos prezidentė, lenktynininkas Benediktas Vanagas, kiti. Taip pat atsiliepė ugniagesiai gelbėtojai, kurie susiduria su labai konkrečiais auto įvykių padariniais ir geriausiai suvokia nelaimių pasekmes bei grėsmes konkretiems žmonėms“, - sakė dvasininkas.

Kapeliono nuomone, kunigai prie saugumo keliuose visų pirma gali prisidėti patys neviršydami greičio.

„Aš pats, tapęs Lietuvos policijos kapelionu, stengiuosi dar atsakingiau važiuoti. Jaučiu dar didesnį įsipareigojimą saugoti kitus kelyje, nes daugiau sužinau apie saugaus eismo svarbą ir ypač padarinius. Tada vėl kitaip į problemą pasižiūri. Nors vienas dalykas - žinoti, kitas - norėti ir stengtis saugiai vairuoti kiekvieną dieną“, - pripažino kun. A. Toliatas.

DELFI primena, jog Prevencijos dienos šiemet minimos jau 25 kartą. Vilniaus Šv. Ingoto bažnyčioje šia proga pristatytas Lietuvos automobilių kelių direkcijos organizuojamas projektas „Saugokime vieni kitus kelyje“, Vilniaus Arkivyskupijos „Caritas“ priklausomų asmenų bendruomenės „Aš esu“ paramos projektas „Aš esu, nes esi Tu“, „Caritas“ organizacijos vykdomas projektas „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)