2013 metais užfiksuota beveik 2500 avarijų užsienio šalyse ir ši statistika kasmet tendencingai didėja – 2012-aisis užregistruota ketvirtadaliu daugiau eismo įvykių užsienyje nei 2011 m., rodo Europos draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje duomenys. Pagrindinės avarijų užsienyje priežastys nesiskiria nuo įvykstančių Lietuvoje, tačiau dažnai eismo įvykio vietoje kyla sumaištis, nors tam ir nėra jokio pagrindo.

„Dažniausia kliūtis, su kuria susiduriama tokiais atvejais, yra abiejų šalių piliečių nesusišnekėjimas, o kai kurie vairuotojai tiesiog pasimeta pamatę, kad kaltininko dokumentai yra užsienio valstybės, nors puikiai moka užsienio kalbą, kuria gali susišnekėti ir kitas vairuotojas. Taip pat dažnai lietuviai nežino, kas tiksliai yra jo draudimo bendrovės atstovas užsienio šalyje, todėl išsigąsta, kad žala nebus atlyginta ir pradeda dėl žalos atlyginimo derėtis įvykio vietoje, kartais net atsisako kviesti policiją“, – teigė „ERGO Insurance“ žalų administravimo direktorius Baltijos šalyse Audrius Pilčicas.

Jo teigimu, nors dažniausiai į eismo įvykius patenkama Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje, apskritai eismo įvykių su lietuvių vairuojamais automobiliais geografija labai plati: Baltarusija, Belgija, Nyderlandai, Ispanija, Italija, Čekija, Latvija, Austrija, Rusija ir kitos šalys. „ERGO Insurance“ Lietuvoje eismo įvykių statistikoje pasitaiko nemažai avarijų, registruotų užjūrio šalyse kaip Norvegija ar Švedija.

Vidutiniškai kiekvieną mėnesį vien „ERGO Insurance“ Lietuvoje gauna daugiau kaip 200 pranešimų apie lietuvių padarytas avarijas, tačiau jų tradiciškai dar padaugėja atšilus orams ir prasidėjus atostogų sezonui. Vien šių metų balandį buvo gauta 250 pranešimų apie vairuotojų iš Lietuvos eismo įvykius įvairiose šalyse. Tikėtina, kad vasaros mėnesiais šis skaičius turėtų dar padidėti.

„Pakliuvus į avariją užsienyje, jokių ypatingų priemonių imtis tikrai nereikia, svarbu tinkamai užpildyti eismo įvykio deklaraciją ir užfiksuoti eismo įvykio aplinkybes. Jeigu dėl avarijos kaltas užsienio pilietis, nukentėjęs asmuo dėl žalos atlyginimo gali kreiptis tiesiogiai į kaltininko draudimo bendrovę arba į šios draudimo bendrovės atstovą Lietuvoje, kuris padės žalos atlyginimo klausimu“, - sako A. Pilčicas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)