Tai – didelis progresas lyginant su praėjusių metų statistika, kai Lietuvoje milijonui gyventojų teko 100 avarijų aukų, pagal šį rodiklį mūsų šalis neigiama prasme pirmavo visoje ES.

Europos Komisija (EK) pažymi, kad Lietuva, Latvija, Lenkija, Kroatija, Graikija ir kitos valstybės narės, kurios padarė pažangą, tačiau kurių mirtinų nelaimingų atsitikimų keliuose statistika vis dar yra gerokai didesnė už ES vidurkį, raginamos dar labiau didinti pastangas. EK nuomone, ypatingo dėmesio reikalauja padėtis Latvijoje, kur kelių eismo sauga pernai visai nepagerėjo. Žuvusiųjų keliuose skaičius taip pat padidėjo Maltoje ir Liuksemburge, nors absoliutūs šių šalių skaičiai yra tokie maži, kad dideli svyravimai skirtingais metais nėra statistiškai reikšmingi.

2013 metais – antrus metus iš eilės – Europos keliuose žūstančių žmonių skaičius pastebimai mažėjo. Remiantis išankstiniais duomenimis, žuvusiųjų kelyje skaičius sumažėjo 8 proc., palyginti su 2012 m., o 2012 m., palyginti su 2011 m., jų sumažėjo 9 proc. Tai reiškia, kad ES dabar turi geras galimybes pasiekti strateginį tikslą nuo 2010 m. iki 2020 m. žuvusiųjų keliuose skaičių sumažinti perpus. Kelių eismo sauga yra vienas iš svarbiausių sėkmingos veiklos pavyzdžių Europoje. 17 proc. sumažėjimas, palyginti su 2010 m., reiškia, kad išsaugota apie 9000 gyvybių.

„Transporto sauga yra Europos prekės ženklas. Todėl itin svarbu, kad 2012 m. rezultatai nebūtų tik vienkartinis laimėjimas. Didžiuojuosi matydamas, kad ES vėl tvirtai žengia link užsibrėžtų 2020 m. kelių eismo saugos tikslų. Tačiau Europos keliuose kasdien vis dar žūsta apie 70 žmonių, todėl nusiraminti negalime. Turime toliau dėti bendras pastangas visais lygmenimis, kad dar labiau pagerintume saugą Europos keliuose“, – teigė už mobilumą ir transportą atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Siimas Kallasas.

Lyginant visų šalių statistinius duomenis, matyti, kad žūstančiųjų keliuose skaičius ES šalyse vis dar labai skiriasi. Vidutiniškai milijonui gyventojų ES tenka 52 žuvusieji keliuose. Ir toliau mažiausiai žmonių žūsta Jungtinės Karalystės, Švedijos, Nyderlandų ir Danijos keliuose: milijonui šių šalių gyventojų tenka apie 30 žuvusiųjų. Labiausiai pagerėjo Ispanijos, Vokietijos ir Slovakijos padėtis – jos pateko į tradiciškai geriausių rezultatų pasiekiančių šalių grupę.

Vos prieš keletą metų – 2011 m. – pažanga mažinant žuvusiųjų keliuose skaičių buvo sulėtėjusi iki nuviliančių 2 proc. Tačiau 9 proc. pažanga 2012 m. ir 8 proc. 2013 m. reiškia, kad valstybės narės vėl sėkmingai siekia strateginio tikslo.

Dar vienas neraminantis statistinių duomenų aspektas – pažeidžiamų eismo dalyvių padėtis. Žuvusių pėsčiųjų skaičius mažėja lėčiau negu tikėtasi, o žuvusių dviratininkų skaičius pastaruoju metu netgi didėjo. Iš dalies taip yra todėl, kad dviratininkų daugėja. Valstybės narės turi skatinti gyventojus dažniau rinktis dviratį, o ne automobilį, tačiau taip pat užtikrinti, kad toks pasirinkimas būtų saugus.

Šalių statistiniai duomenys apie keliuose žuvusių žmonių skaičių 2013 m.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)