Tokius skaičiavimus pateikia ne gyvybės draudimo bendrovės BTA trejų metų duomenys. Kasmet užfiksuojama daugiau kaip 13 tūks. privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo (TPVCAD) įvykių. Spustelėjus šaltukui bei susidarius plikledžiui keliuose fiksuojama 26 proc. daugiau įvykių nei dienomis, kai oro sąlygos būna palankios.

Bendrovės duomenimis, vidutinė TPVCAD draudimo žala siekia beveik 4000 litų, tačiau pastebima tendencija, kad kiekvienais metais žalos vidurkis svyruoja apie 2 proc. skaičiuojant nuo 2011 m. Tuo tarpu kasko vidutinė žala 2013 m. buvo apie 3000 litų, panaši suma užfiksuota ir 2012 m., tačiau 2011-aisiais ji buvo trečdaliu mažesnė, nei pernai ar užpernai.

„Remiantis BTA duomenimis, matome, kad TPVCAD įvykių skaičius nuo 2011 m. beveik nekinta, o kasko įvykių skaičius kasmet išauga trečdaliu. Tai galima sieti su padidėjusia BTA kasko draudimo rinkos dalimi. Vairuotojai vis dažniau savanoriškai draudžia transporto priemones. O kasko draudimas ypač praverčia atšalus orams. Esame užfiksavę nemažai įvykių, kai susidarius plikledžiui, vairuotojai tiesiog įvažiuoja į šalikelėje esančias tvoreles, stulpus ar kitaip apgadina savo automobilius. Šaltuoju sezonu svarbu pasirūpinti ne tik automobilio draudimu, bet ir patikrinti, ar pats automobilis yra tinkamai paruoštas žiemai, derėtų atsargiau vairuoti, nesukeliant pavojaus nei sau, nei aplinkiniams,“ - teigia BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Pasak eksperto, šaltuoju sezonu itin svarbu pasirūpinti tinkama automobilio technine būkle. Vairavimo įpročiai žiemą turėtų skirtis nuo šiltojo sezono. Padidėjus rizikai, turėtų išaugti ir atsakomybės jausmas.

BTA specialistai dalinasi patarimais, kaip tinkamai ir saugiai eksploatuoti transporto priemonę žiemos metu.

5 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti automobilį žiemą

1. Derėtų reguliariai tikrinti valytuvus, ar nesusidėvėję, esant reikalui, pakeisti.
2. Būtina pasirūpinti reikiamos temperatūros langų skysčiu. Pravartu bent nedidelį šio skysčio kiekį turėti automobilyje.
3. Derėtų dažniau nei įprastai tikrinti paties automobilio techninę būklę, padangų būklę. Dažniau važinėjant prastais keliais, gali būti pažeistos padangos, nuo oro sąlygų deformuojantis gumai, iššoka gumbai.
4. Patikrinti automobilio šildymo bei variklio aušinimo sistemas. Svarbu įsitikinti, kad automobilis neperkais arba staiga nenustos šildyti salono. Orams stipriau atšalus bei automobilyje nešildant salono, stiklai iš vidaus apšąla itin greitai, todėl važiavimas tampa ypač rizikingas.
5. Svarbu periodiškai nuvalyti nuo automobilio žibintų purvą ar sniegą, nes gali suprastėti matomumas kelyje.

5 patarimai, kaip žiemą saugiai vairuoti automobilį

1. Vairuotojams derėtų būti ypač atidiems, kai temperatūra tampa artima nuliui ir lyja negausus lietus. Tokiu metu gali susiformuoti taip vadinamas „juodasis ledas“: ant kelio dangos susidaro plonas vandens sluoksnis, kuris užšąla, o pati kelio danga iš pažiūros vis tiek lieka juoda, ir iš pažiūros atrodo šlapia.
2. Važiuojant tiek apledėjusiu, tiek apsnigtu paviršiumi, vairuotojams svarbiausia nedaryti jokių staigių manevrų. Neturintiems ABS sistemos, reikėtų stabdyti pulsuojančiu būdu. O jeigu automobilio galinė dalis jau pradėjo slysti šonu, jokiu būdu negalima staigiai stabdyti. Patekus į tokią situaciją, reikėtų sukti vairą važiavimo kryptimi ir bandyti ištiesinti automobilį. O jeigu pradėjo slysti automobilio priekinė dalis, reikėtų atleisti akseleratoriaus pedalą ir sumažinti vairo pasukimo kampą. Tuomet bandyti sukti vairą važiavimo kryptimi ir taip suvaldyti automobilį. Vairuojant automobilį su ABS sistema, derėtų nepamiršti, kad stabdymo metu automobilis lieka valdomas, jo ratai nebūna užblokuoti ir lieka galimybė kliūti kelyje apvažiuoti.
3. Važiuojant stipriai apsnigtu, nevalytu keliu, kur nors užstrigus, nederėtų toliau stipriai spausti akseleratoriaus pedalo, nes automobilis gali pasinerti dar giliau į pusnį. Vertėtų atkasti automobilį ir taip atlaisvinti kelią, arba ieškoti pagalbos, kad ištemptų automobilį iš pusnies.
4. Jeigu susiruošėte į kelionę ir žinote, kad teks važiuoti sudėtingu maršrutu, prieš kelionę patikrinkite, ar jūsų telefonas pilnai įkrautas, kad ištikus nelaimei būtų galima pasikviesti pagalbą.
5. Geriausia, esant galimybei, jei stipriai pablogėjo oro sąlygos, atidėti kelionę.
Ne gyvybės draudimo bendrovė BTA Lietuvoje sėkmingai užbaigė praėjusius metus - pasirašė beveik 187 milijonus litų įmokų, o tai yra 17 proc. daugiau nei 2012 m. Bendrovės draudimo portfelyje daugiausiai augo kasko draudimo rūšis (56 proc.), antroje vietoje - bendrosios civilinės atsakomybės draudimas (45,5 proc.), trečioje – nelaimingų atsitikimų draudimas (37,6 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją