Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje draudimo departamento vadovas Tomas Nenartavičius, teigia, jog per praėjusius metus dėl savanoriško kasko draudimo kreipėsi šimtas klientų, įsigijusių anksčiau skendusių, degusių ar stipriai sudaužytų automobilių, kurių kokybiškas remontas po įvykio buvo ekonomiškai netikslingas, kadangi išlaidos remontui didesnės nei automobilio vertė. Tuo tarpu šiemet per pirmus aštuonis mėnesius jau registruoti 83 atvejai, trečdaliu daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Draudimo eksperto teigimu, skendusių automobilių skaičiaus ūgtelėjimas susijęs su pavasarį JAV ir vasaros pradžioje Vidurio Europą siaubusiais potvyniais.

„Tokie automobiliai turėtų patekti į metalo laužą, tačiau aukcionuose nuperkami ir taisomi nesilaikant technologinių normatyvų, t. y. suremontuojamos ne visos detalės, kartais dalis jų net neįdedama, ir parduodami Lietuvoje“, – pasakoja T. Nenartavičius.

Jis atkreipia dėmesį, jog tokį automobilį nusipirkę vairuotojai paprastai turi daug rūpesčių dėl eksploatacijos. Be to, šie automobiliai nesaugūs – pažeistos konstrukcijos, su streikuojančia ar netgi neveikiančia elektroninė įranga, dažnai be saugos pagalvių. Nelaimės atveju šie gedimai gali tapti lemtingi.

„Tokių automobilių nėra galimybės apdrausti kasko draudimu, kadangi avarijos atveju gali būti neįmanoma nustatyti, kurie defektai atsirado avarijos metu, o kurie liko po ankstesnio įvykio. Be to, skendusius, degusius ir nepataisomai avarijų metu sugadintus automobilius galima būtų pavadinti „tiksinčiomis bombomis“ gatvėse ir tai nėra kasko draudimu valdoma rizika“, – pasakoja T. Nenartavičius.

T. Nenartavičius pataria, kaip išvengti nesėkmingo pirkinio. „Prieš perkant automobilį, visuomet rekomenduojama jį nuvežti į automobilių servisą, kad meistrai nuodugniai patikrintų, ar nėra paslėptų defektų. Taip pat iš JAV atvežamus automobilius galima patikrinti duomenų registre www.carfax.com. Įvedus kėbulo VIN numerį, galima sužinoti visą automobilio istoriją, pamatyti, kaip jis atrodė ir kokios būklės buvo paskutinio aukciono metu“, – teigia T. Nenartavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)