Lietuvos automobilių kelių direkcija ir LR Susisiekimo ministerija, įgyvendindamos Valstybinę saugaus eismo plėtros 2011-2017 metų programą, tokius socialinius projektus vykdo ne tik didžiuosiuose, bet ir mažesniuose šalies miestuose, gyvenvietėse bei miesteliuose. Prie regionuose vykdomos socialinės akcijos prisidėjo ir Lietkoopsąjungos narių parduotuvės, vis dažniau tampančios viena pagrindinių miestelių bendruomenių susibūrimo vietų. Socialinė – informacinė akcija „Loto kelyje“ iš viso vyks 100 šio tinklo parduotuvių visoje Lietuvoje.

Kelyje nėra didelių ar mažų nusižengimų

Akcijos metu Lietkoopsąjungos narių parduotuvėse veiks loterijos ratas, kurį pasukus bus galima sužinoti, kokios nelaimės tyko kelyje, kai nesilaikoma saugaus eismo taisyklių. Jame gyventojams bus pateikta aiškiai išdėstyta ir apibendrinta informacija apie saugos diržus, blaivumą vairuojant, primenama, kad vaikus privalu vežti tik specialiose kėdutėse, tamsiu paros metu būtina segėti atšvaitą ir visuomet pasirinkti saugų greitį. Šalia rato stovės angelo sargo instaliacija, nuo kurios visi norintys nemokamai galės pasiimti maišelį su atšvaitu. Atšvaitas tamsiu paros metu būtinas – pėsčiuosius, dviratininkus lengviau pastebi vairuotojai.

Kaip pažymėjo Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktoriaus pavaduotojas Egidijus Skrodenis, labai svarbu kiekvienam suprasti, kad kelyje nėra didelių ar mažų nusižengimų. Visi pažeidimai yra netoleruotini ir gali turėti rimtų pasekmių.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, per pirmuosius 2013 m. septynis mėnesius įvyko 1726 eismo įvykiai, kuriuose žuvo 137 žmonės. Nors 2012 metais skaudžių nelaimių rodikliai buvo didesni – tuo pačiu laikotarpiu užfiksuoti 1804 eismo įvykiai ir 146 žmonių žūtys – tačiau situacija keliuose eismo saugumo specialistams vis dar kelia didelį susirūpinimą.

„Neabejojame, kad nuolat ir įvairiomis priemonėmis primindami gyventojams saugaus eismo taisykles ir skatindami juos būti sąmoningus, prisidėsime prie saugesnės atmosferos keliuose kūrimo. Tokios akcijos reikalingos. Todėl reikia dažniau ir įvairesnėmis formomis priminti apie saugumą keliuose ir gatvėse“, – sakė Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktoriaus pavaduotojas E. Skrodenis.

„Nors apie saugų elgesį kelyje kalbama jau daug metų, deja, vis dar susiduriame su ypač skaudžiais atvejais, kai keliuose žūsta ir sužalojami žmonės. Mums svarbus kiekvienas gyventojas, jo sveikata ir gyvybė, tad mielai sutikome pridėti prie šios socialinės akcijos“, – sakė Lietkoopsąjungos valdybos pirmininkas Robertas Miliauskas.

Pasak jo, tokiu būdu tikimasi priminti gyventojams sąmoningo ir atsakingo elgesio kelyje svarbą. „Tikime, kad į mūsų parduotuves užsukę pirkėjai nepraleis pro akis loterijos rato ir pasidovanos sau bei savo artimiesiems pirkinių krepšelį su atšvaitu ar bent jau susimąstys, kad neverta dalyvauti loterijoje kelyje. Juk čia antro šanso nebūna – prarasti galima viską“, – sakė R. Miliauskas.

Socialinė akcija „Loto kelyje“ iš viso vyks 100 parduotuvių visoje Lietuvoje. Akcija vyks Ukmergės, Anykščių, Kaišiadorių, Kauno, Kėdainių, Molėtų, Širvintų „Veivera”, Gargždų, Ignalinos, Ariogalos, Kretingos, „Žemdirbių globėjas”, „Radviliškio prekyba”, „Raseinių prekyba”, Alytaus VK „Dausima”, „Kelmės prekyba”, Nemenčinės kooperatyvuose, UAB „Utenos prekyba”, UAB „Gulbelė”, UAB „Trakų kooperacijos prekyba” ir kitų Lietkoopsąjungos narių parduotuvėse.

Saugaus elgesio kelyje taisykles primins ne tik instaliacijos parduotuvėse. Įvairiuose Lietuvos rajonuose vyks pramoginiai-šviečiamieji renginiai saugaus eismo tema, į kuriuos bus kviečiami įsijungti vietos gyventojai. Improvizacijų spektaklio siužeto pagrindinė mintis – kiekvienas neatsakingas eismo dalyvis savo noru dalyvauja loterijoje, kurioje laimėtojų nebūna. Prieš renginius ir po jų bus dalinami maišeliai su atšvaitais, teikiama informacija saugaus eismo tema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)