Padėti šioje situacijoje gelbėtojams gali pats automobilio savininkas arba vairuotojas, net ir praradęs sąmonę avarijos metu.

Tereikia automobilyje palikti „Gelbėjimo planą“. Kiekvieno, ypač naujo, automobilio jis skirtingas.

Matydami tokią informaciją, ugniagesiai gelbėtojai žino, kur kėbulą kirpti metalo žirklėmis ar darbuotis laužtuvu ir replėmis.

Taip kaip medikai kraujo tyrimui ieško patogios venos tiriamo paciento kūne, taip ir karpoma yra tik tam tikruose automobilio kėbulo taškuose.

Lipdukas apie turimą „Gelbėjimo planą“ ant priekinio automobilio stiklo iš karto informuoja avarijos vietoje dirbančius gelbėtojus apie automobilyje esantį „pagalbininką“.

Pavyzdžiui, jame pateikta informacija padės gelbėtojams „nekliudyti“ taip ir nespėjusios po susidūrimo išsiskleisti oro pagalvės, dėl ko nukentėjusysis gali dar kartą nukentėti.

Pateikta informacija padėtų ir nenukentėti ir patiems ugniagesiams-gelbėtojams. Hibridiniuose automobiliuose ir elektromobiliuose tekanti srovė siekia iki 650 voltų. Palyginimui – jūsų namuose esantis elektros kištukas „tekrato“ lygiai 220 V.

Šį dokumentą rekomenduojama laikyti skydelyje nuo saulės virš automobilio salone esančio priekinio veidrodėlio. Prašoma į atsispausdinti spalvotą, o kad neišbluktų – perlenkti schemą į vidų.

Konkretų bene kiekvieno automobilio modelio „vidurių“ planą galima nemokamai parsisiųsti internetu.