Lietuvos banko Priežiūros tarnyba išplatino savo poziciją, kad draudimo įmonių į vairuotojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo sutartis įtraukiamos sąlygos apie papildomus vairuotojus, kurie sės prie automobilio vairo, sukelia pasekmes, kurios neatitinka nacionalinių ir Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimų.

Lietuvos banko aiškinime teigiama, kad klientui, neapsidraudusiam dėl papildomų vairuotojų ir nutikus eismo įvykiui, kai už vairo buvo kitas asmuo, draudimo įmonė įgyja teisę iš kliento reikalauti grąžinti dalies draudimo išmokos, kuri buvo sumokėta trečiajam asmeniui.

„Draudikas visą rizikos mastą turi įvertinti prieš sudarydamas draudimo sutartį. Draudėjo ir draudiko susitarimas apriboti (sumažinti) draudiko prisiimamą draudimo riziką šiuo atveju prilygintinas draudimo apsaugos siaurinimui", - teigia Lietuvos bankas. Taip pat daroma išvada, kad draudikų keliami reikalavimai klientams po įvykio neturi teisinio pagrindo.

Kaina didėja ir du kartus

Jei draudimo įmonės atsižvelgs į Lietuvos banko poziciją ir klientams nebesiūlys galimybės rinktis, ar automobilį vairuos tik ilgą vairavimo stažą turintys asmenys, civilinės atsakomybės draudimo kaina gali augti.

DELFI pabandė patikrinti, kiek skiriasi transporto priemonių privalomas civilinės atsakomybės draudimas, jei automobilį pasižada vairuoti tik patyręs kelyje asmuo ar jei transporto vairuotojų amžius ir stažas neribojamas.

Lentelėje palygintos internetu siūlomos „Lietuvos draudimo“ ir „Ergo" automobilių civilinės atsakomybės draudimo kainos 2011 m. gamybos „Ford“ ir 2006 m. SAAB automobiliams. Automobilių savininkų vairavimo stažas vienodas (daugiau nei 5 metai).

Ford (2011 m., 1,2 l, 44 kW) SAAB (2006 m., 1,9 l, 88 kW)
„Lietuvos draudimo" vairuotojo civilinės atsakomybės draudimas 448 Lt 517 Lt
leidžiama vairuoti mažiau nei 2 m. stažą turinčiam ar jaunesniam nei 25 m. vairuotojui 612 Lt 742 Lt
Skirtumas 164 Lt 225 Lt
„Ergo" vairuotojo civilinės atsakomybės draudimas 700,35 Lt 323,91 Lt
leidžiama vairuoti vairuotojams, turintiems mažiau nei 5 m. stažą 1520,7 Lt 647,82 Lt
Skirtumas 820,35 Lt 323,91 Lt

Draudikų atstovas: bendrovės turėtų atsižvelgti į Lietuvos banko poziciją

Lietuvos respublikos transporto priemonių draudikų biuro direktorius Algimantas Križiniauskas pripažino, kad Lietuvos banko iškelta problema yra aktuali.

„Su kiekviena pozicija, kuri yra pagrįsta teisiškai, sutinku. Čia ir nėra principinio ginčo. Problema yra tik ta, kad vietoj to, kad Lietuvos bankas inicijuotų reikiamų teisės aktų pakeitimus, jie nutarė išleisti nuomonę", - kalbėjo biuro atstovas.

Pasak jo, Lietuvos bankas turėtų inicijuoti teisės aktų pakeitimus, kuriuose būtų įtvirtinta jo pozicija.

„Tvarkos gal ir reikia, bet reikia tai daryti labai korektiškai ir apgalvotai", - teigė jis.

A. Križiniauskas teigė, kad, jo nuomone, draudimo įmonės į Lietuvos banko poziciją atsižvelgs ir nesulaukę teisės aktų pakeitimo.

„Problema yra ta, kad jei vieni rinkos žaidėjai atsižvelgia į poziciją, o kiti - ne, nes tai nėra privaloma, įmonės atsiduria skirtingose konkurencinėse sąlygose. Sąlygos visiems rinkos žaidėjams turi būti vienodos", - kalbėjo biuro direktorius.

Tačiau, ar draudikams prisiėmus didesnę riziką dėl automobilius vairuojančių ir mažiau patyrusių vairuotojų nebus didinamos civilinės atsakomybės draudimo kainos?

„Jokio pažeidinėjimo nėra. Kad ir kas padarytų žalą, ji atlyginama. Tik tiek, kad klientas susitaria su draudiku. Vieno interesas yra prisiimti mažesnę riziką, kito - mažesnę įmoką mokėti, - kalbėjo A. Križiniauskas. - Apie kainas visi galvojame, kad jei yra kažkoks papildomas faktorius, tai kainos turi didėti. Deja, kainą diktuoja rinka. Šiandien yra šimtai rizikų, į kurias rinka nepajėgia atsižvelgti ir kainos yra mažos. Todėl teigti, kad būtinai kaina kils, negaliu, tačiau jei tvarka keisis - tiek draudėjai, tiek draudikai bus saugesni“.


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)