Sąvoka „ekovairavimas“ – Lietuvoje dar vis naujas reiškinys. Ne visi šio projekto dalyviai buvo ją girdėję, juolab ne visi galėjo aiškiai įvardinti, kaip tai atrodo praktikoje. Ir nors geri vairuotojai intuityviai jautė, ką reikia daryti, vis dėlto profesionalaus instruktoriaus patarimai veikė: individualiai pasiekta ekonomija svyravo nuo 2 iki 28 proc.

„Labai džiaugiuosi, kad mums visiems žinomi žmonės šiuo tikrai daugeliui labai užimtu prieššventiniu laikotarpiu rado laiko tokiai netikėtai negirdėtai temai..., – sakė projekto iniciatorė, UAB „Ecodriving LT“ direktorė Vaida Balčiūnienė. – Galiu juos visus pagirti ir už drąsą, nes nė vienas iš anksto nežinojo, kaip čia mes juos „testuosim“ ir ką visai Lietuvai parodysim.“

Tarp pademonstruotų rezultatų galima išskirti tai, kad net 4 dalyviai iš 12 kontroliniu arba antruoju važiavimu pasiekė mažesnes degalų sąnaudas, nei deklaruoja „Audi“ automobilių gamintojai. Tą įstengė padaryti Vytautas Rumšas, Nerijus Juška, Linas Adomaitis ir Liutauras Čeprackas. Dar keletas projekto dalyvių prie gamintojo nurodomų sąnaudų ribos labai priartėjo, panaudoję ekovairavimo instruktoriaus pasiūlytus patarimus. Tai rodo didžiulį, retai vairuotojų išnaudojamą potencialą automobilį vairuoti taupiau.

Pagrindinį „Ekovairavimo testų“ prizą ir „Ekonomiškiausio Audi vairuotojo“ titulą pelnė Vytautas Rumšas, vairavęs „Audi A1 Sportback 1.6 Tdi 90 AG S-tronic“ ir jau kontrolinio važiavimo metu pagerinęs gamintojo nurodomas vidutines degalų sąnaudas mieste net 9,8 proc. V.Rumšui taip pat įteiktas „Audi“ atstovų UAB Moller Auto Vilnius“ prizas.

Specialų UAB „Ecodriving LT“ prizą – papildomą ekovairavimo pamoką – pelnė Nerijus Juška, vairavęs „Audi Q5 2.0 Tdi quattro 177 AG S-tronic“. Prizas skirtas už testų metu pasiektą didžiausią tarp projekto dalyvių degalų ekonomiją – net 27,96 proc.

„Projektas pasiekė savo tikslą – daugybė žmonių atkreipė į jį dėmesį, nuolat gauname klausimų, vairuotojai registruojasi ekovairavimo paskaitoms. Labai svarbu tai, kad „žinome, jog galime“ ir norime kažką keisti. Todėl visiems vairuotojams linkiu nuolat tobulėti ir lavinti savo vairavimo gebėjimus – negalvokite vien tik apie degalų sutaupymą, tiesiog vairuodami galvokite apie vairavimą. Visų šio projekto organizatorių vardų didelis ačiū visiems dalyviams!”, – sakė V.Balčiūnienė.

Ekovairavimo testai buvo vykdomi pagal ES pripažintą trumpos trukmės praktinio ekovairavimo mokymo metodiką realiomis eismo sąlygomis mieste, vadovaujant atitinkamą kvalifikaciją įgijusiam UAB „Ecodriving LT“ vairavimo instruktoriui.

Projekto nugalėtojais tapusių V.Rumšo ir N.Juškos važiavimus galite žiūrėti DELFI.TV paruoštuose vaizdo siužetuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)