Naujose etiketėse aiškiais ir lengvai suprantamais paveiksliukais pateikiama informacija apie tris pagrindinius padangų veiksmingumo aspektus: degalų vartojimo efektyvumą, sukibimą su šlapia danga ir išorinį riedėjimo triukšmą.

Etiketė panaši į energijos vartojimo etiketes, kuriomis jau ženklinamos skalbyklės, indaplovės, šaldytuvai ir kiti buities prietaisai. Kuo geresnės padangos (sutaupomo degalų, saugumo ir išorinio triukšmo atžvilgiais), tuo aukštesnei kategorijai jos priskiriamos. Raudonai žymima G kategorija yra prasčiausia, o žaliai žymima A kategorija – geriausia.

Vis dėlto nepriklausoma testavimų organizacija TUV pabrėžia, kad etiketėse nurodyta informacija yra ribota.

„Padangų etiketė šiek tiek primena žvakę: ji truputi „apšviečia“, tačiau atstoti deglo negali. Daug savybių tiesiog neatspindima. Geriausias to pavyzdys – žieminės padangos. Taip pirkėjai nėra informuojami apie tai, ką jie turi žinoti. Todėl reikia padangų pardavėjams užduoti papildomų klausimų ir nesitikėti, kad etiketė pasako viską, ką reikia žinoti“, – teigė „TUV SUD Automotive“ padangų ir ratų padalinio vadovas Michaelis Staude.

Padangų gamintojas „Goodyear“ palaiko šią iniciatyvą, tačiau taip pat sutinka, kad etiketės atspindi tik keletą svarbių faktorių.

„Etikečių sistema gali turėti didžiulę įtaką – tiek finansiškai, tiek aplinkosaugos bei saugumo prasmėmis. Mūsų analizė rodo, kad jeigu visi automobiliai Europoje važinėtų su A kategorijos padangomis, kasmet degalams būtų išleidžiama 27 mlrd. eurų mažiau. Tai reiškia, kad į aplinką išskiriamo CO2 kiekis sumažėtų 20 mln. tonų“, – sakė „Goodyear“ inovacijų centro Liuksemburge vadovas Jeanas-Pierre'as Jeusette'as.

Jis taip pat paminėjo, kad automobilio, turinčio A kategorijai priskiriamas padangas, stabdymo kelias ant šlapios kelio dangos gali būti iki 30 proc. trumpesnis, lyginant su žemiausios – G – kategorijos padangomis „apautu“ automobiliu. Tai reiškia, kad automobilis sustotų 18 metrų anksčiau, tokia distancija prilygsta 3-4 mašinų eilei.

„Norint, kad šis rinkos reguliavimas būtų efektyvus, taip pat reikia, jog veiktų baudų sistema. Kiekviena ES valstybė narė bus už tai atsakinga. Efektyvus reikalavimų vykdymas didins ženklinimo patikimumą ir užtikrins, kad nebūtų galima įsigyti padangų, kurios yra netinkamai pažymėtos“, – sakė „TUV SUD Automotive“ atstovas M. Staude.

„Etikečių sistema – tai tik pradinis taškas, nuo kurio pirkėjas turėtų pradėti domėtis. Vis tik reikia įvertinti ir kitus kriterijus, kurie nulemia padangų charakteristikas. Tarkime, kurdama naujas padangas, „Goodyear“ kompanija atsižvelgia į pusšimtį įvairiausių faktorių. O toks svarbus saugumui kriterijus kaip akvaplaningas nėra atspindimas padangų etiketėse“, – pabrėžė „Goodyear“ atstovas.

Daugiau apie naują padangų ženklinimą galite skaityti paspaudę šią nuorodą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)