Įkliuvo ne pirmą kartą

Antradienį apie 14 val. Kretingoje esančioje Klaipėdos gatvėje policijos pareigūnai atkreipė dėmesį į keistai važiuojantį „Volkswagen Transporter“, todėl automobilį sustabdė.

Paaiškėjo, kad prie vairo sėdėjo visiškai girtas 34 metų vietos gyventojas Vilius. Jis į alkoholio matuoklį įpūtė 3,04 promilės alkoholio.

Vyras prisipažino negerai pasielgęs, atgailavo ir sutiko, kad nusižengė taisyklėms.

Vilius Kretingos policininkams – gerai pažįstamas asmuo, nes girtas prie vairo nutveriamas ne pirmą ir ne antrą kartą.

Prieš keletą metų jis ne tik sumokėjo nemenką baudą, bet ir keleriems metams prarado vairuotojo pažymėjimą. Tada jis girtas vairavo ir buvo nutvertas ne vieną, o keletąsyk.

Prieš tai vyras taip pat ne kartą buvo baustas už vairavimą esant neblaiviam.

Ko neturi, neatims

Draudimo vairuoti laikas jau baigėsi, tačiau Vilius neįvykdė reikalavimų lankyti kursus apie alkoholio žalą bei neišlaikė egzaminų naujam vairuotojo pažymėjimui gauti.

Analizuodamas kretingiškio pažeidimą, šio rajono Viešosios policijos viršininkas Algirdas Budginas teigė, kad Viliui greičiausiai bus skirta bauda, kuri gali siekti nuo 4 iki 5 tūkst. litų arba administracinis areštas nuo 20 iki 30 parų.

Šį sykį jo mašina nebus konfiskuota, nes pastarąjį kartą už analogišką nusižengimą jis buvo nubaustas anksčiau nei 2008 metų sausio 1-ąją, kai įsigaliojo įstatymo pakeitimas, numatantis tokią galimybę.

Tačiau vairuotojo pažymėjimo iš šio vyro neįmanoma atimti, nes neįmanoma iš žmogaus atimti to, ko jis neturi.

„Gaila, bet įstatymas nenumato galimybės tokiam žmogui apskritai atimti teisę vairuoti iki gyvos galvos. Tokie dabar yra įstatymai, kurių mums privalu laikytis“, – teigė A.Budginas.

Negaili konfiskuojamų mašinų

Kretingoje yra vienas nuolat girtas vairuojantis vyras. Kartą jis net buvo kalinamas už tai, kad tapo avarijos kaltininku.

Ko gero, šiame Žemaitijos rajone nebėra policininko, kuris nepažinotų šito žmogaus ir nesistengtų jo dar kartą nutverti neblaivaus prie vairo.

Panašu, kad jam tai nė motais. Jis jau nepamena, kada yra turėjęs vairuotojo pažymėjimą.

Negąsdina jo ir transporto priemonės konfiskavimas. Įsigijęs už kelis šimtus litų bet kokią mašiną jis nebijo ja rizikuoti. Praradęs vieną, netrukus nusiperka kitą ir vėl važinėja girtas.

„Kaip pasiekti, kad girtuokliai nevažinėtų? Fizinės bausmės – nenumatytos, o dažnai atrodo, kad kitokių argumentų tokie žmonės nesupranta. Belieka laukti, kol toks vairuotojas nusisuks sprandą arba sužalos ar, neduok dieve, suvažinės kitą žmogų ir vėl sės už grotų. Bet tai yra visiškai nelogiška ir baisu, tačiau veikia tokie įstatymai, – piktinosi pareigūnas. – Kažkokia tokių piktybinių pažeidėjų kontrolė turi būti. Mes stengiamės juos stebėti per didinamąjį stiklą. Ne kartą tarėmės su seniūnais, seniūnaičiais ir bendruomenės nariais, prašydami pranešti, kai mato neblaivius sėdančius prie vairo. Apie tokius asmenis nuolat informuojame apylinkių inspektorius.“

Pareigūnas pastebėjo, kad žmonėse vis dar gyva baimė tapti skundiku, tačiau vis dažniau suprantama, jog girtas vairuotojas – pavojus gyvybei.

Kelių policininkai pastebi, kad problema yra opi ir net skaudi, tačiau kol kas politikai randa svarbesnių darbų, nei kodekso griežtinimas girtų vairuotojų atžvilgiu.

Įkliuvo ir seržantas

Antradienį Kretingos rajone, kelyje Šiauliai–Palanga, ties Rubulių kaimu policijos pareigūnai bandė sustabdyti keturratį motociklą „Yamaha Grizly“, kuris nebuvo pažymėtas valstybiniais numeriais.

Kiek pavažiavęs motociklas nuvažiavo nuo kelio ir sustojo.

Keturratį vairavo neblaivus neuniformuotas 38 metų Lietuvos karinių jūrų pajėgų Logistikos skyriaus laivų įrangos remonto komandos technikas vyresnysis seržantas S.K. Alkoholio matuoklis parodė 1,02 promilės.

„Griežtos piniginės baudos bei kitos sankcijos vis dar nepakankamai efektyvios kovoje su girtais vairuotojais. Tokios išvados peršasi žinant avarijų statistiką. Šiemet vien Klaipėdoje ne pirmą kartą, o pakartotinai nutverta 14 neblaivių vairuotojų“, – konstatavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis.