Pavargai – samdyk kaimyną

Monotonija, ilgalaikis vairavimas ir nepatrauklus kraštovaizdis neigiamai veikia vairuotojų dėmesingumą. Be abejonės, mieguistumą gali sumažinti tik visavertis miegas.

„Dabar aš niekada nevažiuoju, kai esu pavargęs, neišsimiegojęs. Senais laikais pervargęs išgerdavau 100–200 gramų degtinės ir nuovargis dingdavo. Dabar taip nepadarysi“, – sakė Kėdainių rajono gyventojas Juozas.

Žemuosiuose Šančiuose, Kaune, gyvenęs vyras pasakojo ir apie tėvuko bemieges keliones. „Mano tėvukas, 1941 metų sukilimo dalyvis, su „palutarka“ (pokarinė kareiviška, pusantros tonos krovinį galinti vežti mašina) 3 paras rinko Baltarusijoje išblaškytus paskutiniuosius tremtinius. Jis vartojo tuos pačius „vaistus“. Tačiau dabar pavargusiems jaunuoliams patarčiau niekur nevažiuoti, o esant būtinybei – samdyti kaimyną“, – senus laikus prisiminė Juozas.

Pasak vairuotojo, ir kava, ir tabletės nuo nemigos kartais gali būti pragaištingos. „Aklai pasitikėti maisto produktais, o ypač tarp jaunimo populiariais energetiniais gėrimais nereikėtų. Geriausia sustoti ir kelionę tęsti visiškai pailsėjus“, – savo nuomonę dėstė per 30 metų vairavimo stažą turintis vyras.

Regensburgo universiteto (Vokietija) miego medicinos tyrimo centro duomenimis, kas ketvirtas automagistralėje žuvo dėl vairuotojo nuovargio. Šis veiksnys sukelia dvigubai daugiau tragiškų pasekmių nei vairavimas išgėrus alkoholio.

Energetiniai gėrimai – pavojus vairuotojams

Didžiosios Britanijos profesionalių vairuotojų institutas (IAM) nustatė, kad besaikis kofeino turinčių gėrimų, įskaitant ir kavą, vartojimas gali kelti pavojų vairuotojams.

Ypač didelę įtaką energetiniai gėrimai turi tolimųjų reisų vairuotojams. Daugeliui iš jų kavos puodelis ar energetinis gėrimas – įprasta priemonė, padedanti neužsnūsti prie vairo. Paaiškėjo, kad piktnaudžiavimas tokiais gėrimais gali sukelti priešingą efektą.

Tyrimas parodė, kad energetinio gėrimo poveikis yra trumpalaikis, nes, praėjus valandai po suvartoto gėrimo su dideliu kofeino ir cukraus kiekiu, pavargęs vairuotojas gali sunkiai koncentruoti dėmesį ir lėčiau stabdyti, t. y. po valandos nuovargis vėl atsinaujina.

Amerikos maisto ir gėrimų administracija (FDA) pažymi, kad perdozavus energetinių gėrimų, pasireiškia tokie simptomai kaip dirglumas, nervingumas, nereguliarus arba greitas širdies plakimas, raumenų trūkčiojimas arba padrika kalba.

Vos išvengė tragiškos avarijos

Pasak Kėdainių rajono gyventojos Stasės Žuklevičienės, reikėtų keliones taip planuoti, kad poilsis ir vairavimas būtų suderinti.

„Kai važiuojame dviese ir žinau, jog vyras pavargęs, visada jį šnekinu, kad nesnaustų. Įjungta šiluma ir radijas veikia monotoniškai. Kartą naktį grįžome iš Palangos. Labai norėjosi miego, tad pasiūliau sustoti. Vyras išlipęs pavaikščiojo, apsiprausė šaltu vandeniu ir tęsė kelionę. Aš taip pat nemiegojau, kad išblaškyčiau jį“, – prisipažino Lančiūnavos kaime gyvenanti moteris.

To paties kaimo gyventojas Vidas Ūsas pasakojo, kaip kelionė iš vyriausios dukros sodybos vos nesibaigė tragiškai.

„Ankstų rytą labai skubėjome iš Kiemėnų (Pasvalio r.) į Kėdainius. Reikėjo suspėti į darbą. Labai norėjau miego, tad paprašiau žmonos Birutės, kad šnekintų mane. Ant užpakalinės sėdynės miegojo dukra Neringa. Žmonai buvo vėsu, tad įjungiau šildymą, ir netikėtai ji užmigo“, – pasakojo Vidas, vienos Kėdainių vairavimo mokyklos instruktorius.

Pamatęs, kad žmona užmigo, vyras, norėdamas išsiblaškyti, sustojo įsipilti benzino, nors jo dar nereikėjo. „Kai vėl pradėjau važiuoti, netyčia snūstelėjau ir nuvažiavau į priešingą eismo juostą“, – avaringą situaciją prisiminė V. Ūsas.

„Tuo metu prabudau ir pamačiau priešais atvažiuojančią mašiną. Garsiai riktelėjau. Vyras pabudo ir laiku spėjo grįžti į savo juostą“, – šokiruojančią istoriją užbaigė Birutė Ūsienė.

Vidas sakė, kad dabar stengiasi iš svečių grįžti vėlai vakare, o rytais neišsimiegojęs daugiau nekeliauja.

Tačiau ne visiems taip laimingai baigiasi užsnūdimas prie vairo. Gegužę užsnūdusios 57 metų moters vairuojamas automobilis „Toyota Carina“ nulėkė nuo kelio ir kliudė pakelės medžius. Vežama į Kauno ligoninę moteris mirė.