Kelionės Joninių savaitgalį gali tapti kelis kartus pavojingesnės dėl alkoholio vartojimo, net jei prie vairo sėsite tik kitą dieną po vakarėlio. Kaip parodė RSA grupės, kuriai priklauso ir „Lietuvos draudimas“ užsakymu mokslininkų Brunelo Universitete (Jungtinė Karalystė) atliktas tyrimas, vairuoti po vakarėlio ar šventės ryte, kai dar jaučiami pagirių simptomai, yra keturis kartus pavojingiau nei įprastomis aplinkybėmis.

Mokslininkai ištyrė, kad vakare šventę vairuotojai iš ryto jausdami pagirių simptomus, keturis kartus dažniau viršijo greitį vidutiniškai 16 km per valandą, keturis kartus dažniau vairavo nenuspėjamai ir neatsargiai – atliko netikėtus manevrus, dvigubai dažniau nesustojo prie raudonos šviesos ar „Stop“ ženklo. Be to, pagiringų vairuotojų reakcija buvo sulėtėjusi – jie dvigubai lėčiau priėmė sprendimus kelyje.

Šis pagirių efektas nustatytas stebint bevairuojančius žmones, kurių kraujyje alkoholis net neviršijo leistinos normos.

„Ilgieji savaitgaliai ir papildomos šventinės dienos draudikams paprastai kainuoja du kartus brangiau nei įprastos darbo dienos, mūsų žalų centras registruoja vidutiniškai 400-500, kai tuo tarpu įprastą dieną dėl nuostolių atlyginimo į bendrovę kreipiasi apie 250 pareiškėjų. Neabejojame, kad skambučių lavina užplūs ir po šio ilgojo savaitgalio, belieka tik paraginti gyventojus buti atidesniais ir saugoti save ir savo turtą“, – sakė AB „Lietuvos draudimas“ Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją