Kaip pasakoja Birutė Vaitkutė, ralio organizatorė, proga – tikrai unikali. Pasak jos, intelektualios užduotys ir specialiai šiai progai sukurtas maršrutas leis pažinti Jono Meko poeziją, susipažinti su menininku jo gimtinėje per jo kūrybą.

Specialias su J. Meko gyvenimu ir kūryba susijusias užduotis ralio organizatoriams parengti padėjo Jono Meko vizualiųjų menų centras. Būtent šio centro specialistai įvertins atliktas užduotis bei skirs atskirą apdovanojimą.

O pasistengti išties reikės, neslepia B. Vaitkutė. Pavyzdžiui, šeštadienį pasivaikščiojus J. Meko pramintais takais teks pamėginti ir patiems sukurti filmą pagal menininko stilių, šitaip dar labiau įsigilinant į neeilinės asmenybės fenomeną.

Mototurizmo ralis

Unikalus maršrutas veiks tik renginio dieną

„Ryterna modul Mototourism rally 2022“ ypatingas tuo, kad vienu metu visoje Lietuvoje startavę motociklais leisis į unikalią kelionę per Lietuvą. Jų lauks dešimtys skirtingų objektų, kuriuose – pasakojimai, ekskursijos, mįslės, edukacijos, skirtos specialiai šio renginio dalyviams. Kiekvienas ekipažas varžosi tarpusavyje, kuri komanda apturės turiningiausią kelionę, atliks kuo daugiau užduočių, o tai reikalauja ir geros komandinės strategijos, ir susikaupimo.

„Unikalu ir tai, kad mototorizmo ralio dalyviams bus leista užsukti į palėpę, iš kurios dar būdamas jaunuolis J. Mekas pabėgo į Vakarus tada, kai dingo jo spausdinimo mašinėlė, ir buvo rizika būti atsektam už atsišaukimų prieš valdžią spausdinimą. O juk tuo metu jis dar svarstė, išvykti, ar ne. Savo laiškuose jis vėliau minėjo, kad vos jam išvykus, mamos namus užgriuvookupantai ieškodami J. Meko ir jo brolio“, – sako „Ryterna modul Mototourism rally“ organizatorė.

Už tai, kad ralio dalyviams bus suteikta galimybė patekti į tokią ypatingą vietą, pasakoja B. Vaitkutė, dėkoti reikia evangelikų reformatorių kunigui Rimui Mikalauskui.

Mototurizmo ralis

„Jis ralio dalyviams atvers duris į praktiškai jau privatų namą. Čia visi galės pasivaikščioti takais, kuriais vaikščiojo ir J. Mekas su broliu, pabraidyti ir šiandien tebebanguojančiame vandens telkinyje“, – žada ralio organizatorė.

„Be to, viena užduočių bus sukurta ir pateikta vaizdo formatu bendradarbiaujant su menininku Mykolu Sauka, kuris sukūrė Jono Meko portretą viename Lietuvos miestelių. Kur – kol kas neatskleisime“, – intriguoja pašnekovė.

Prie užduočių rengimo prisidėjo ir Indra Drevinskaitė – Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centro vyriausioji bibliotekininkė.

„Ji drauge yra ir J. Meko temos ekspertė, bendravusi su menininku jam dar esant gyvam, susirašinėjusi. Ji taip pat įvertins vieną iš dalyviams skirtų užduočių, o geriausiai ją atlikusiems padovanos J. Meko laiškų knygą“, – išduoda B. Vaitkutė.

Birutė Vaitkutė

Veš savo miestų vėliavas

Tradicinis kultūrinis intelektualus motociklininkų ralis startuoja su aktualiomis 2022 metų temomis.

Motociklininkai vieną dieną pažindami paminės: Krepšinio šimtmečio metus, Lietuvos bažnyčios katalikų kronikos, Romo Kalantos, Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko, Karaimų, Gyvūnų gerovės metus.

Daugiau kaip 20 savivaldybių oficialiai delegavo ir išlydėjo ralio dalyvius į šią prasmingą kelionę. Savo miestams atstovaus Alytaus, Druskininkų, Jurbarko, Kaišiadorių, Kauno, Klaipėdos rajono, Kretingos, Mažeikių, Pakruojo, Panevėžio, Rietavo, Rokiškio, Skuodo, Tauragės, Ukmergės, Utenos, Vilniaus motociklininkai. Jų intelektualią dešimties valandų kelionę vainikuos iškilmingas finišas Kauno Rotušės aikštėje. Dalyviams finišą dovanoja Kauno miesto savivaldybė. Taip pat renginį iš dalies finansuoja Kultūros paveldo departamentas prie Lietuvos Kultūros ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją