„Tai unikalus ir turbūt vienintelis renginys Lietuvoje, kuris vienu metu per vieną dieną aktualizuoja vos ne visas atmintinų metų temas.Tai nėra visapusiška edukacija ir tokio tikslo nėra. Tai greičiau yra istorinių temų "degustacija", kur kiekviename iš 20 pasiūlytų objektų dalyviai subtiliai ir kartais žaismingai palies tam tikrą temą. Kelionė nepaliks abejingų“, – intriguoja renginio organizatorė Birutė Vaitkutė.

Vilniuje startavo intelektualus „Mototourism sprint“

Renginio dalyviams prieš kelionę palinkėjimą siunčia renginio vienas pagridinių partnerių – Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.


Laimėtojams Lietuvos krašto apsaugos ministro taurė

Šiemet Mototourism Sprint 2022 Vilnius Kaunas laimėtojams taurę skiria Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.Ji bus įteikta už turiningiausią kelionę.

„Džiaugiamės ir didžiuojames šia partneryste. Ši taurė pirmiausiai simbolizuoja šių metų ralio maršrutų temas skirtas Romo Kalantos ir Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos metams. Šiuo metu yra ypatingai tikslingas metas susipažinti su skirtingomis pasipriešinimo istorijomis ir nepamiršti apie žmones, aukojusius likimus bei gyvybes dėl Lietuvos laisvės “, – sako renginio organizatorė Birutė Vaitkutė.

Vilniuje startavo intelektualus „Mototourism sprint“

Objektus kartu padeda atrinkti ir rekomenduoja Krašto apsaugos ministerija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Karaimų bendruomenė ir kiti šių temų ekspertai.

„Norime nuoširdžiai pasveikinti ir pasidžiaugti kultūrinio ralio „Mototourism Sprint 2022 Vilnius–Kaunas“ dalyvių užsidegimu keliaujant aplankyti ir svarbias šių metų atmintinas, istorines vietas, prisiliesti prie tautos atmintį gaivinančių kultūros paveldo ženklų. Šie metai paskelbti Lietuvos katalikų Bažnyčios Kronikos, Lietuvos karaimų, spaustuvininko Pranciškaus Skorinos ir disidento Romo Kalantos metais. Tikimės, kad savo kelyje susipažinę su kultūros paveldo objektais, pasakojančiais apie šių asmenybių, reiškinių, Lietuvai svarbios tautinės mažumos gyvenimą, grįšite dvasiškai praturtėję, praplėtę akiratį ir užsidegę pažinti daugiau. Svarbu ne vien įveikti kilometrai, o ir juose patirti įspūdžiai“, – sako Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorius Vidmantas Bezaras

Prie renginio jungiasi ir kiti partneriai Lietuvos kelių policija, Regitra, Vilniaus, Kauno ir Kaišiadorių savivalybės, Lietuvos motociklų sporto federacija, Yamaha ir Škoda Kaune atstovai bei laikrodžių gamintojas Vostok-Europe.

Unikalaus maršruto objektai - nepaliks abejingų

Organizatoriai mėgsta pajuokauti, kad maršrutu keliavę dalyviai ne tik liks maloniai nustebinti, bet gaus aukštąjį išsilavinimą. Tarp 20 specialiai raliui atrinktų temų ir objektų šiemet – Pranciškaus Skorinos istorija. Jis prieš 500 metų išleido pirmąją Lietuvos knygą, tad vienoje Vilniaus vietoje renginio dalyviai atras jo spaustuvės vietą, kitoje – Skorinų graviūrų simbolius, dėl kurių reikšmės, beje, istorikai vis dar nesutaria.

Vilniuje startavo intelektualus „Mototourism sprint“

Vievyje, kuris net savo herbe turi P. Skorinos laikų spausdinimo stakles, komandos ne tik pamatys, bet ir atspausdins graviūrą iš P. Skorinos knygos būtent taip, kaip tai darė jis pats. Čia dalyviams padės Vievio bendruomenė bei menininkai Sviatlana Petuškova ir Andrejus Šaporovas, kurie 2020 metais persikėlė į Lietuvą bėgdami nuo Baltarusijos režimo ir atkūrė senovines Skorinos stakles, dabar saugomas Energetikos ir technikos muziejuje.

Karaimų metų proga mototurizmo ralio sprinto dalyviai Trakuose ne tik pabendraus su karaimų bendruomenės atstovu, bet iš jo lūpų išgirs apie tam tikrus papročius, apie kuriuos mažai kas žino. Organizatoriai išduoda, kad besidomintys žino, jog Lietuvoje yra dvi karaimų kenesos – maldos namai. Tai nemažai, ko gero, daugiau be Ukrainos tokių maldos namų niekur nėra. Tačiau dalyviai atras dar ir trečiąją, beveik niekam nežinomą. O atokioje Kaišiadorių rajono bibliotekėlėje sužinos apie žinomą karaimų kilmės mokslininką entomologą ir atras retas jo knygas – visų Lietuvos vabalų žinynus.
„Priklausomai nuo orų, žinias apie Lietuvos vabalus gali tekti pritaikyti net praktiškai“, – perspėja B. Vaitkutė.


Katalikų bažnyčios kronikos metų proga dalyviai sužinos apie unikalią (pripažintą UNESCO paveldu) ir dramatišką pogrindinę leidybą, taip pat apie katalikų persekiojimus Lietuvoje. Atokioje bažnytėlėje varžybų dalyviai sužinos ir atkartos istoriją apie 18-metę seserį vienuolę, kuriai nuo piktadarių teko gintis su pistoletu rankose. Kitoje vietoje dalyviams teks pabūti sesers Gerardos Šuliauskaitės kailyje, kai jai teko kelias savaites spausdinti tekstus spausdinimo mašinėle besislapstant nuo saugumiečių.

Šie metai skirti ir Romo Kalantos, kuris 1972 m. besipriešindamas tuometinei santvarkai susidegino Kauno centre, atminimui. Tad ralio sprinto dalyviams bus leista pajusti bendrą laisvės dvasią, kuri buvo apėmusi tų laikų Lietuvos jaunimą. Semeliškėse teks išklausyti ir atpažinti tuomečių lietuviškųjų „Beatles“ dainą, o kitoje vietoje – susipažinti su žinomo Lietuvos fotografo Romualdo Požerskio ir jo bičiulių kelione motociklais po Baltijos šalis per jo fotografijų ir dienoraščio prizmę.


Konstitucijos metų proga dalyvius išlaikyti nedidelį Konstitucijos egzaminą kvies pati Kaišiadorių savivaldybė. O gyvūnų gerovės metų proga renginio dalyviai Vilniaus pakraštyje gyvai pabendraus su žirgais, kuriuos žirgyno savininkai išgelbėjo iš mėsininko rankų. Vilniaus apylinkėse komandos lankysis kai kam vis dar egzotiškoje vietoje, kur šunims sudarytos pavyzdinės sąlygos – šunų viešbutyje. O Dūkštų apylinkėse keliautojai susitiks su šeima, kuri veisia vienintelę lietuvišką šunų veislę ir šitaip išsaugo Lietuvos istoriją.


„Mylėti lygu pažinti, – sako B. Vaitkutė. – Akivaizdu, kad meilė kraštui yra tai, kas jį saugo ir gerais, ir sunkiais laikais, o meilė gimsta iš pažinimo. Tikimės, kad kiekvienas įveiktas kilometras šiame ralyje bus prasmingas.“


Mototourism Sprint 2022 Vilnius-Kaunas“ startuoja birželio 4 dieną Vilniuje, iš Nacionalinės bibliotekos. Renginio finišas – šį vakarą Kaune, „Škoda“ automobilių salone, esančiame Veiverių g. 145.