Registrų centro duomenimis 2021 metais Lietuvoje buvo naujai įregistruota 614 elektrinių motorolerių ir 46 elektriniai motociklai. Šiai dienai, Lietuvos gatvėmis važinėja 1205 elektriniai motoroleriai ir 88 elektriniai motociklai. Bendras pokytis, palyginus su praeitais metais yra daugiau nei 200%.

„Džiugu, jog visos šalys juda link švarių transporto priemonių, tačiau masiškai įgyvendinti žaliuosius planus sudėtinga, o kasdieniam vartotojui ir brangu – elektromobilis kainuoja daug, o ir namuose jį pasikrauti galės tikrai ne kiekvienas. Pristatydami elektrinius motorolerius Lietuvoje žinome, kad čia jų jau laukia ir didžiųjų miestų gyventojai, ir verslas” – sakė tvarių elektrinių motorolerių atstovas Lietuvoje Robertas Skamarakas.

Nuvažiuos beveik 100 kilometrų

Pasak itališkų elektrinių motorolerių atstovo, Lietuvoje šios transporto priemonės yra viena geriausių alternatyvų miesto gyventojams, kurie važinėja nedidelius atstumus. Vienu įkrovimu itališki „Askoll” elektriniai motoroleriai įveikia iki 98 kilometrų atstumą.

„Su motoroleriu išvengiama kamščių ir nėra rūpesčių dėl parkingo. Elektriniai motoroleriai yra pakraunami nuo įprasto elektros lizdo. Motorolerių baterijos yra išimamos, tad jas galima patogiai parsinešti pakrauti namo, krauti darbe ar kavinėje. Kamščiai, stovėjimo vietų trūkumas bei brangūs degalai yra pagrindinės praktiškos problemos, kurias eliminavus su elektriniu motoroleriu vairuotojo kasdienybė pagerėja kelis kartus,” – sakė R. Skamarakas.

Taip pat tai vienas taupiausių būdų vykdyti veiklą verslams, kurie teikia prekių išvežiojimo paslaugą – tai ir maisto išvežiotojai, ir siuntų kurjeriai. Elektrinio motorolerio sąnaudos 100 kilometrų yra 0,5 eur, kai tuo tarpu elektrinio automobilio apie 4 eur. Palyginus su vidaus degimo variklį turinčiu motoroleriu (6 Eur/100km) ar paprastu automobiliu (16 Eur/100km) skirtumas milžiniškas. Judėti mieste su elektriniu motoroleriu yra nuo 8 iki 24 kartų pigiau.

Alternatyva kurjeriams

Elektriniai motoroleriai sulaukė didelio dėmesio visoje Europoje kaip itin patogi, pigi ir aplinkai draugiška alternatyva prekių pristatymo versle. „Askoll” elektriniais motoroleriais Europoje maistą išvežioja tokie prekės ženklai kaip „Vapiano”, „Domino pizza”, „Burger King", „Pizza Hut", o siuntas jais gabena nacionalinis Kroatijos paštas. Tvari ir tyli priemonė gerų atsiliepimų sulaukė ir iš transporto dalijimosi platformų vartotojų. Elektrinius motorolerius noriai renkasi „Cooltra Group”, didžiausio motorolerių dalijimosi operatoriaus Europoje naudotojai, taip pat „MiMoto", „BIT Mobility” ir kiti.

„Pirmi Lietuvoje susidomėjimą išreiškė „Bolt Food” maisto išvežiotojai, kuriems elektriniai motoroleriai yra siūlomi su pilna kurjeriui reikalinga ekipuote (šalmu, daiktadėže, telefono laikikliu, laisvų rankų įranga, priekiniu stiklu ir laikikliu, reikalingu maisto šaltkrepšiui). Tai ne tik aplinkai ir aplinkiniams draugiška, bet ir mažai energijos sunaudojanti transporto priemonė. „Askoll” elektriniai motoroleriai atitinka visus „Bolt” keliamus kriterijus”, – apie tvaraus transporto naudą verslui kalbėjo R. Skamarakas.

Elektriniai motoroleriai yra palankūs ir miestų darnaus judėjimo vystymo planams, kurių pagrindiniai tikslai – triukšmo, taršos mažinimas bei daugiau vietos pėstiesiems ir dviračiams. Šis procesas jau prasidėjo sostinės gatvėse, kurių dalis apsodinama medžiais. Elektriniai motoroleriai yra tylūs, neteršia oro, o ir judėti vis siaurėjančiomis miestų gatvėmis su jais yra itin patogu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją