„Tai yra vienintelės komandinės varžybos, kai motokroso meistrai gali atstovauti savo šaliai. Jose labai svarbūs kiekvieno sportininko rezultatai, nes jie papildo komandos taškų kraitį. Tarkime, Arminas Jasikonis Pasaulio čempionate atstovauja Husqvarna komandai. Arba Dovydas Karka Šveicarijos čempionate vilki Yamaha aprangą. Ilgai svarstėme ar pejėgsime išsiųsti rinktinę ir dalyvauti dėl lėšų stygiaus. Džiaugiamės, kad partnerių iš „Perlo draudimo“ dėka geriausius Lietuvos motokroso meistrus pamatysime su Lietuvos rinktinės simbolika tarp geriausių pasaulio sportininkų“, – džiaugėsi Lietuvos motociklų sporto federacijos (LMSF) prezidentė Giedrė Janušauskė.

Pasak LMSF vadovės, Lietuvos motokroso rinktinei keliamas tikslas labai aiškus – patekti į A finalą, tarp 20-ties stipriausių pasaulio komandų.

Pastarąjį kartą motokroso Nacijų taurės varžybos vyko 2019 m. Asene (Nyderlandai). Tąkart Lietuvai atstovavo A.Jasikonis, D.Karka ir D.Jazdauskas. Tačiau, susižeidus A.Jasikoniui, Lietuvos komanda į A finalą nepateko ir iš 34 dalyvių klasifikuota 28-ta. 2020 m. varžybos neįvyko dėl karantino.

Kaip sportininkai atrenkami į Lietuvos rinktinę?

G.Janušauskė sako, kad LMSF turi labai aiškius kriterijus. Tarkime, šiuo metu sėkmingiausias Lietuvos motokroso meistras Arminas Jasikonis varžosi Pasaulio čempionate. Dovydas Karka ir Erlandas Mackonis bando jėgas Europos čempionate. Tad išrinkti geriausius nebuvo sunku, rašoma pranešime spaudai.

Lietuviai startuos skirtingose klasėse: A.Jasikonis – „Open“, D.Karka – MXGP, o E.Mackonis – MX2. Rugsėjo 24-26 d. sportininkai startuos po du kartus. Taškai skaičiuojami susumavus penkis geriausius rezultatus – vieno blogiausio važiavimo laikas atmetamas.

Arminas Jasikonis sako, kad MXoN yra išskirtinės varžybos, nes vyksta tik kartą per metus: „Kiekvienai šaliai atstovauja trys geriausi sportininkai, tad būti vienu iš jų yra didelė garbė. Objektyviai nesame pati stipriausia komanda, todėl tikslas - patekti į A finalą!“.

„Jaučiu didelę garbę ir atsakomybę atstovauti Lietuvai. Ir esu dėkingas LMSF, kad tiki manimi ir suteikia šansą išsipildyti mano vaikystės svajonei. Tikiuosi nenuvilti savęs ir visos tautos, todėl atiduosiu 100 proc. savo jėgų trasoje“, – sakė Dovydas Karka.

Jauniausias Lietuvos rinktinės narys Erlandas Mackonis (2020 m. Lietuvos MX2 klasės čempionas) Lietuvai tokiose prestižinėse varžybose atstovaus pirmą kartą: „Labai džiaugiuosi sulaukęs kvietimo atstovauti Lietuvai tokiose varžybose. Žinoma, norisi siekti geriausio rezultato. Svarbu, kad kojos nepakištų jaudulys. Man Nacijų taurės varžybos reiškia labai daug, nes turėsiu galimybę varžytis su stipriausiais pasaulio sportininkais. Tikiuosi, kad viskas bus gerai.“

Apie motokroso Nacijų taurės varžybas

Pirmą kartą Nacijų Taurės varžybos buvo surengtos 1947 metais Olandijoje. Jose pergalę iškovojo Didžiosios Britanijos sportininkai. Istoriškai Didžiosios Britanijos motokrosininkai ilgą laiką dominavo motokroso Nacijų Taurės varžybose. Visgi nuo 1970 metų šios Europos šalies dominavimas baigėsi kartu su motokroso sporto šakos pakilimu Šiaurės Amerikoje.

Lietuviai šioje motokrosininkų olimpiadoje pradėjo dalyvauti nuo 2000 m. Šiemet Lietuvos rinktinei bus 16-tas startas Nacijų Taurėje. Aukščiausia lietuvių iškovota vieta - 19-a, 2016 metais. Taigi kartą lietuviams jau pavyko patekti į A finalą. Tad kiekvienais metais siekiamybė būtent tokia: A finalas ir kuo aukštesnė vieta jame.

Lietuvos motosporto meistrų startus Nacijų taurės varžybose (MXoN2021) Italijoje ir siekį patekti į A finalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)