„Turbūt absoliuti mūsų dauguma nemažai girdėjo apie italų mokslininką Leonardo Da Vinčį, prancūzų karvedį Napoleoną, anglų poetą Šekspyrą, vokiečių archeologą Šlymaną (atrado Trojos miestą). Bet ar pažįstame lietuviškuosius analogus? Mokslininką Jurgį Ambrozijų Pabrėžą, kurį galima pavadinti lietuviškuoju Da Vinči? Joną Karolį Chodkevičių – lietuviškuoju Napoleonu, kuris sutriuškino švedus su kur kas mažesne kariuomene. Vytautą Mačernį – lietuviškuoju Šekspyru, kuris taip pat rašė sonetus ir tik netikėta, atsitiktinė mirtis nutraukė jo jauną gyvybę? Archeologę Mariją Gimbutienę – lietuviškuoju Henriku Šlymanu? Ir ne tik“, – intriguoja organizatoriai.

Net 25 savivaldybės deleguoja atstovus

Pasak organizatorių, tai bus metų kelionė, kurios pakartoti nebus įmanoma. Ralyje varžytis nusprendė dalyviai iš visos Lietuvos: daugiau nei 20 savivaldybių ir jų merai, vietiniai, bendruomenės. Jau tradicija tapo, kad renginio partneriais yra Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos bibliotekininkų draugija, Lietuvos kelių policija, Kauno savivaldybė.

„Džiaugiamės, kad visus šiuos partnerius įkvepia ir vienija intelektualaus ralio idėja, kuri šiais metais skamba taip – „Mylėti lygu pažinti“, – sako viena organizatorių Birutė Vaitkutė.

Oficialiai atstovauti savo kraštui motociklininkus kviečia šios savivaldybės: Kauno, Vilniaus, Joniškio sav., Ukmergės, Raseinių, Marijampolės Elektrėnų, Mažeikių, Klaipėdos r., Varėnos, Šiaulių, Alytaus raj., Palangos, Rokiškio, Širvintų, Kaišiadorių. Jos ralio dalyviams įteiks miestų vėliavas ir išlydės į kelionę.

Gyvas pažinimas – pagrindinis tikslas

Pasak organizatorių, visada galima perskaityti istoriją „Vikipedijoje“, tačiau tai nebus tikras pažinimas, kai pažįsti kaip savuosius – iš arti. Dėl to reikia nuvažiuoti gyvai, pamatyti, kur gimė, kūrė ir baigė savo gyvenimus. Tik taip šie svarbūs Lietuvai žmonės gali tapti „savais“. Tas pats kalbant ir apie visą Lietuvos istoriją – kito būdo nėra. Tai ir yra „Ryterna modul Mototoursim Rally 2021“ kelionės tikslas jau 11 metus.

Kiekvienas ralio maršruto objektas specialiai atrinktas tik šiam renginiui. Prie atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai – Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Taip pat organizatoriai konsultavosi su Lietuvos valstybės istorijos archyvu, Lietuvos centriniu valstybės archyvu, Kauno regioniniu valstybės archyvu, istorikais ir kitais partneriais.

Finišas Kauno senamiesčio širdyje

Šiemet intelektualaus ralio finišas numatytas Rotušės aikštėje.

„Kaunas dovanoja finišą miesto širdyje senamiestyje. Tai yra seniausia ir pagrindinė miesto aikštė visais laikais. Negali ir būti prasmingesnės ir jaukesnės vietos po visos dienos įspūdžių prisėsti ir mėgautis vakaru. dalintis įspūdžiais su draugais ar šeima“, – sako organizatoriai.

Kartu su Kauno savivaldybe organizatoriai kviečia rugpjūčio 21 d. visus Lietuvos motokeliautojus finišuoti Kauno Rotušės aikštėje.

Registracija į renginį veiks tik savaitę. Registruotis galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)