Renginyje dalyvauja daugiau kaip 600 intelektualių keliautojų motociklais, kurie kelionės metu per vieną diena aplankys virš 20 objektų, parengtų pagal šias temas ir išskirtinai šiam raliui sudėliotus akcentus.

Organizatoriai sako, kad tikslas vienas – atsirastų pokalbiai apie šias svarbias temas, jų herojus, istoriją prie arbatos ar kavos puodelio.

„Sutikime, kad tai kuo mes gyvename, kas išties rūpi, randa vietą mūsų pokalbiuose šeimoje, draugų rate. Tikime, kad po šios kelionės taip ir nutiks. Juk mylėti reiškia pažinti. Ir, beje, nors temos nėra lengvos, tačiau keliavimas yra, galbūt, vienintelis būdas išties jas pažinti, pajausti ir kad liktų ilgam“,– sako organizatoriai.

Renginio laimėtojams taurę įsteigė Lietuvos kariuomenė.

„Tai yra labai simboliška, nes ralis kelia ypatingai aktualias visai Lietuvai temas – totoriai dalyvavo visuose karuose ir sukilimuose, kovodami už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, partizanas Juozo Lukšos-Daumantas paliko išskirtinai svarbų palikimą ne tik partizanaudamas, bet parašydamas knygą „Partizanai“. o karžygys Karolis Chodkevičius buvo ir yra legendinis . Taip jau sutapo, kad visos šios temos pasakoja apie krašto gynėjus“, – sako sako viena organizatorių Birutė Vaitkutė.

Birutė Vaitkutė

Taip pat apdovanojimus įsteigė „Rukka Lietuva“, atstovaujanti aukščiausios kokybės aprangos gamintoją „Rukka Motorsport“. Jau tapo tradicija, kad laikrodžių gamintojas „Vostok Europe“ įteikia laimėtojams išskirtinį laikrodį.

Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas visiems mototurizmo ralio sprinto dalyviams tarė sveikinimo žodį.


Startuojantiems intelektualaus ralio „Mototourism Sprint 2021 Vilnius-Kaunas“ dalyviams startinį žodį tarė istorikė, paveldosaugininkė bei ilgametė ralio ekspertė Diana Varnaitė.

„Linkėčiau, kad dalyviai pajaustų, kad per šimtmečius Lietuvoje daug laiko ir taikiai sugyveno visiškai skirtingų ir įvairių tikėjimų žmonės. Vienur gyveno musulmonai, kitur judėjai, sentikiai, stačiatikiai, kaimynystėje - katalikai, liuteronai ir reformatai. Visi jie kūrė savo gyvenimus, puoselėjo autentiškas tradicijas, klegėjo gimtosiomis kalbomis, vystė amatus, statė gyvenvietes, rūpinosi savaisiais maldos namais. Mes turime džiaugtis ir didžiuotis tokia įvairove ir pamėginti suprasti tą kiek mažiau mums pažįstamą pasaulį, įsiklausyti į gyvenimiškas istorijas, užgimusias šalia mūsų tėvų ir senelių“, – sakė istorikė, paveldosaugininkė Diana Varnaitė.

Lietuvos Kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys pabrėžė, kad visą ralio sprintą prižiūri policijos pareigūnai. Jie ne tik užtikrins saugumą, bet ir tikrins, ar dalyviai neviršija leistino greičio, nepažeidžia Kelių eismo taisyklių.

Kiekvienas ralio maršruto objektas specialiai atrinktas ir sukurtas tik šiam renginiui. Prie atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Krašto apsaugos ministerija. Taip pat organizatoriai konsultavosi su totorių bendruomenėmis, Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininko pavaduotoju Motiejumi Jakubausku, Alytaus rajono Raižių musulmonų religinės bendruomenės pirmininku Ipolitu Makulavičiumi, Nemėžio bendruomenės pirmininku Artūru Muchlia, istorike Diana Varnaite ir kitais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)