Pagal dabar galiojančią Administracinių nusižengimų kodekso nuostatą, motociklų vairuotojams, viršijusiems leistiną greitį 31-40 km/val., skiriama ne tik bauda, bet ir atimama teisė vairuoti 3-6 mėnesiams. Jei motociklo vairuotojas leistiną greitį viršija 41-50 km/val., skiriama ir bauda, ir atimama teisė vairuoti 6-12 mėnesių.

Tuo tarpu automobilių vairuotojams, turintiems dvejų metų stažą, padariusiems tokį patį nusižengimą, skiriama piniginė bauda.

Jei leistinas greitis viršijamas daugiau nei 51 km/val., automobilių vairuotojai, turintys dvejų metų stažą, netenka 1-6 mėnesiams teisės vairuoti bei gauna baudą. Motociklininkai už tokį pat nusižengimą apie vairavimą gali pamiršti 12-18 mėnesių.

G. Vaičekauskas pasiūlė bausmes suvienodinti ir motociklų vairuotojus iš 416 straipsnio 7 dalies išbraukti. ELTA agentūrai parlamentaras yra sakęs, kad „akivaizdu, kad tokia nuostata kodekse yra neproporcinga motociklų vairuotojų atžvilgiu, kad sankcijos nėra subalansuotos pagal pažeidimo pavojingumą ir galinčios kilti žalos dydį.“

Visgi trečiadienį įvykusiame Vyriausybės posėdyje buvo nuspręsta pasiūlytam kodekso straipsnio pakeitimo projektui nepritarti.

„Mūsų pasiūlymas yra įstatymo pakeitimui nepritarti. Aš vertybiškai labai palaikyčiau motociklų vairuotojus ir daug ką jiems leisčiau ir mylėčiau, bet iš esmės, žiūrint į tuos argumentus, kuriuos mes turime išvadoje, deja, šiai dienai Lietuva nėra pati saugiausia valstybė jei žiūrėtume pagal žuvusių eismo įvykiuose skaičių statistiką, be to, eismo saugumo užtikrinimo srityje, motociklai laikytini viena iš pavojingiausių transporto priemonių rūšių, o jų vairuotojai yra priskiriami pažeidžiamiausių eismo dalyvių grupei“, – kalbėjo Teisingumo ministrė Evelina Dobravolska.

Anot ministrės, statistika ir tie eismo įvykiai, kuriuose dalyvauja motociklų vairuotojai, nesudaro prielaidų sankcijų su automobilių vairuotojais sulyginimui.

Vyriausybės susirinkime Teisingumo ministerijos išvadai, kuria raginama nepritarti siūlomam Administracinių nusižengimų kodekso 416 straipsnio 7 dalies pakeitimui, buvo pritarta vienbalsiai. Teisingumo ministerijos išvada bei pakeitimų projektas bus perduotas svarstyti Seimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)