Mototurizmo ralyje dalyvavo nemažai komandų iš Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių tarnybų. Beveik trys dešimtys aktyvaus laisvalaikio entuziastų ir 23 motociklai iš VSAT centrinės įstaigos, Vilniaus, Varėnos ir Pagėgių pasienio rinktinių kartu su tūkstančiu motociklininkų keliavo po visą Lietuvą. Šie intelektualūs ralio dalyviai keliavo ir pažino apie 40 ne tik motociklininkams, bet visai Lietuvai svarbių ir jautrių istorijų. Pagrindinės temos – UNESCO paveldas, tautodailė, Lietuvos Steigiamasis Seimas, Žydų kultūra ir ,,Pasaulio tautų teisuoliai“.

Keliaudami po Lietuvą visi ralio dalyviai turėjo ne tik aplankyti žemėlapiuose esančias vietoves ar taškus, bet ir atlikti užduotis. Pavyzdžiui, tradicinė ralio partnerė – „Regitra“, kurios specialiuose taškuose ir šiemet motociklininkai galėjo pasitikrinti įgūdžius.

Šio unikalaus ralio dalyviams buvo atvertos durys net ir tų objektų, į kuriuos patekti ne taip lengva. Be to, jie turėjo galimybę išgirsti lankytinas vietas prižiūrinčių ar ten dirbančių žmonių istorijas. Visgi ralio dalyvių užduotis buvo ne tik aplankyti įdomias vietas, bet ir atlikti užduotis bei rinkti taškus. Tad nuo pat ryto, 3-ejos VSAT padalinių komandos vos tik gavusios šiųmetę užduočių knygą, sklandžiai susidėliojo maršrutus ir išvyko į pažintinį ralį.

Visos trys komandos pirmiausiai atvyko į Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centrą, kuriame susitiko su istoriku Vitu Rymantu Sidaravičiumi. Pažymėtina, kad 2020-aisiais metais minime Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus. Galima teigti, kad šis istorikas yra Balbieriškio miestelio gelbėtojas. Atlikę visas organizatorių pateiktas užduotis, ir įsiamžinę, pasieniečiai patraukė į saugaus eismo punktą kartu su „Regitra“ Marijampolėje. Pažymėtina, kad vienas iš „Ryterna Modul Mototourism Rally“ siekių yra saugumas keliuose. Kalbama ne tik apie motociklininkų drausmingumą, bet ir apie jų techninius įgūdžius, todėl renginio dalyviams teko prisiminti vieną iš praktinio egzamino užduočių.

Nesunkiai įvykdę užduotį, pasieniečiai pasinėrė į Šventojo Rašto gelmes. Marijampolės regione, neįmanoma neaplankyti buvusios Marijampolės choralinės sinagogos. Buvusios, nes, tokio kaip buvo, žydų pasaulio, Lietuvoje nebėra. Tačiau liko paveldas, kuris saugo šią atmintį. Ralio objektas buvo apie tai, kaip puikiai galima atkurti žydų kultūros paveldą bei pritaikyti šiuolaikinei kultūrai. Susipažinę su p. Nina, sinagogoje įsikūrusios galerijos vadove, pasidomėję sinagogos istorija ir jos architektūros ypatumais, dalyviai surado Prano Gailiaus kūrinius, kurių kiekvienas citavo kurią nors vieną eilutę iš Dovydo 91-osios psalmės dviem kalbom – hebrajų bei prancūzų.

VSAT Varėnos pasienio rinktinė mototurizmo ralį pradėjo Druskinininkuose, susibūrę prie paminklo Žakui Lipšicui. Žakas Lipšicas (Jacques Lipchitz, gimė Chaim Jacob Lipchitz) – Lietuvos žydų kilmės skulptorius, žymus kubizmo atstovas, gyvenęs ir kūręs Prancūzijoje, JAV, Izraelyje ir Italijoje. Gimė 1891 m. Druskininkuose. Pažintis su Žaku Lipšicu pradėta nuo viešbučio, kuris priklausė jo šeimai ir iš kurio jie vertėsi. Toliau lankytasi Žako Lipšico skulptūrų parke, kuriame eksponuojami Lietuvos skulptorių darbai, įkvėpti Žako Lipšico kūrybos.

Vėliau ralio dalyviai pasuko tauro Budzio keliais, ieškojo Pasaulio Tautų Teisuolių amžinojo poilsio vietų, turėjo surasti Pasaulio Tautų Teisuolio kapą.

Atvykę į Veisiejų krašto muziejų ir išklausę trumpą pasakojimą apie Liudviką Lazarą Zamenhofą, Varėnos pasienio rinktinės atstovai susipažino su Zamenhofo stendu, vėliau su tautodailininkų darbais, dainavo vieną populiariausių žydų dainų ,,Hava Nagila“, Paežerių kaime identifikavo Steigiamojo Seimo narį.

Atvykę į Zyplių dvaro kiemelyje vykstančią keramikos šventę, tarp kitų tautodailininkų surado keramiko Andriaus Janulaičio mini dirbtuves. Andrius supažindino su tautodailės šaka – keramika. Komanda gavo po molio gabalėlį, iš kurio turėjo atlikti Andriaus paruoštą užduotį. Atvykę į Lekėčių miestelį, susipažino su bendruomenės nariais, išbandė XIX a. stakles.

Po pietų užėję į Vilkijos Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejų, išklausė istoriją apie džiazo žvaigždę. Kačerginėje, Kauno rajone turėjo unikalų šansą pasigilinti į dviračių transporto priemonių istoriją surengtoje parodoje po atviru dangumi.

Galiausiai varėniškiai nusifotografavo už Čiunės Sugiharos darbo stalo – vietos, kurioje buvo gelbėjami žmonės. Pasak renginio organizatorių, Čiunė Sugihara – Japonijos diplomatas, konsulinis pareigūnas, 1939–1940 m. rezidavęs Kaune kaip Japonijos imperijos vicekonsulas. Antrojo pasaulinio karo metais padėjo apie 6000 Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų pabėgti iš Europos, išduodamas jiems tranzitines Japonijos vizas. Taip elgdamasis, jis rizikavo savo karjera, nes oficialiai tam neturėjo Japonijos vyriausybės pritarimo.

Kiek atsivėsinę, Varėnos pasienio rinktinės komanda patraukė starto link.

Tuo metu Vilniaus pasienio rinktinės pasieniečiai keliavo į miestą, kuriame gimė garsus žydų kilmės talentas – tapytojas Isakas Levitanas. Šio žydų kilmės tapytojo šaknys – Lietuvoje, Kybartuose. Kaskart stebina tai, kad Lietuva užaugino tokias neeilinės asmenybes. Galiausiai visa komanda nuvyko prie paminklo, skirto I. Levitanui Kybartuose, miesto centre.

Atkeliavę į Suvalkijos perlu vadinamą Paežerių dvarą, tarpukario Lietuvoje trumpai priklausiusį Vasario 16-osios akto signatarui ir Steigiamojo Seimo nariui Jonui Vailokaičiui, atlikę užduotis, komandos nariai išvyko dainuoti smagios sutartinės ,,Tūtoj ką čia veža“. Tai UNESCO paveldas. Pasak renginio organizatorių, lietuvių daugiabalsės dainos – sutartinės į reprezentatyvųjį – žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įtrauktos prieš 10 metų. Įdomu tai, kad daugiausiai sutartines gieda moterys. Viena iš tautosakininko Zenono Slaviūno giesmių – Tūtoj ką čia veža. Tai trejinė humoristinė sutartinė – moterų ansamblių giedama apie vyrus. Vėliau atlikta užduotis – komandų nariai nusifotografavo su 3 giedotojomis laikydami šalmus rankose.

Įvykdę paskutiniąją užduotį, nestokodami geros nuotaikos, VSAT pareigūnai kartu su 1000-čiu „Ryterna modul Mototourism rally“ dalyvių sėkmingai finišavo šeštadienio vakarą Kauno centre prie Kauno pilies. Atminimui įteikti puodeliai, padėkos už neabejingumą ir meilę savo kraštui įveikiant ralio maršrutą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)