Kaip teigia Europos motociklininkų asociacijų federacijos (FEMA) generalinis sekretorius Dolfas Wiligeris, šiuo renginiu skatinama atkreipti dėmesį, kad miestuose kelionės motociklu ar motoroleriu padeda išvengti spūsčių, sutaupo vietų stovėjimo aikštelėse ir mažina oro taršą.

„Važiavimas į darbą motociklu padeda važiuojančiajam sutaupyti savo laiko ir pinigų, nes motociklas, o juo labiau motoroleris, yra trasnporto priemonės, kurios sunaudoja mažiau degalų nei, sakykime, automobiliai, į aplinką patenka mažiau anglies dvideginio“, – pabrėžia organizacijos atstovas. Nors šią dieną kelionei į darbą visi raginami pasirinkti motociklus ar motorolerius, tačiau pastebima tendencija, kad neapsiribojama vien tik kelione į darbą – dažnai bendraminčiai susirenka bendrų pietų ar apsuka taip vadinamus „ratukus“ po miestą.

„Ši diena buvo sumanyta tam, kad būtų didinamas supratimas apie motociklizmą ir jo teikiamus privalumus visuomenėje, kad žmonės savo greitesnėms kelionėms rinktųsi motociklus ar motorolerius, o ne automobilius“, – tvirtina D. Wiligeris.

Jis vardina ir tokio kelionės būdo privalumus – kelionės motociklu ar motoroleriu yra greitesnės, nešvaistoma energija, leidžiant laiką automobilių spūstyse, o dėl to mažėja ir tarša miestuose.

„Darbuotojai, kurie tuščiai nepraleidžia laiko automobilių spūstyse, darbe būna geresnės nuotaikos, pagerėja jų darbo našumas – jie tampa produktyvesniais ir būna labiau nusiteikę darbui. Be to darbuotojas į darbą važiuojantis motociklu ar motoroleriu dažniau bus laiku nei tas, kuris kelionei renkasi autombilį“, – įsitikinęs Europos motociklininkų asociacijų federacijos generalinis sekretorius.

Trečiąjį birželio pirmadienį, kuomet organizuojama „Važiavimo į darbą motociklu/motoroleriu“ diena siekiama atkreipti dėmesį ir į tinkamas sąlygas šias transporto priemones saugiai palikti šalia darbo vietų esančiose stovėjimo aikštelėse.

„Dažniausiai tam galima pritaikyti vietas šali dviračių stovų. Labai gerai, jeigu tokiose vietose atsiranda ir metaliniai turėklai, prie kurių motociklus ar motorolerius galima prirakinti“, – sako D. Wiligeris.

Taip pat, pasak federacijos atstovo, būtų puiku, jei biurų patalpų administratoriai sudarytų sąlygas, motociklininkams, motorolerininkams ar dviratininkams, kur persirengti, o idealiu atveju ir dušus, jeigu reiktų nusiprausti. Dažnai tokias vietas galima sukurti nenaudojant kažkokių ypatingų investicijų.

Žurnalų „Keturi ratai“ ir „MotoLT“ redaktorius Marius Eidukonis tikina, kad lietuviai taip pat vis labiau atranda motociklizmo žavesį ir automobilius nusprendžia iškeisti į motorolerius ar motociklus.

„Pastarųjų metų VĮ „Regitra“ statistika rodo, kad vis daugiau žmonių nusprendžia įgyti teisę vairuoti motociklą – laikančiųjų šios kategorijos egzaminus skaičius vis auga, o vairavimo egzaminus laikančiųjų būryje ir ne vienas vyresnio amžiaus lietuvis. Manau, kad tai labai geras ženklas, nes žmonės supranta, kad mobilumo ir gero susisiekimo mieste garantas jau seniai nebėra automobilis“, – tvirtina M.Eidukonis.

Žinoma, dviratis, vertinant ekologiškumą, yra nenuginčijamas lyderis, tačiau FEMA sukaupta statistika rodo, kad tiems, kam į darbą tenka važiuoti daugia kaip 20 kilometrų, pasirinkimas yra motoroleris ar motociklas dėl savo suteikiamų galimybių.

„Nereikia būti labai akylam, ar sekti statistiką – net ir plika akimi matome, kad miestuose padaugėjo motociklus ir motolerius vairuojančių žmonių ir džiugu, kad tokius pokyčius mato ir miestų vadovai, bei eismu besirūpinančios institucijos. Praėjusiais metais Vilniaus ir Kauno merai kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, prašydami suteikti galimybę motociklams važiuoti viešojo transporto juosta (KET pakeitimas Susisiekimo ministerijoje jau rengiamas), prie vis daugiau prekybos ir verslo centrų, viešųjų miestų erdvių atsiranda specialios parkavimo vietos būtent motociklams – visi šie nedideli žingsniai yra labai svarbūs ir reikalingi motociklininkų bendruomenei Lietuvoje, kurie kasmet plečiasi“, – sako M. Eidukonis.

FEMA kviečia visus birželio 15 – ąją į darbą vyksiančius motociklais ar motoroleriais įkelti nuotraukas į socialinius tinklus su grotažymėmis #ridetowork, #ridetoworkday arba #ridetoworkday2020.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)