Aplink pasaulį vienas motociklu keliaujantis druskininkietis susisiekęs su Lietuva pranešti apie savo progresą lietų paminėjo jau tik tarp kitko. Kaip tik įvažiavo į Rusiją, taip čia įvairaus stiprumo lietūs jam nupila kelią kone kasdien. Priprato. Tenykščiai žmonės taip pat gyvena susitaikę su gamtos anomalijomis, kai žiemą atvėsta iki -50 laipsnių, o vasarą vieną kitą savaitę laikosi ir 40 laipsnių karštis. Dažnai lyja, siaučia audros. Tačiau niekas nebuvo pasiruošęs potvyniams.

Rusiški cunamiai

„Užvakar važiuodamas iš Taišeto link Baikalo sustojau Tuluno mieste. Prieš mėnesį jį nusiaubė du dideli Iya upės potvyniai. Vidurnaktį iš niekur nieko vandens lygis pakilo 12 metrų ir it cunamis savo banga nušlavė didelę dalį miesto. Žmonės miegojo, vos spėjo išsinešdinti. 20 žuvusių vien šiame mieste, vaizdai – kraupūs“, – gyvai pamatęs nelaimės padarinius pasakojo Karolis.

Pro Sibirą motociklininkas važiuoja jau ne pirmą kartą, tačiau dar prieš kelionę sakė, kad galvoti, jog pažįsti Sibirą gali tik naiviausi. Tai nenuspėjamas regionas. Viename gale – didžiuliai potvyniai, kitame – miškų gaisrai, link kurių dabar judės Karolis.

Viešbučius nurungia vietiniai

Dėl potvynių Baikalo ežero regione pakelės nakvynės namuose nėra vietų, mat ten gyvena gelbėtojai. Tačiau ten yra žmonių, priimančių keliautojus ir netgi nusukančius dalį pelno nuo tenykščių viešbučių. Vienas tokių – Igoris Šaliginas, pas kurį vienai nakčiai apsistojo lietuvis.

„Igoris neturi viešbučio ar motelio, jis priima visus svečius, kaip pats sako, į šeimos namus. Žmogus eruditas, kalba angliškai, prancūziškai, vokiškai ir kiniškai. Pas jį sustoja nemažai keliautojų, keliaujančių Transsibiro keliu. Kadangi jis puikiai moka visas kalbas, išmano tenykštį gyvenimą ir naudojasi visais socialiniais tinklais, tai sugeba pritraukti pas save vakariečius. Taišete yra keli viešbučiai, tačiau jie būna pustuščiai“, – apie svetingąjį rusą pasakojo K. Mieliauskas.

Lietuvis pridėjo, kad pas jį verta apsistoti vien dėl nuostabaus naminio maisto ir tikros rusiškos pirties.

„Pirtimi manęs labai nenustebinsi, bet po tiek tūkstančių kilometrų išsimaudymas joje buvo kažkas nuostabaus“, – gėrėjosi Karolis.

Aplink pasaulį keliaujantis Karolis Mieliauskas: Sibiras ne tik dega, bet ir skęsta

Baikalo didybė nenustoja žavėti

O kitą dieną, vakar – jis maudėsi Baikalo ežere. Nuvažiavęs 850 km iki Sliudenkos miestelio, kuris yra pačiame piečiausiame Baikalo ežero krašte, apsigyveno, kaip pats sakė, pas vietinį Igorį – Dimą.

Baikalas – giliausias pasaulio ežeras. Jo gylis – 1 642 metrų. Ir tai didžiausias gėlo vandens telkinys visame pasaulyje. Vien šiame ežere – 23 proc. pasaulio gėlo vandens. Ir čia vienintelė vieta, kurioje gėlame vandenyje gyvena ruoniai. Šis ežeras 600 km ilgio ir 80 km pločio. Karolis prie jo jau trečią kartą. Buvo ir vasarą, prieš porą metų žiemą pravažiavo visą Baikalą vienas ledu. Ir grįžęs čia dar kartą vėl paaukojo privalomus sukti kilometrus ir pusdienį praleido ežere.

„Pasidariau vieną išeiginę. Prie Baikalo esu jau trečią kartą ir jis vis dar mane žavi. Tai visiškai magiškas ežeras. Čia jaučiasi gamtos didybė. Ežerą supantys kalnai, skaidrus ir šaltas it upelyje vanduo. Buvo nuostabu atsigaivinti ir pajusti jo didybę“, – komentavo druskininkietis.

Aplink pasaulį keliaujantis Karolis Mieliauskas: Sibiras ne tik dega, bet ir skęsta

Padanga susidėvėjo anksčiau laiko

Karolis Mieliauskas turi tikslą pasaulį apkeliauti per 40 dienų. Kelyje jis jau antrą savaitę. Važiuojant laiko juostos keičiasi ne į jam palankią pusę, kone kas antrą dieną dingsta po miegui ar keliavimui skirtą valandą, laikas spaudžia ir ilsėtis nėra kada, išeiginę jam teko pasidaryti ne vien dėl noro pasigrožėti Baikalu. Prasidėjo pirmosios techninės problemos.

Motociklas „KTM 790 Adventure“ šį nuotykį gyvena be jokių kaprizų, tačiau beveik susidėvėjo galinė jo padanga.

„Iki Vladivostoko liko dar 4 tūkst. km, tačiau galinė padanga nusibaigė greičiau nei tikėjausi. Su ja galiu dar važiuoti tūkstantį, ar du tūkstančius kilometrų, tačiau tada, kai ji susprogs būsiu viduryje niekur. O čia bent Irkutskas šalia, tad būtinai turiu šį klausimą išspręsti čia, o tokie klausimai šiame pasaulio gale greitai nesisprendžia“, – sakė K. Mieliauskas.

Pokalbio metu Karolis teigė sprendimo problemai dar neturintis, tačiau ieškos ir kažkaip važiuos toliau. Nes važiuoti reikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)