Šių metų ralį skirtą Baltijos keliui globoja ir Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO. Dr. Rimvydas Laužikas, kuris vadovauja UNESCO Lietuvos nacionaliniam komitetui „Pasaulio atmintis“ ir yra Lietuvos UNESCO nacionalinės komisijos narys, sako, kad įvykiai, renginiai, iniciatyvos, kurios yra ne nuleidžiamos valdžios „iš viršaus“, bet suorganizuojamos bendruomenių, yra ypač svarbūs.

„Baltijos kelias buvo milžiniškas tokio pobūdžio renginys, savotiškas Baltijos šalių Nepriklausomybės referendumas, pakankamai aiškiai deklaravęs pasauliui ir mums patiems, kad gana, Antrasis pasaulinis karas mūsų regione turi baigtis ir Sovietų Sąjungos okupuotos teritorijos – išlaisvintos. Tokie judėjimai ir yra būtent tos, bendruomenių atminties iniciatyvos, kurios skatintinos ir remtinos. Todėl ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija šių metų intelektualiam raliui „Ryterna modul Mototourism rally“ suteikė savo globą“, – teigia R. Laužikas.

"BMW Mototurizmo sprintas 2019": startas prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos

Pripažintas pasaulyje

Prieš dešimtmetį, 2009-aisiais Baltijos kelias sulaukė ir itin svarbaus tarptautinio įvertinimo – į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ tarptautinį registrą įtraukti 1989 m. rugpjūčio 23 d. įvykusio Baltijos kelio akciją žymintys dokumentai.

„Į šį kurį registrą įtraukiamas dokumentinis paveldas – pasaulio istorijai svarbiausi dokumentai ir jų rinkiniai. Taigi, į šį registrą yra įtrauktas ne pats Baltijos kelias, bet jį liudijančių dokumentų rinkinys. Patekimas į tokius registrus yra svarbus mažiausiai dviem aspektais: pirma, tai yra įvykio pripažinimas kaip svarbaus pasaulio istorijai; antra, tai yra šio dokumentų rinkinio ir paties įvykio populiarinimas pasaulyje“, – sako R. Laužikas.

Pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos dokumentas ar jų rinkinys yra įtraukiamas į šį sąrašą, yra autentiškumas ir integralumas, istorinė reikšmė, dokumento stiliaus ir formos reikšmingumas, socialinė, bendruomenių ar dvasinė reikšmė, unikalumas ir retumas, išlikimo kokybė (dokumento būklė). Be Baltijos kelio dokumentų į Tarptautinį registrą „Pasaulio atmintis“ yra įrašytos dar dvi su Lietuva susijusios dokumentų kolekcijos: Radvilų archyvai ir Nesvyžiaus bibliotekos kolekcija bei Meksikos aškenazių bendruomenės tyrimų ir dokumentacijos centro XVI–XX a. kolekcija.

"BMW Mototurizmo sprintas 2019": startas prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos

Paklaustas, ar Baltijos kelio atminimas yra deramai įtvirtintas, jis atsakė, kad kiekvienas istorinis įvykis yra minimas tiek, kiek mes patys, savo šalies piliečiai, jį atsimename ir minime, kiek jis mums yra svarbus.

„Sutinku, Baltijos kelias čia yra kiek primirštas. Tačiau esu labai skeptiškas mąstydamas ir kalbėdamas apie valdžios inicijuotas „Nacionalines iniciatyvas“. Prisiminkime Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio metus. Juk pačios įdomiausios ir ryškiausios buvo pilietinės, ne „valdiškos“ iniciatyvos. Jei nacionalinė Baltijos kelio atmintis taps nacionaline iniciatyva, panašia į Lietuvos himno giedojimą Mindaugo karūnacijos dieną – puiku“, – tvirtina lietuvių istorikas.

Kalbėdamas apie dieną, kai lietuviai, latviai ir estai susijungė į gyvą grandinę, istorikas R. Laužikas prisimena, kad tuo metu buvo itin susidomėjęs Latvija. Tam didelę įtaką padarė Sąjūdžio suvažiavime įvykusi pažintis su Latvijos tautos fronto nariu Gunarsu Freibergu.

„Kasmet lapkričio 18 važiuodavome švęsti Latvijos nepriklausomybės į Rygą. Tad ir Baltijos kelyje buvau prie Lietuvos ir Latvijos sienos. Buvo įspūdingas vakaras. Ir bene didžiausią įspūdį sukūrė ta didžiulė pilietinė iniciatyva, tas žmonių noras dalyvauti“, – prisiminimais dalijasi R. Laužikas.

"BMW Mototurizmo sprintas 2019": startas prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos

Veš savo miestų vėliavas

Tradicinis kultūrinis intelektualus motociklininkų ralis „Ryterna modul Mototourism Rally“ startuoja su nacionaline iniciatyva #BaltijosKeliui30

Švęsdami Baltijos kelio trisdešimtmetį intelektualaus ralio dalyviai startuos jau rugpjūčio 24 dieną. Motociklininkai vienu metu visoje Lietuvoje, per vieną dieną sukurs unikalią progą – susipažins su Baltijos kelio herojais – iniciatoriais, aplankys istorinius objektus ir varžysis dėl turiningiausios kelionės.

Taip pat keliaudami oficialiai atstovaus savo kraštams – deleguoti ir išlydėti savivaldybių ir merų veš savo miestų vėliavas ir simboliškai atkurs Baltijos kelią. Jų intelektualią dešimties valandų kelionę vainikuos iškilmingas finišas Birštono miesto centre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)