Istorijos pažinimas, intelektualūs iššūkiai, nepatirtos emocijos ir galybė įspūdžių – tai vieni ryškiausių „prieskonių“, kaskart praturtinantys keliones po Lietuvą šimtams motociklininkų, startuojančių „Mototurizmo ralio“ renginiuose. Jų organizatoriai antrus metus iš eilės pristato turiningą „odisėją“, kuri gegužės 18-ąją drieksis iš sostinės į Kauną.

„Esame tikri, kad kelionė iš Vilniaus į Kauną gali tęstis ištisą savaitę ir netgi ilgiau. Šįkart sprinto dalyviai vos per dieną galės pažinti daug iki šiol neatrastų perlų. Žemėlapyje suplanuotos 25 užduotys aplankant unikalius punktus su autentiškomis istorijomis. Tai nėra tradicinės lankytinos vietos iš turistinių lankstinukų. Ištisus metus uoliai dirbame, bendradarbiaujame su istorikais ir ieškome naujų, dar neatrastų objektų, istorinių asmenybių bei viešumoje retai sutinkamų šių dienų šviesulių. Motociklininkams čia svarbu būti smalsiems“, – pasakojo viena iš „BMW Mototurizmo sprinto“ organizatorių Birutė Vaitkutė.

Ji pasidžiaugė kasmet vis labiau augančia dalyvių bendruomene. Šiemet prie starto linijos Vilniuje, priešais Nacionalinę M. Mažvydo biblioteką, išsirikiuos gerokai per šimtą komandų, kurias sudarys iki penkių motociklų ekipažų. Taigi bendras dalyvių skaičius gerokai viršys 500 žmonių.

Savo veiklos šimtmečio sukaktį mininti Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tapo šių metų „BMW Mototurizmo sprinto“ partnere, todėl ir pagrindinė kelionės tema pasirinkta neatsitiktinai: #MažvydoKodas. Be to, 2019-ieji Lietuvoje paskelbti Vietovardžių metais, kurių akcentai taip pat dominuos maršrutų knygelėse.

„Keliaudami kalbėsime ir apie patį M. Mažvydą, ir apie bibliotekas. Juk tai nėra vien knygų saugyklos. Pažvelgsime į jas, kaip į kultūros židinius, švietimo tvirtoves, saugojusias ir iki šiol tebesaugančias mūsų krašto istoriją bei žinias. Mažvydas Lietuvoje paliko nedaug itin ryškių pėdsakų, todėl ieškosime jų ir ne tokių akivaizdžių. Jo išspausdinta pirmoji lietuviška knyga buvo globalios reikšmės projektas, tad šią asmenybę galima būtų prilyginti šių laikų Markui Zuckerbergui“, – svarstė B. Vaitkutė.

Pasitelkdama istorinę medžiagą, pašnekovė drąsiai lygina istorinius Lietuvos veikėjus su pasauliniais šių dienų herojais – Elonu Musku bei Styvu Jobsu. „Mototurizmo sprinto“ dalyviai Vievyje galės iš arčiau pažinti Meletijaus Smotrickio išleistą pirmąją slavų gramatiką, itin svarbią visos Rusijos mokslo ištakoms. Viešėdami Kaune, motociklininkai prisimins Kazimierą Būgą, vieną svarbiausių lietuvių kalbos tyrinėtojų. Jonavos kraštas pasakos apie Mažvydo bendražygį, reformatą Abraomą Kulvietį.

Be to, motociklininkai seks ir legendinės grafo Konstantino Tiškevičiaus ekspedicijos pėdsakais, kai prieš 160 metų mokslininkas, intelektualas ir keliautojas, plaukdamas Nerimi, fiksavo krašto istoriją bei etnografiją, o vėliau visa tai sudėjo į savo išleistą monografiją „Neris ir jos krantai“.

„Ankstesni dalyviai jau žino, o naujokams galime dabar atskleisti, kad vien geros navigacijos čia tikrai neužteks – teks pademonstruoti ir savo išmonę. Pavyzdžiui, vertėtų prisiminti, ką reiškia akrosticho stilius, kurį Mažvydas pasitelkė rašydamas „Katekizmą“. Lygiai taip gali būti užkoduotos ir kai kurios užduotys“, – būsimiems renginio dalyviams sufleruoja organizatorė.

Pakeliui į Kauną motociklininkai aplankys Lentvarį, Jagėlonis, Palomenę, Paparčius ir kitus miestelius, gyvenvietes bei jų bendruomenes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)