Kovo ir balandžio sandūroje Akademijoje (Kauno r.) vykusios parodos „Ką pasėsi 2023...“ metu dvylika jaunųjų mechanikų, dar besimokančių profesinėse mokyklose, stojo į kovą dėl geriausiojo vardo. Tiesa, varžytuves jie pradėjo gerokai anksčiau – atrankiniuose turuose dalyvavo apie pusšimtį mokinių iš trijų dešimčių mokyklų bei mokymo centrų.

Bendrovė „Inter Cars Lietuva“, kuri organizavo šį konkursą jau dešimtą kartą, šįsyk pasirinko neįprastą vietą – daugiausia žemės ūkiui skirtą parodą. Ši įmonė, daugiausia dirbanti lengvojo ir komercinio transporto sektoriuose, plečiasi ir į agrotechnikos sritį. Todėl viena iš užduočių jauniesiems meistrams buvo susijusi sunkiąja technika.

Finalo dalyviai turėjo įveikti dvylika užduočių, kiekvienai skirdami iki 45 minučių. Šie praktiniai testai buvo susiję su kondicionavimo sistemos remontu, riebokšlio keitimu, eksploatacinių skysčių įtaka varikliui, paskirstymo mechanizmo keitimu, automatinės pavarų dėžės diagnostika ir remontu, DMF smagračio ir sankabos keitimu, variklio dalių matavimais, pneumatinės sistemos surinkimu, stabdžių sistemos aptarnavimu, filtravimo sistemų apžvalga, automobilio apžiūra, įkrovimo sistemos ir akumuliatorių diagnostika.

Šiųmečiame finale rungėsi mechanikai iš dešimties mokslo įstaigų – Alytaus profesinio rengimo centro, Joniškio žemės ūkio mokyklos, Kauno technologijų mokymo centro, Mažeikių politechnikos mokyklos, Panevėžio mokymo centro, Rokiškio profesinio mokymo centro, Šiaulių technologijų mokymo centro, Tauragės profesinio rengimo centro, Telšių regioninio profesinio mokymo centro ir Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos.

Pirmąją vietą bei teisę atstovauti Lietuvai birželio 23-25 dienomis Vengrijoje vyksiančiame superfinale iškovojo Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos auklėtinis Andrej Juckevič, surinkęs 552 taškus bei trylika taškų aplenkęs tos pačios mokymo įstaigos atstovą Nutautą Samuolį. Trečioje vietoje liko Otonas Baliukas iš Panevėžio mokymo centro (500 taškų).

„Per dešimt metų, kiek vyksta šis konkursas, akivaizdžiai pastebimas tiek mokinių, tiek mokymo įstaigų tobulėjimas ir įsitraukimas. Jei anksčiau tekdavo kviesti ir prašyti, kad jame dalyvautų, tai dabar kai kurie jaunieji meistrai, kiek teko girdėti pasakojimų, tam rengiasi jau nuo pernykščio rudens“, – pasakojo bendrovės „Inter Cars Lietuva“ Mokymo skyriaus vadovas Andrius Žilėnas.

Iš viso per „Geriausio jaunojo automechaniko“ konkurso istoriją nacionalinėje atrankoje jau dalyvavo beveik 4 tūkstančiai jaunųjų meistrų. Besiplečiantis renginys įtraukė ir pasaulyje žinomus automobilių detalių gamintojus, kuriems atstovauja „Inter Cars“ grupė, kurie steigia savo prizus. Taip pat jame aktyviai dalyvauja automobilių servisų tinklai.

„Siekiame, kad nugalėtų ne tik geriausias jaunasis mechanikas, tačiau ir jį parengusi mokykla, kad įsitrauktų patys mokytojai. Be to, šis konkursas – tai irgi mokymo proceso dalis. Vykdantys užduotis dalyviai individualiai mokomi, instruktuojami. Šios užduotys pristatomos profesinių mokyklų bei mokymo centrų atstovams.

Technologijos nuolat keičiasi ir tobulėja, todėl, atliekant tokias užduotis, perteikiamos naujausios žinios ir techninė informacija, kuri tikrai bus naudinga ateityje“, – sakė A. Žilėnas.

„Inter Cars Lietuva“ Rinkodaros skyriaus vadovas Jaroslav Lozovskij teigė, kad „Geriausio jaunojo automechaniko“ konkursas yra vienas svarbiausių šios įmonių grupės socialinių projektų, kurio tikslas – geresnis specialistų parengimas bei šios profesijos populiarinimas.

„Jau seniai girdime, kad autoservisai galėtų sparčiau plėsti veiklą, tačiau trūksta kvalifikuotų specialistų. Kita problema – montavimo klaidos, kurios ne tik kenkia autoservisų reputacijai, bet ir atneša finansinių nuostolių. Todėl, bendradarbiaudami su mokyklomis, siekiame rasti kuo daugiau naujų talentų, skatinti jų konkurenciją“, – sakė J. Lozovskij.

Konkursas taip pat turi ir savo švietėjišką misiją. Jam parenkamos modernios užduotys, su kuriomis galbūt ne visose mokyklose jų auklėtiniams tenka susidurti. Todėl tai yra puiki proga susipažinti su naujausiomis technologijomis, priderinti jas mokymo procesuose bei sulaukti svarbių konsultacijų.

„Per tiek metų pritraukėme daug partnerių – gamintojų, kurie turi svarbios ir ilgametės patirties. Dalydamiesi ja su automechanikus rengiančiomis mokyklomis galime pakelti tiek mokymo lygį, tiek šios inžinerinės profesijos prestižą ir patrauklumą“, – teigė J. Lozovskij.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją