„Reikia pripažinti, jaunos šeimos gyvenime automobilis iš tiesų užima itin svarbią vietą. Tai transporto priemonė skirta ne tik darbui, bet ir šeimos laisvalaikiui, į keliones leidžiantis su visais šeimos nariais, įskaitant ir augintinį", – sako „Longo LT" vadovas Paulius Valiukėnas.

Papildydamas, automobilių ekspertas pabrėžia, kad būtent dėl pastarojo aspekto – bendrų šeimos kelionių, kuomet transporto priemone keliauja visi šeimos nariai, prioriteto tvarka, prieš įsigyjant automobilį, pirmiausia reikia įsitikinti, jog šis yra saugus. Automobilio saugos technologijos – kertinis aspektas, galintis užtikrinti, kad nelaimės atveju, vairuotojo ir keleivių gyvybės bus apsaugotos.

„Tokios sistemos kaip specialus durų užraktas, skirtas apsaugoti vaikus, jog šie iš vidaus neatidarytų galinių durelių, pažangi pagalbos vairuotojui sistema, galinti padėti aptikti ir išvengti susidūrimo su kitomis transporto priemonėmis bei ISOFIX kėdučių tvirtinimo sistema yra vienos pagrindinių technologijų, saugančių nuo nelaimingų atsitikimų ir avarinių situacijų", – sako jis.

Pasak eksperto, taip pat ne mažiau svarbu įsitinkinti, ar automobilyje yra įmontuotos oro pagalvės. Nors šiais laikais jos atrodo tarsi savaime suprantama kiekvieno techniškai tvarkingo automobilio detalė, pasitaiko situacijų, kuomet automobilių perpardavinėtojai, siekdami gauti didesnį pelną ir taip sutaupyti, automobilius gali siekti parduoti ir be šios saugumo sistemos.

Be išvardintų technologijų, P. Valiukėnas dėmesį rekomenduoja atkreipti ir į automobilio konstrukciją, kurios patvarumą, galimai buvusias korekcijas bei esamą būklę gali patvirtinti tik specialūs išrašai, kaip Nacionalinio automobilio paso (NAP) sertifikatas, kuris neretai yra įvardijamas kaip pagrindinis dokumentas, galintis užtikrinti, kad transporto priemonė yra techniškai tvarkinga ir juo labiau, nebuvo nurašyta.

„Nuo galimų tragiškų padarinių apsaugoti pirkėją gali speciali fizinė patikra oficialiame autoservise naudojant diagnostikai skirtą įrangą bei kiekvieno sertifikuoto automobilių pardavėjo pateikiami, garantiją suteikiantys dokumentai, kuriuose nurodoma išsami automobilio istorija, iki tol buvę savininkai, o taip pat nurodomos galimai įvykusios autoavarijos bei tikra, po kiekvieno aptarnavimo fiksuojama, rida", – aiškina P. Valiukėnas.

Kiti dėmesio verti kriterijai

Sertifikuotų automobilių pardavėjo atstovas įvardija ir kitą svarbią dedamąją – kuro sąnaudų įvertinimą: „Ilgų kelionių metu, važiuojant su pakrautu automobiliu, šis gali suvartoti gerokai daugiau degalų. Praktika rodo, jog siekiant išvengti didelių sąnaudų, vienas iš optimaliausių pasirinkimų jaunoms šeimoms – automobiliai su dyzeliniu varikliu."

P. Valiukėno teigimu, taip pat ne mažiau svarbiu aspektu jaunoms šeimoms renkantis automobilį išlieka jo praktiškumas. Kitaip tariant, kad automobilis turėtų ne tik talpią bagažinę, bet ir erdvų saloną.

„Jaunų šeimų automobilių portretas dažniausiai būna aiškus – jame privalo tilpti ne tik būtiniausi daiktai, bet ir papildomi, nepriklausomai nuo to, ar šie bus panaudoti kelionės metu. Dažniausiai norinčių ramiai jaustis jaunų pirkėjų širdis užkariauja universalo tipo automobiliai, kurie yra ne tik erdvūs, praktiški, bet ir patogiai valdomi bei turi daug funkcijų", – sako automobilių ekspertas, pridurdamas, kad šio tipo transporto priemonių bendrovė parduoda apie 40 proc., iš kurių pirmauja „Škoda", „Opel", „Volvo", „VW" prekių ženklai.

Automobilių ekspertas, dėmesį atkreipdamas į pirmojo šeimos automobilio besidairančius pirkėjus, patikina, kad šiems visad į visus rūpimus klausimus atsakys bei patars kiekvienas sertifikuotų automobilių specialistas. Pastarasis taip pat parūpins garantiją ir esminius automobilio istoriją bei ridą nurodančius dokumentus.