„Ryte pasižiūrėjom, bet teko važiuoti. Buvo streso, o pavasaris dar toli. Beviltiška“, – konstatavo vienas LNK reporterių kalbintas vyras.

Kitas pastebėjo, kad tokia situacija Bendorėliuose susiklosto jau nebe pirmą kartą. Kas kartą gyventojai prašo pagalbos, rašo raštus į Vilniaus rajono savivaldybę, tačiau padėtis nesikeičia.

Kaip teigiama reportaže, vanduo šioje vietoje tyvuliuoja jau kurį laiką, tačiau šįkart jis – kaip reikalas pakilęs. Ramiai susidariusią balą įveikia tik didesnę prošvaisą turintys visureigiai ir mikroautobusai, mažesniems automobiliams įvažiavimas į šią balą gali baigtis pražūtingai.

Gyventojai priekaištų pažėrė greta vykdomose statybose dirbančioms bendrovėms, kurios esą užpylė dvi čia buvusias kūdras, dėl ko vanduo ėmė kauptis ant kelio. Tačiau statybininkai atkerta, kad jie patys yra situacijos įkaitai ir dirbti negali: privalo pumpuoti vandenį iš statybvietės.

Kaip teigiama LNK žinių reportaže, vietos gyventojai bendravo ir su savivaldybės atstovais, ir su ministerijos, taip pat ir su Kelių direkcija, tačiau nieko nepešė – nežinia, kas turėtų prisiimti atsakomybę už susiklosčiusią situaciją.

Tiesa, Vilniaus rajono savivaldybės atstovai pabrėžia, kad Bendorėlių gyvenvietės kelias įrengtas privačiomis lėšomis, taip pat – privačiame sklype, tad prižiūrėti kelią ir už jį atsakyti turėtų šeimininkai. Viena iš savininkių, anot rajono savivaldybės, yra UAB „Rosado“, kuri greta ir vykdo statybas.

Dėl susiklosčiusios situacijos rajono savivaldybė kreipėsi ir greta buvusių kūdrų sklypus įsigijusius savininkus, taip pat ir į Aplinkos apsaugos departamentą, kurio specialistai turėtų atsakyti, ar kūdros užverstos teisėtai. Jeigu būtų nustatyti pažeidimai, kūdras būtų privaloma atstatyti. Tačiau vietos gyventojai daug vilčių į šį procesą nededa, anot jų, vienintelė viltis – teismai ir antstoliai, kurie užfiksavo esamą situaciją.

LNK žinių reportažą žiūrėkite žemiau:

Jau skendo automobiliai

Sniego tirpsmas ir gausios liūtys nemalonumų pridarė ir Naujosios Vilnios gyventojams. Čia ankstyvą penktadienio rytą sparčiai pakilęs vanduo užpylė vieną miesto sankryžą: Pramonės ir Linksmosios gatvių. Kai kurie vairuotojai, nusprendę rizikuoti, savo jėgas pervertino ir nuskandino automobilius.

Atskubėję dalį sostinės gatvių tvarkančios UAB „Grinda“ specialistai konstatavo, kad užsikišo greta esančio upelio pralaida. „Grindos“ specialistai joje rado ne tik ledo lyčių, šakų, bet ir įvairiausių šiukšlių.

Kaip „Delfi“ aiškino „Grindos“ komunikacijos vadovas Egidijus Steponavičius, šiomis dienomis dėl intensyvaus lietaus sparčiai tirpsta sniegas ir, kadangi žemė dar įšalusi, susidaręs vanduo kaupiasi žemumose.

Tad Naujojoje Vilnioje užsikišus upelio pralaidai susikaupęs vanduo plūstelėjo į gatvės važiuojamąją dalį. Tvarkydami incidento vietą, „Grindos“ darbuotojai privalėjo pasitelkti ir sunkiąją techniką, padėjusią iš pralaidos išvalyti netgi tokias šiukšles, kaip išmestos padangos.

Kai vanduo galiausiai nuslūgo ir situacija stabilizavosi, paaiškėjo, kad ne vienas automobilis baloje pametė valstybinius numerius. Pastarieji, pažadėjo „Grindos“ darbuotojai, vairuotojų lauks avarinėje tarnyboje.