Kaip teigia Seimo narys, „Nuo 2018 m. išduodamuose automobilių valstybinių numerių ženkluose nebeliko šaltuoju būdu išspaustų apskritimų – techninės apžiūros galiojimo lipduko ir hologramos, kuri buvo viena iš numerio ženklo apsaugos priemonių. Šiuo metu likusią tuščią vietą (tarp raidžių ir skaičių) ant automobilių valstybinių numerių būtų galima tinkamai užpildyti Lietuvos Respublikos herbo – Vyčio – simbolika.“

„Tai – viena efektyvesnių Valstybės reprezentavimo ir tapatybės priemonių, kurią jau pasirinko ir naudoja ne tik ES šalys (pvz. Slovakija, Kroatija, Slovėnija, Austrija ir Vokietija, Šveicarija, JAV atskiros valstijos ir kt.).“, – paaiškino Andrius Kupčinskas.

Viešoji konsultacija susilaukė 1173 balsų. „Polltix.co/lt“ duomenimis, apklausos reprezentatyvumas buvo aukštas, tai reiškia, kad viešosios konsultacijos dalyvių demografija gerai atitiko visos Lietuvos gyventojų demografinį pasiskirstymą.

„Visuomenė šiuo klausimu yra linkusi pritarti siūlymui. Džiugu, kad net 67 proc. visų balsavusiųjų pritaria mano iškeltai idėjai arba iš dalies pritaria, bet norėtų palikti galimybę apsispręsti automobilio savininkui užsisakant numerius“, – pasidalino Seimo narys.

Išsiskyrė vyrų ir moterų nuomonės

Aptardamas viešosios konsultacijos rezultatus, Seimo narys pastebėjo: „Įdomu, kad šią idėją vyrai palaiko labiau nei moterys. 30-49 m. ir 50 m.+ amžiaus grupėje idėjai pritaria net 48 proc. vyrų. Mažiausias pritarimas fiksuotas 16-29 m. moterų grupėje. Pilną palaikymą išreiškė tik 27 proc. šios amžiaus grupės moterų.“

„Polltix.co/lt“ platformoje išsakyti respondentų komentarai paaiškina tokį nuomonių išsiskyrimą tarp lyčių ir amžiaus grupių.

65 m. vyras iš Prienų rajono rašo „3 metai kaip ant mano automobilių numerių puikuojasi Vytis. Man gražu ir atrodo super“. Kitas vyras iš Vilniaus miesto, taip pat pasidalino savo iniciatyva: „Aš ir dabar Vytį užsiklijavęs toje vietoje.“

Moterys buvo labiau sunerimusios dėl galimo Vyčio sumenkinimo ant purvinų automobilių numerių. 33 m. moteris iš Kauno raj. komentare rašo: „ Valstybės simbolius reikia gerbti, o ne klijuoti ant kiekvieno daikto. Numeriai dažniausiai būna ir purvu aptaškyti, todėl nemanau kad reikia papildomos simbolikos. Užtenka numatytų ES ir LT žymėjimų“.

Jai pritarė ir 32 m. moteris iš Kauno miesto: „ Vairuotojai važinėja su purvinomis mašinomis, valstybiniai numeriai net nesimato, tai kam tas Vytis tada.“

Seimo narys A. Kupčinskas pakomentavo, kad viešosios konsultacijos metu sulaukė ir neigiamų komentarų, nes daug žmonių nemano, kad toks klausimas yra pakankamai svarbus.

„Norėčiau paaiškinti du dalykus. Pirma, klausimas dėl automobilių numerių tikrai nėra vienintelis prie kurio dirbame su komanda, bet tai toks, dėl kurio norime išgirsti visuomenės nuomonę. Dėl kitų klausimų, ypač tų susijusių su šiuo metu sprendžiamomis problemomis visuomenės nuomonė jau yra žinoma, tad papildomų viešųjų konsultacijų nerengiame. Ši viešoji konsultacija - labai naudinga, tai puiki platforma dar karta įsitikinti ar pateikti pasiūlymai turi pakankamai paramos visuomenėje. Tad dar kartą įsitikinau, kad taip, turi. Ir toliau vystysime šią valstybingumo simbolių idėją“, – pasidalino mintimis Seimo narys.

Praeitų metų rugsėjo mėnesį Seimas žengė pirmą žingsnį ir po pateikimo 87 balsais pritarė Valstybės herbo – Vyčio – ženklo ant automobilių valstybinių numerių įteisinimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)