Ministerija iki gruodžio 1 d. prašo teikti pasiūlymus el. paštu konsultacijos@sumin.lt. Gruodžio 2 d. vyks vieša apskritojo stalo diskusija, kurioje bus įvertinti konsultacijos metu surinkti pasiūlymai.

Elektriniai paspirtukai – jau įprasta transporto priemonė laisvalaikiui ir kasdienėms kelionėms. Neabejotinai ši priemonė skatina darnų judumą, tačiau augant e. paspirtukų naudojimui jie vis dažniau patenka į eismo įvykius arba juos sukelia. Pavyzdžiui, 2019 m. užfiksuoti 64 su e. paspirtukais susiję įskaitiniai eismo įvykiai, pernai – 97, o šiemet vien per pirmus aštuonis mėnesius – 143. Kartu su suinteresuotomis grupėmis įvertinę esamą situaciją, ieškosime sprendimų, kaip užtikrinti saugesnį paspirtukų eismą ateityje“, – sako viceministras Julius Skačkauskas.

Prieš tobulinant teisės aktus, viešose konsultacijose siekiama gauti kuo daugiau pasiūlymų ir nuomonių. Bus aptariamas e. paspirtukų eismo tvarkos reguliavimas, nagrinėjamos eismo įvykių priežastys, dažniausiai pasitaikantys Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimai, jų prevencija ir taikoma administracinė atsakomybė, diskutuojama apie eismo dalyvių traumatizmo mažinimą, infrastruktūros plėtros galimybes ir kt. Tikimasi, kad taikomų priemonių visuma ateityje pagerins pažeidžiamiausių eismo dalyvių saugumą.

Šiuo metu pagal galiojančius teisės aktus e. paspirtukai, kurių maksimali galia iki 1 kW ir maksimalus greitis iki 25 km/h, yra prilyginami motoriniams dviračiams, todėl tokių e. paspirtukų vairuotojai turėtų nepamiršti, kad jiems taikomi tokie patys reikalavimai, kaip ir dviratininkams. Tiek dviračio, tiek e. paspirtuko vairuotojai, važiuodami kelkraščiu, bendru pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi jiems trukdyti ar kelti pavojaus.

Eismo saugai gerinti 2022 m. birželio 1 d. įsigalios naujas KET numatytas kelio ženklas, draudžiantis motorinių dviračių ir e. paspirtukų eismą. Šie kelio ženklai turėtų būti naudojami atsižvelgiant į eismo įvykių statistiką konkrečiuose gatvių ruožuose, taip pat atsižvelgiant į gatvių infrastruktūrą ir eismo organizavimą. Sprendimą, kuriose miesto vietose reikėtų naudoti šį kelio ženklą, priims savivaldybės.

Gruodžio 2 d. rengiama apskritojo stalo diskusija, kurioje numatoma apibendrinti viešos konsultacijos metu gautus pasiūlymus, visapusiškai įvertinti esamą e. paspirtukų eismo situaciją ir teisinę aplinką, e. paspirtukų vairuotojų elgsenos pokyčius 2021 m., dažniausiai jų patiriamas traumas ir problemas dalyvaujant viešajame eisme, taip pat aptarti infrastruktūros pokyčius plėtojant dviračių takus ir išgirsti eismo dalyvių lūkesčius. Pranešimus skaitys Susisiekimo ir Sveikatos apsaugos ministerijų, policijos, Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybių bei e. paspirtukus nuomojančių įmonių atstovai.

Į nuotolinę apskritojo stalo diskusiją kviečiama registruotis iki gruodžio 1 d. el. paštu vizija@sumin.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)