Filmas – akcijos kulminacija

Akcijos „NežVairuok!“ įgyvendinimas susidėjo iš skirtingų gerai apgalvotų etapų. Kampanijos metu „Delfi“ komanda kūrė garso ir vaizdo reklamas, nufilmavo televizijos laidų ciklą, įrašė apie saugų elgesį kelyje primenančią dainą, sukūrė jai skirtą vaizdo klipą. Taip pat organizuotos visuomenės nuomonės apklausos, surengta akcija „Savaitė be telefono prie vairo“, o žurnalistų komanda rengė straipsnius aktualiomis temomis.

Vienas iš edukacinio filmo sumanytojų, „Delfi“ kūrybos vadovas Saulius Žvirgždas sako, kad visus socialinio projekto metu nuveiktus darbus buvo nuspręsta sujungti sukuriant akciją vainikuojantį filmą. Jį kūrė patyrusi reklamos ir kino režisierė Algina Bedulskė su komanda. Pagrindinį filmo personažą, tinklalaidės kūrėją Šarą, įkūnijo profesionalus teatro ir kino aktorius Šarūnas Datenis.
Pagrindinis herojus – menamos tinklalaidės kūrėjas, kuris savo studijoje pristato vairavimo su telefonu rankoje statistiką ir faktus, realiose situacijose bendrauja su kitais aktoriais ir praeiviais, įrodo naudojimosi telefonu pavojų ir tuo pats įsitikina. Pasitelkiant gerai atpažįstamą „Youtube“ tinklalaidės formą linksmai ir patraukliai išdėstomi faktai, pateikiami pavyzdžiai ir vykdomi eksperimentai kalba apie realų pavojų kelyje.

Edukuoti svarbu nuo jauno amžiaus

Socialinio projekto „NežVairuok!“ filmas – nemokama švietimo ir edukacijos priemonė, skirta įvairaus amžiaus Lietuvos mokyklų mokiniams, jaunimui ir visiems eismo dalyviams. Filmas laisvai pasiekiamas internete, specialiame projekto interneto svetainės polapyje ir „Delfi“ „Youtube“ kanale, tad jį gali žiūrėti bet kuris neabejingas saugiam vairavimui.

Šis filmas – įtaigus vizualus įrankis, skirtas pakeisti mąstymą ir didinti eismo dalyvių atsakomybę kelyje. Nors vairuotojo pažymėjimą turi tik vyresniųjų klasių moksleiviai, tačiau mokumentinio filmo pagalba siekiama dar jauname amžiuje šviesti būsimus vairuotojus, padėti jiems suprasti neatsakingo elgesio naudojantis išmaniaisiais įrenginiais problemą iš anksto. Be to, telefone naršo ir važiuojantys paspirtuku, minantys dviratį.

„Delfi“ kūrybos vadovas S. Žvirgždas sako, kad dėl to kuriant filmą buvo pasirinkta tinklalaidės forma, ypač populiari tarp jaunimo. „Daugelis jaunuolių žiūri video podcast‘us „Youtube“, tad manome, kad tai gerai atpažįstamas ir suprantamas žanras. Nors filme tinklalaidės kūrėjas – išgalvotas personažas, vis dėlto jo pasakojimo maniera artima bet kuriam populiariam youtube‘riui. Šaras kalba užtikrintai, drąsiai, šmaikščiai ir taip patraukia auditorijos dėmesį.“

Įkvepiančios istorijos

Epizodiniuose filmo vaidmenyse nusifilmavo profesionalus lenktynininkas Antanas Juknevičius ir populiarus vaizdo įrašų kūrėjas Paul de Miko, kurie pasidalino istorijomis, nutikusiomis už vairo. Lenktynininkas A. Juknevičius ne tik prisipažino, kad ir pats kartais naudojasi telefonu prie vairo, bet ir papasakojo kaip galima spręsti šią problemą. „Youtube“ platformoje populiarus Paul de Miko atskleidė kokias klaidas daro vairuodamas, patarė, kaip elgtis, kad išvengtume nelaimių. Žiūrovai filme gali išvysti ir portalo „Delfi“ skaitytoją, kurio pasakojimas nugalėjo rengtame istorijų konkurse.

„Garsūs ir sekami žmonės įkvepia, dažnai jie tampa pavyzdžiu jaunimui, todėl jų tikros istorijos ir įžvalgos šiame filme labai svarbios. Tuo tarpu „Delfi“ skaitytojas papasakojo, kokias išvadas padarė po išvengto skaudaus įvykio, kai vairavo naudodamasis mobiliuoju telefonu. Sakoma, kad geriausia mokytis iš kitų klaidų, todėl tai puikai parodo, kokios gali būti neatsakingo elgesio kelyje pasekmės“, – apie filmo idėją pasakoja vienas jos įgyvendintojų S. Žvirgždas.

„Delfi“ užsakymu vykdytas reprezentatyvus tyrimas parodė, kad net 60 % Lietuvos gyventojų vairuodami naudojasi telefonu. „Delfi“ kūrybos vadovas sako, kad greitų pokyčių keliuose tikėtis nereikia, tačiau jei žiūrėdami filmą žmonės susimąstys ir pagaus save atsidūrus panašioje situacijoje, tikslas bus pasiektas. „Viskas prasideda nuo pokyčių galvoje, tad manome, kad iškalbingi faktai, įtaigios vaidybinės situacijos ir gyvi liudijimai įtikins tiek dar nevairuojantį moksleivį, tiek patyrusį kelių vilką ateityje nesinaudoti telefonu prie vairo.“

Projekto „NežVairuok!“ filmą galite rasti internete – www.nezvairuok.lt/filmas, o jeigu norite filmą parodyti savo mokykloje, universitete ar organizacijoje, kreipkitės adresu rinkodara@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją