„To dar Kauno mieste nebuvo. Rinkliava už parkavimą imame ir žvyruotose, balose telkšančiose teritorijose – Svirbygalos g. ir Lakūnų pl. Šių gyventojams prašant įrengti asfaltuotą gatvės dangą, pasiūlo patiems gyventojams prisidėti 50 proc. ir daugiau prie asfalto dangos. Pajamos savivaldybei, o purvas, tarša ir kvėpavimo ligų problemos gyventojams, ne tik šių gatvių gyventojams, bet ir visam miesto centrui, nes ši vieta vos 1 km nuo Kauno senamiesčio. Ką atsakys Kauno savivaldybės atsakingas skyrius, kokia mero pozicija?“ – apmokestintu parkavimu piktinosi nuotraukas atsiuntęs skaitytojas.

Anot savivaldybės, aleksotiškiai ne vienerius metus ragino spręsti savaitgaliais aplink nutįstančių automobilių spūsčių klausimą, kuomet į garsųjį Aleksoto turgų suplūsta tūkstančiai pirkėjų.

Įstaigos „Parkavimas Kaune“ inicijuotiems siūlymams nuo liepos 1 d. keisti ir išplėsti rinkliavos už automobilių stovėjimą zonas Kauno miesto taryba pritarė gegužės 25 d. Tiesa opozicija pasisakė prieš drastišką mokesčių už automobilių parkavimą didinimą, bet į jų siūlymus atsižvelgta nebuvo.

„Kasmet sulaukiame vis daugiau gyventojų skundų dėl užstatomų kiemų. Miesto centre ir senamiestyje visos gatvės yra apmokestintos, todėl vairuotojai dažnai ieško nemokamo parkavimo palikdami automobilius gyvenamųjų namų kiemuose. Prieš kelerius metus viename iš kvartalų greta Laisvės alėjos įgyvendintas bandomasis projektas įrodė, kad rinkliavos įvedimas kiemuose pasiteisino. Didelė dalis namų susiformavo sklypus, legaliai įsirengė kelio užtvarus ir pamiršo praeityje kamavusias problemas.

Parkavimo zonų plėtimas buvo numatytas dar prieš metus, tačiau situaciją pakoregavo užklupusi COVID-19 pandemija – eismas tapo ne toks intensyvus ir iki šiol pokyčių neprireikė. Tačiau po karantino švelninimų situacija kardinaliai keičiasi“, – savivaldybės pranešime žiniasklaidai gegužę aiškino J. Limanauskas.
Taryboje priimtą sprendimą vienareikšmiai sukritikavo opozicinė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcija. Konservatoriai pastebėjo, kad prieš keletą metų Kauno valdantieji jau padidino rinkliavos tarifus – šis sprendimas automobilių srautų esą nesumažino ir tai matosi iš labai didelio automobilių stovėjimo vietų užimtumo minėtose teritorijose.

Formaliai Svirbygalos, Yliškių, Lakūnų, Antanavos bei Skudučių gatvės apmokestintos nuo liepos 1 d. Tiesa, jos bus apmokestintos tik savaitgaliais nuo 8 iki 18 val., kuomet čia, turgaus dienomis, aleksotiškių kiemų prieigas ir vietos gatveles chaotiškai užstato atvykėliai iš viso Kauno regiono.

Mėlynoji zona taip pat nustatyta dalyje Jonavos, Servitutų, Hipodromo, Pravieniškių, Skuodo, A. Šociko, Aušros, P. Višinskio, Vaisių, A. Mackevičiaus, Telšių, Žemaičių ir Astronomijos gatvių bei Vaistinės skersgatvyje.