Kodėl asfaltas tampa slidus?

Esant dideliems karščiams, kelio danga įkaista net iki 50 laipsnių karščio, todėl ima minkštėti asfalte esantis bitumas. Danga tampa blizgi, minkšta, automobilių padangos formuoja provėžas. Tokį reiškinį kelininkai vadina asfalto „prakaitavimu“.

„Kelius barstome ne tik žiemą, bet ir vasarą, kai termometro stulpelis pakyla virš 30 laipsnių karščio. Nuolat stebime oro ir dangos sąlygas bei vykstame į „prakaituojančius“ kelius barstyti skaldelės, kuri padidina automobilių padangų sukibimą su keliu. Dėl minkštėjančio bitumo galimos kelio dangos deformacijos, susidaro provėžos, pailgėja stabdymo kelias – siekiame, kad vairuotojai išvengtų šių nepatogumų“, – pasakoja AB „Kelių priežiūra“ atstovas Karolis Sakalauskas.

Problemiškiausi kelių ruožai dėl suminkštėjusio bitumo tvarkyti Kaišiadorių, Utenos, Trakų, Jurbarko, Marijampolės bei Ukmergės rajonuose.

Praūžusios audros vartė medžius

Stiprios audros, smarkios liūtys, vietomis su kruša, lėmė, kad kelininkai gavo kelias dešimtis pranešimų dėl ant kelio užvirtusių medžių arba šakų Pietų, Rytų ir Vakarų regionuose.

„Dedame visas pastangas, kad kliūčių šalinimo darbai būtų atliekami nedelsiant, kuo operatyviau. Šioje situacijoje mums labai padeda ugniagesiai gelbėtojai, kurie skuba patraukti nuvirtusių medžių. Dėkojame jiems už greitą reakciją ir bendradarbiavimą, siekiant užtikrinti saugias vairavimo sąlygas“, – sako K. Sakalauskas.

Kliūtis kelyje turi būti pašalinama per 1–6 valandas, priklausomai nuo kelio priežiūros lygio. Jeigu trukdžių pašalinti iš karto nėra galimybių, kelininkai užtikrina eismo reguliavimo priemones ir tinkamai paženklina nesaugias vietas.

Apie kelyje atsiradusius eismo trukdžius, pavojų keliančias kliūtis bei „prakaituojantį“ asfaltą gali pranešti bet kuris tai pastebėjęs eismo dalyvis VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo informacijos centro telefono numeriu 1871.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)