„Tiesą sakant, turint galvoje aplinkybes, kuriomis vyko šiųmetinis konkursas, ir neribotas galimybes naudotis „salės pagalba“, mes tikėjomės šiek tiek geresnių rezultatų. Jei su klausimais ir testais apie automobilių techninį eksploatavimą ar elgseną gatvėje, visų amžiaus grupių varžovai susitvarkė palyginti neblogai, tai pirmosios pagalbos tema pasirodė esanti kietas riešutėlis. Taip pat netikėtai daug klaidų vaikai darė ir atsakydami į bendro pobūdžio klausimus apie žmogaus saugą. Vadinasi šioje srityje ir tėvelių žinios yra kuklios, o mokyklose žmogaus saugos pamokos akivaizdžiai nuvertintos ar virtusios formalumu. Sprendžiant iš neoficialių pokalbių su pedagogais, šį dalyką kasmet dėsto vis kitas mokytojas – dažniausiai tas, kuriam tiesiog trūksta valandų iki pilno krūvio“, – atviravo konkurso organizatorė iš VŠĮ „Būk saugus LT“ Lina Šembergė.

Gera žinia, kad beveik visi vaikai puikiai orientavosi atsakinėdami į klausimus apie priešgaisrinę saugą, kuriuos parengė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdybos specialistai. Taip pat vos vienas kitas klydo narstydamas Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ testo užduotis apie tai, ką daryti pastebėjus, kad iš automobilio bako laša degalai ar kai važiuojat tamsoje apakina priešpriešiais judančios transporto priemonės žibintai, ar galima važiuoti automobiliu, kurio ratas priveržtas tik trimis, o ne keturiais, kaip įprasta, varžtais, ar vaikas gali vairuoti automobilį sėdėdamas tėčiui ar mamai ant kelių ir t.t. Tikėtina, kad apie tai kalbama šeimose ir vaikai išgirsta racionalių patarimų bei mato teisingo ir atsakingo elgesio pavyzdžius.

„Visi mūsų konkurso partneriai parengė praktinių užduočių, kurias reikėjo išspręsti per savaitę, o atsakymus nufotografuoti arba nufilmuoti telefonu. Smagu, kad absoliuti dauguma dalyvių jas atliko labai kruopščiai ir vertintojams teko pasukti galvas, kaip atrinkti labiausiai vertus nugalėtojų vardo. Galutinis verdiktas toks: 1 – 4 klasių grupėje geriausia pripažinta Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos komanda, vadovaujama Kristinos Biknienės. Antri – Prienų rajono Skriaudžių pagrindinės mokyklos mokiniai su vadove Rima Šiškauskiene. Trečioje vietoje liko Kauno Dainavos progimnazijos mokinukai ir jų vadovė Sonata Pliupelienė.

Viduriniojoje 5 – 8 klasių grupėje laimėjo Kauno "Vyturio" gimnazijos mokiniai (vadovė Rūta Bylienė), antri liko Klaipėdos Prano Mašioto progimnazijos komanda (vadovė Gitana Ruškienė), o treti dar vieni klaipėdiečiai iš Tauralaukio progimnazijos (vadovė Dijana Kizevičienė). Atskiros padėkos šioje „svorio kategorijoje“ sulaukė KTU licėjaus komanda už išskirtinai puikiai atliktas praktines užduotis. Šiai rinktinei vadovavo mokytojas Romas Daujotas.

Vyriausių mokinių grupėje (9 – 12 klasės) buvo sprendžiamos sudėtingiausios užduotys. Čia daugiausia balų surinko Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos mokiniai (vadovė Laisvutė Bakutienė). Antroji vieta atiteko Klaipėdos „Žemynos“ gimnazijos komandai (vadovas Kazys Grinkevičius), o trečioji – Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokiniams (vadovė Rasa Aleksandravičienė). Originalumu ir kūrybiškumu tarp vyresnėlių konkurso komisija išskyrė Kauno technikos kolegijos bei Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijos mokiniai“, – vardija L. Šembergė.

Konkurso idėjas realizuoti padėjo Kauno pedagogų kvalifikacijos centras, Kauno miesto žmogaus saugos mokytojų metodinis būrelis bei Kauno Technikos kolegija, taip pat socialiniai partneriai iš
Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus, Lietuvos paramedikų asociacija, radijo stotis „Tau“ ir bendrovė „Eismo juosta“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)